Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
PROSVJED
POTRES – Zelena akcija, Dario Juričan i Zagreb te zove: Ponesite komad žbuke na prosvjed protiv HDZ-ove i Bandićeve razorne politike

POTRES – Zelena akcija, Dario Juričan i Zagreb te zove:
Ponesite komad žbuke na prosvjed protiv HDZ-ove i Bandićeve razorne politike

Uskoro će biti tri mjeseca od razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka ove godine. Nakon velikog straha i stresa i materijalne štete koju su pretrpjeli mnogi Zagrepčani, uslijedilo je razdoblje u kojem je mnogima postalo jasno kako zagrebačke gradske i države vlasti nemaju svijesti, sposobnosti ni odgovornosti poduzeti pravovremene, smjerne i potrebne korake kako bi građanima olakšali normalan  i siguran život. Zagrepčani kojima su domovi stradali i potresu i danas žive u neizvjesnosti. Jedini koji upozoravaju na te neodržive okolnosti su, kao i uvijek, aktivisti i udruge građana. Njihov poziv na sutrašnji prosvjed prenosimo u nastavku:

Pozivamo Vas na prosvjednu akciju ZAGREB U EPICENTRU koja će se održati u ponedjeljak, 15. lipnja u 19h u na zapadnom dijelu Trga Bana Jelačića, na ulazu u Ilicu. Akcijom ćemo tražiti rješavanje problema građana i građanki čiji su domovi nastradali u potresu. Organizatori su inicijativa Zagreb te zove, Dario Juričan te Zelena akcija.

Okupljanje će početi u 19:00 sati, izjave za medije predviđene su u 19:10, a nakon izjava, moći ćete fotografirati i i snimiti samu akciju. Izjave medijima, osim organizatora, dat će i dvije građanke oštećene potresom.

Iako je od potresa prošlo već dva i pol mjeseca, i dalje nema pravog rješenja za sanaciju štete. HDZ i stranka Milana Bandića, koji su koalicijski partneri i na gradskoj i na državnoj razini, raspustili su Sabor bez donošenja Zakona o obnovi i time ostavili građane i građanke u kaosu nereguliranih propisa i nejasnih procedura, uz tek stidljive pokušaje uspostave sustava skromne financijske pomoći. Stoga je ova akcija usmjerena i protiv razorne politike HDZ-a i Milana Bandića koji su građane ostavili na cjedilu.

Organizatori pozivaju sve građanke i građane kojima je u potresu oštećen stan ili kuća, da ponesu mali komad žbuke, neku predmet koji im je uništen u potresu ili dragi predmet kojeg su morali ostaviti kad ste odlazili iz kuće. Također pozivaju i sve ostale građane kojima potres nije na taj način oštetio dom da svakako dođu i podrže sugrađane u zahtjevu da im se što prije omogući dostojanstven život. Nakon okupljanja sudionika akcije, poredat će se u kolonu po Ilici.

Akcijom poručujemo:

  • Vlada mora donijeti hitne mjere za saniranje štete, kako bi se uspostavio sustav i omogućilo građanima da započnu s obnovom svojih domova. Kao sastavni dio mjera, Vlada treba razraditi sustav kreditiranja, a banke trebaju ponuditi povoljne kreditne linije i za pravne i za fizičke osobe. Navedene mjere trebaju biti na snazi sve dok novi saziv Sabora ne usvoji Zakon o obnovi.
  • Grad Zagreb i država moraju omogućiti stvarno rješenje onim građanima i građankama čije nekretnine zbog potresa nisu sigurne za stanovanje te im osigurati smještaj u stanovima kojima raspolažu. Smještaj u studentskim domovima i slična polovična rješenja samo produbljuju agoniju nastradalih ljudi, a ujedno i smanjuju količinu smještajnih kapaciteta za studente.
  • Obnova mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća. Ne smiju se dopustiti špekulacije i zarada na muci pogođenih građana i građanki.
  • U izradi plana obnove, Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravne sudionike uključiti struku i građane i građanke.

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI