Neovisni novinarski portal
3.12.2021.
HRVATSKA / izborište / POLITIKA / zdravlje
Plenkovićev zadarski Rubikon

Plenkovićev zadarski Rubikon

Adria tour i Novak Đoković, Đole, teniski broj jedan, svjetska i domaća teniska elita na turniru u Zadru, trebali su biti veliki forte HDZ-ove izborne kampanje. Trebalo je pokazati kako HDZ s Plenkovićem na čelu, prvorazrednim sportskim happeningom promovira hrvatski turizam i glanca svoj pohabani obraz u svijetu i kod kuće. Demonstrirati veličinu, političku neprikosnovenost i nedostižnost. Jer, sve je to njihova zasluga, ma tko da je inicirao, organizirao, realizirao, HDZ majstorski uvijek prisvaja tuđe zasluge. Tko je to učinio prije njih, tko to uopće može, i to u pandemijskim korona-uvjetima? Pa oni su i koronu pobijedili! Zar je njima itko ravan? A onda se potencijalni spektakl pretvorio u potpuni fijasko!

A Zadar, umjesto atraktivne turističke razglednice, poslao u svijet sliku jedne neodgovorne, konfuzne, koronizirane sredine. Zašto tako? Zbog njihove potrebe da budu veći nego što jesu?

Jači od sudbine!

Bugarski tenisač Grigor Dimitrov, jedan od sudionika turnira, pozitivan je na Covid-19. Bio je to prvi šok. Drugi je uslijedio vrlo brzo: Dimitrov nije jedini, zaražen je i naš Borna Ćorić, ali i još dva trenera, Đokovićev i Dimitrovljev. Đole je odjurio u Beograd da bi se tamo testirao, odbio je to učiniti u Hrvatskoj. Ćorić se vratio kući i izolirao.

Djeca koja su se družila s tenisačima i fotografirala, sutra neće u školu. Svima slijedi izolacija. A bogme se i naš sveprisutni premijer Andrej Plenković- testirao. Jer, spektakl u Zadru nije mogao proći bez njega. Negativan je. A kako bi i moglo biti drugačije? Novo testiranje za njega nije potrebno. Za druge jeste…

U samoizolaciji su i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, ali i zadarski župan Božidar Longin. I vlasnik kultnog zadarskog restorana, Erik Pavin, domaćin raspojasanog teniskog partija, samoizolirao se, zajedno s kompletnim osobljem.  Zaraženo je čak i petogodišnje dijete…

Zašto je Hrvatska uopće prihvatila biti domaćin ovakvog turnira, a čak su i Wimbledon i Roland Garros otkazani? Zato što mi sve možemo, sve znamo, jači smo od sudbine!

Sve što se u Zadru na Adria touru događalo bilo je protivno poznatim epidemiološkim mjerama s kojima nas već tri mjeseca svakodnevno “siluje” naš brižni Stožer civilne zaštite. A onda teniske zvijezde stižu u Hrvatsku a da nikakva testiranja nisu prošli iako ih je dio došao iz Srbije gdje su bili na specijalnim “balkanskim pripremama”, kakve im čak ni zadarski Pavin nije mogao osigurati!

Kakva distanca, kakvi bakrači?!

Na tribinama nikakve socijalne, fizičke distance nije bilo, s teniskim celebrities su se svi srdačno rukovali, grlili, ljubili, čak i djeca su imala priliku za biski kontakt sa svjetskim sportskim zvijezdama. I sada nas iz Stožera uvjeravaju kako je premijer bio svega 45 minuta na touru, kako nije bio u fizičkom kontaktu s igračima, striktno se pridržavao epidemioloških mjera. No, fotografije s turnira izdajnički svjedoče nešto sasvim drugo…

Uostalom, premijer Plenković je bio i na otvorenju šibenskog, jubilarnog 60-tog Međunarodnog dječjeg festivala, u gledalištu prepunom djece. Ma kakav razmak, kakvi bakrači ! Družio se, vrlo prisno i nimalo distancirano, u Šibeniku s građanima i sutradan, u prigodi crkvene procesije i misnog slavlja za 50-tu godišnjicu kanonizacije Nikole Tavelića. Iz biskupove, nezaštićene ruke, primio i euharistiju.
To je ovih dana, otkako je krenula kampanja za parlamentarne izbore, svakodnevna pojava. Nitko ne poštuje epidemiološke mjere, pa čak ni oni koji nam ih papagajski cijelo tromjesečje ponavljaju, gotovo nam njima prijete.

Fotografije s HDZ-ovih predizbornih skupova, koje kruže društvenim mrežama, prokazuju i čelnika Nacionalnog kriznog stožera Davora Božinovića i ministra zdravstva Vilija Beroša kao one koji su “zaboravili” na fizički razmak, pa svjedočeći svoju stranačku slogu i jedinstvo stoje tijesno jedan do drugoga, tako da ni vlas među njima ne bi prošla.

-Zdravlje nacije je uvijek najvažnije, važnije i od gospodarstva, mada ekonomski procesi moraju ići dalje, ali mi ćemo, temeljem iskustva kojeg sada imamo, znati izaći na kraj s ovom pandemijom i odgovoriti na nove izazove korone- opet nas uvjerava ministar Beroš, kao da se baš ništa nije dogodilo.

– Mi ćemo, budite uvjereni, kao i ranije, znati upravljati krizom- poručuje, očito fokusiran više na svoju političku, negoli medicinsku funkciju.

Odgoda izbora? Nema govora!

O odgodi parlamentarnih izbora, o čemu je još jutros govorio, kao o mogućnosti, HDZ-ov Ivan Anušić, nema govora. A i zašto bi bilo? Pa Hrvatska, veli Beroš, ima jednu od najboljih epidemioloških situacija.

Sve je kod nas najbolje, dok se ne dogodi najgore…

Andrej Plenković i HDZ procijenili su da im trebaju ljetni izbori kako bi kapitalizirali popularnost svoga stožera i korona uspjeh. Znali su da “jesen donosi kraj”. Ništa dobro. Čeka nas plima nezaposlenosti, otkaza, siromaštva, nezadovoljstva. Trebalo je koronu zauzdati na ovaj ili onaj način da bi se omogućili izbori. Jer je HDZ vjerovao da nakon “pobjede nad koronom” ne može do li pobijediti i na izborima!

No, izbore ne možete imati ako je gospodarstvo “zaključano”, granice zatvorene… Pa se Hrvatska hrabro i prepotentno otvorila turistima, nadajući se da će njihov dolazak koliko-toliko spasiti propalu sezonu i šuplji državni proračun. A kad su krenuli turistički dolasci, krenula su i kulturna, glazbena i sportska događanja. I spektakularni uspjeh pretvorio se u katastrofalni fijasko…

Ponovo se u dvoznamenkastim brojkama evidentiraju novozaraženi. Opet su visoke brojke samoizoliranih. Ministar Beroš nema više onaj trijumfalni, zadovoljni osmijeh, ministar Božinović sve više zamuckuje, Capak se samoizolirao… Ponovo se zatvaraju starački domovi i zabranjuju posjete u bolnicama. Neke političke stranke otkazale su sve svoje predizborne skupove ( HNS ) i odlučile se za digitalnu komunikaciju s biračima. Turizam nije donio utjehu kakvoj su se vladini ekonomisti nadali…

Regularnost izbora

A izbori su pred vratima. Dio biračke populacije, sada je to razvidno, neće moći konzumirati jedno od svojih temeljnih ljudskih prava. Da biraju, neki i da budu birani.

Kako kaže profesor na FPZ-u Dražen Lalić, u pitanje dolazi regularnost izbora. Narušena je ravnopravnost i građana i kandidata. A to što je premijer zadarskim turnirom imao dobru namjeru, ne samo promovirati svoju stranku, HDZ, nego i hrvatski turizam, nije sporno, ali svi već znamo kako je dobrim namjerama popločan i put u pakao… Premijer se igrao vatrom i bogme dobro opekao!

Što ako za nekoliko dana Plenković bude pozitivan? Hoće li uopće biti testiran, s obzirom da ministar Beroš govori kako to nije potrebno, iako svi već znamo da inkubacija traje od tjedan do dva? Što će biti ako bude pozitivan, ako mora u samoizolaciju, u bolnicu, kakva će to biti kampanja i kakvi su to uopće parlamentarni izbori u kojima neke stranke zbog svoje, i sigurnosti i zdravlja građana, odustaju od kampanje, a neki zdravi građani u domovima za starije ne mogu ostvariti svoje biračko pravo, mada to žele?
Možemo mi navoditi pitanje za pitanjem, ali HDZ ( Davor Božinović) na sva ima isti odgovor: U ovim uvjetima, o odgodi izbora ne treba ni razmišljati!

Jer, što ako nas na jesen sustigne drugi val pandemije? Došli bi u ustavnu krizu. Zar bi bili prvi?

Što još može poći po zlu Andreju Plenkoviću? Nakon unutarstranačkih turbulencija, koronakrize, recesije, Škorinog pokreta HDZ-ovih disidenata koji mu otimaju birače, zadarskog debakla na kojem se poskliznuo, a računao je poentirati, što ga još čeka? Možda jedino da izgubi izbore. Što bi bila logična posljedica njegovog bahatog potcjenjivanja i političkih suparnika i naroda en gross .

Kako veli predsjednik Zoran Milanović: Nema tu nikakvog cinizma. Što ste tražili, to ste dobili…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI