Neovisni novinarski portal
18.10.2021.
crkveni kutak
Ilustracija: HRT  - foto TRIS/G. Šimac

HTV prikazuje dokumentarac o uklanjanju oštećenog tornja katedrale – filma o neuseljivim domovima stotina Zagrepčana zasad nema

Ilustracija: HRT - foto TRIS/G. Šimac

I dok u središtu Zagreba, Markuševcu i drugdje u nekim zgradama, kućama i stanovima već tri mjeseca ne živi nitko jer su oštećene u potresu koji je Zagreb pogodio 22. ožujka, HTV će već prekosutra, 19. lipnja, prikazati dokumentarni film o tome kako je potres oštetio zagrebačku katedralu. O stotinama ljudi koji su još bez stalnog smještaja jer ni država ni gradske vlasti nisu pomogle u obnovi na primjeren način, zasad nema dokumentarca na HTV-u.

Dakle, kako javlja Hina, kratkometražni dokumentarni film “6:24” o zagrebačkoj katedrali koja je oštećena u nedavnom potresu u Zagrebu bit će prikazan u petak, 19. lipnja, na Hrvatskoj televiziji.

‘Povijesni događaj kakav još nije viđen’

-Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. teško je oštetio mnoge obiteljske domove, crkve i druge građevine u Zagrebu i okolici, a Zagrebačka katedrala pretrpjela je velika oštećenja te su upravo njezini zvonici postali simbolom ranjenog Grada i međusobne solidarnosti Zagrepčana. Shvaćajući da je uklanjanje vrha sjevernoga zvonika zagrebačke katedrale povijesni događaj kakav još nije viđen, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije je, u suradnji s Odborom za obnovu katedrale, angažirao snimateljsku ekipu da prati projekt, od pripreme do postavljanja privremenih križeva. Rezultat je ‘6:24’, kratkometražni dokumentarni film koji će se u petak 19. lipnja u 20.05 sati prikazati na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije”, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije.

Ilustracija: HRT (i križ) – foto TRIS/G. Šimac

Film donosi razgovore sa svim akterima koji su sudjelovali u projektu uklanjanja vrha sjevernoga zvonika, za kojega kažu kako je to ‘povijesni događaj kakav još nije viđen’.

Podsjetimo, HTV je u svom programu direktno prenosio spomenuti ‘povijesni događaj kakav još nije viđen’, odnosno uklanjanje tornja dizalicama., kao da se radi o slijetanju prve ljudske ekspedicije na Mars ili nešto slično.

-Na dan skidanja vrha sjevernog zvonika 17. travnja događaj je popraćen sa sedam kamera i dronom, raspoređenih na Kaptolu i još dvije lokacije po gradu. Stalna podrhtavanja tla, medijski interes, ali i pandemija koronavirusa bili su dodatan pritisak za autore koji su morali pratiti sve što se događa, a pritom držati mjere razmaka, biti maksimalno diskretni i nenametljivi kako ne bi predstavljali smetnju – ističu iz Zagrebačke nadbiskupije.

‘Ne možete služiti i Bogu i bogatstvu.’

“Iako imam iskustva u snimanju gradnje i renoviranja raznih objekata, ovaj projekt je ipak poseban jer je zagrebačka katedrala jedan od simbola moje vjere, grada i domovine. Drago mi je što sam bio dio ovog povijesnog događaja”, rekao je redatelj Ivan Crnjak, a snimatelj Josip Ninković također je sažeo svoje iskustvo sudjelovanja u projektu koje je ‘shvaćao  kao svoju dužnost.’

Naziv filma ‘6:24’ vjerojatno se odnosi na vrijeme kada je najjači potres tog 22. ožujka pogodio Zagreb.

To izgleda nema veze sa 6:24 navodom iz evanđelja po Mateju koji bi dobro došao kao podsjetnik i hrvatskoj katoličkoj crkvi, a koji glasi:

Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga voljeti ili će jednome biti odan, a drugoga prezirati. Ne možete služiti i Bogu i bogatstvu.

Hipodrom, križ, jahačica i ‘katedrala duha’ (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI