Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
POLITIKA
Zašto je HSS-ov Krešo Beljak “odigrao” igru s Mostom? Može li se HSS prometnuti u HDZ-ov  novi HNS?

Zašto je HSS-ov Krešo Beljak “odigrao” igru s Mostom? Može li se HSS prometnuti u HDZ-ov novi HNS?

Krenulo je. Predizborno grupiranje. Slaganje i preslagivanje. Svega i svakoga. Svi bi, izgleda, učinili baš sve za fotelju u Saboru, za (pre)moć na Markovom trgu. I s crnim vragom bi tikve sadili ne bi li se vlašću osladili…Škoro okuplja sve tzv. suverenističko-domovinske snage koje i ne trepnu kad Orban svojata hrvatski državni teritorij, a Bernardić je, ako je vjerovati Beljaku, bio spreman čak i s potpuno nekompatibilnim, desnim MOST-ovcima paktirati, ne bi li, navodno,  povećao izborne šanse lijeve koalicije. Zbilja, što bi uopće u takvom šarenom društvu radio nezavisni Marko Vučetić za kojega je politika puno više pitanje etike, negoli gole, materijalističke požude i pragmatike?

SDP je, zasad, uspio promovirati Restart, lijevu predizbornu grupaciju u kojoj su uz socijaldemokrate još i HSS, HSU ( pitanje je koliko dugo će Hrelja s Berom ostati ), GLAS i SNAGA. Vjerojatno će se dogovor postići i s IDS-om…

Mala družba Gorana Aleksića ( SNAGA ) i ne puno jači GLAS ( Anke Mrak Taritaš ), s preostalim, sve malobrojnijim članovima HSS-a ( Kreše Beljaka) i tranzicijskim HSU-om ( Silvana Hrelje) koji se stvarno svrstava tek nakon izbora, kao i “manjinci”, naravno, uz pobjednika, i nisu neko veliko pojačanje SDP-u, jer nitko od njih, po svim istraživanjima javnog mišljenja, nije ni blizu izbornog praga.

A sudeći po najnovijem Beljakovom “denunciranju” HSS-ovog ključnog partnera ( SDP-a ) navodnim vabljenjem MOST-a u akciju restartiranja Hrvatske, Bernardiću bi takvi saveznici mogli donijeti više štete nego koristi. Mnogi se, nakon nepromišljenog, ničim izazvanog istrčavanja Kreše Beljaka u Večernjem listu  s informacijom o pruženoj koalicijskoj ruci šefa SDP-a, čak i političkom neistomišljeniku kakav je Most Bože Petrova, pitaju s kojim je motivom Beljak tu priču u javnost plasirao. Što je, po njegovoj političkoj računici, trebala biti dobit lijeve koalicije od toga? A navodno je cijela priča, kako za neke medije tvrdi Bernardić, laž!? I što sada s takvim partnerom?

Čelnik HSS-a je za “Večernji” ispričao da je Davor Bernardić prije nekih mjesec dana “ispitivao mogućnost okupljanja svih ideološki raznorodnih stranaka” kojima je zajednički cilj svrgavanje HDZ-a. Pa je Beljak, navodno, po uzoru  na Mačeka 1938. , radi ostvarenja tog cilja, htio okupiti cijelu opoziciju, od krajnje ljevice do krajnje desnice.  A među “raznorodnima” se našao i Most, uz koji će se trajno povezivati činjenica da su svojedobno HDZ doveli na vlast i u njoj participirali, sve dok ih je HDZ bio spreman trpjeti.

I upravo je Beljak, prema vlastitom kazivanju, ponudu prenio Boži Petrovu i Nikoli Grmoji, ali su ga, priznaje, oba s podsmjehom glatko odbila. Pa to je mogao znati, a da ih i nije pitao, jer upravo su u toku intenzivni pregovori Mosta sa Škorinim Domovinskim pokretom s kojim su daleko kompatibilniji. Zapravo, u rečeni pokret prirodno pripadaju, kao i Ilčić, Zekanović, Hasanbegović, Tomašić, sve redom “otpale latice”s cvijeta HDZ-a.

Ovo Beljakovo “otkriće” govori da SDP iz svoje loše prošlosti nije ništa naučio. Prvo, ta trula, neinteligentna priča o okupljanju raznorodnih ideoloških grupacija kojima je jedino ljepilo i jedini politički pogon osveta HDZ-u, već je prokušana u mandatu SDP-ova šefa Zorana Milanovića. Tada je Milanović, nagovoren od očito istih zagovornika ideje pridobivanja političkih neistomišljenika, saveznike tražio među braniteljskim udrugama koje uvijek igraju za HDZ, i neslavno poginuo. Nasanjkan, diskreditiran, ponižen. Lukavim, tajnim snimanjem razgovora koji su braniteljski editori odmah plasirali u javnost, osramotili Milanovića i kompromitirali SDP kojega je to stajalo izbora.

Drugo, Beljak je sa svojim niskorangiranim HSS-om neka vrst novog HNS-a, koji savezništvo sa SDP-om “naplaćuje” visoko postavljenim uvjetima:

-Što se tiče HSS-a i mene osobno, naš je jedini uvjet bio da imamo kandidate u svim izbornim jedinicama, tako da će HSS imati na listama 15-ak mjesta, a definitivan raspored mjesta dogovorit ćemo naknadno- kazao je za VL Beljak. Poznato je da je HDZ i dosad više puta upućivao pozive Beljaku na “prirodnu suradnju”, a kad se ima u vidu i ova najnovija epizoda s Mostom, kao light verzijom HDZ-a, postavlja se pitanje za koga je to Beljak odigrao, i bi li njegov HSS, osiguran s bar 5-6 prolaznih mjesta na Bernardićevim listama, sutra mogao biti HDZ-ov novi HNS? S Beljakovim blagoslovom ili bez njega…

Zar bi u tu istu trapulu SDP ponovo dobrovoljno zagazio?! Ako je Beljakova priča o pokušaju pridobivanja Mosta u lijevi savez – laž,  kako to sve glasnije iz SDP-a ističu, Davor Bernardić bi trenutno morao raskinuti partnerstvo s HSS-om. No, hoće li to Bero učiniti?

Sasvim je razumljivo da u takvim igrama i takvom političkom okruženju nezavisni zastupnik Marko Vučetić nema što raditi, niti ga njihova ( Beljak-Bernardićeva ) ponuda može zadovoljitiu.

-Razgovarao sam s mnogima, istina je da me niti jedna ponuda nije zadovoljila- potvrđuje u objavi na Facebooku Vučetić.

– Zadovoljan sam bio i prije, ali zadovoljstvo i zadovoljavanje ambicija nisu političke kategorije, to su kategorije koje su u odnosu sa samopouzdanjem i samopoštovanjem.

Politika nije mjesto parkiranja vlastitog sebstva, nego snažna moć koja definira realnost javnog života, pa, samim time, ima posljedice i na kvalitetu individualnog života, jer nije svejedno hoćemo li biti potplaćeni ili pravedno plaćeni, hoćemo li imati kvalitetnu zdravstvenu skrb ili nećemo, hoćemo li biti sigurni na ulici ili ćemo se prepuštati pogibelji itd. Da skratim, odbio sam politiku zadovoljstva i zadovoljavanja, iako znam da sve politike zadovoljstva i zadovoljavanja nisu iste. Neke su bolje, neke su gore. Ali, ja tražim politiku definiranja javnog života, a ne prazno mjesto na kojem ću položiti vlastito sebstvo. Umoran sam od imaginacija kojom netko postaje premijer, ministar ili zastupnik. Sve je to beznačajno i besmisleno. Imam iskustvo besmislenosti političke uloge koja, srećom, dolazi kraju. Želim definiciju i definirane javne politike-poručio je nezavisni zadarski zastupnik.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI