Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA / PRAVA ZA LJUDE / zdravlje
Vraća li se na jesen rad trgovina nedjeljom? Vlada o tome šuti, kažu, to je odluka Stožera…?!

Vraća li se na jesen rad trgovina nedjeljom? Vlada o tome šuti, kažu, to je odluka Stožera…?!

Još se nismo ni navikli da su trgovine nedjeljom zatvorene, a već se počinje spekulirati kad će se ponovo otvoriti. Danas je na konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog stožera ” u odlasku” jedan od njegovih vodećih ljudi, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, komentirao mogućnost povratka na staro. Oprezno je kazao kako je puno epidemioloških mjera relaksirano, zbog iznimno povoljne situacije s koronakrizom kod nas, pa bi trebalo pričekati još neko vrijeme i ocijeniti razvoj situacije nakon što je Stožer “pustio sve uzde”, a tek potom vidjeti koliko je oportuno da trgovine ponovo rade i nedjeljom. Vlada o tome šuti, kažu- to je odluka Stožera. Zar zbilja? Nije li Stožer vladino tijelo?

-Moramo vidjeti gdje su izvori zaraze, kako dolazi do novooboljelih, i onda se može razgovarati o vraćanju rada nedjeljom- najavio je Capak, kako prenosi N1.

Razgovaralo se, dodao je, i o otvaranju sajmova na otvorenom, koji još nisu dopušteni, ali će, obećava,. doći na red, napominjući da je način popuštanja epidemioloških mjera – faznost. A još nismo u fazi ni za sajmove, a čini se ni za trgovine nedjeljom…

Dok se Capak i kolege u Stožeru premišljaju, trgovci uveliko jadikuju kako neće moći isplatiti plaće svojim zaposlenicima ako im se ne dopušta raditi, a već treću nedjelju za redom trgovački centri su “pod ključem”.

Neki su centri najavili ne samo otkaze radnicima, nego i ustavne tužbe, nota bene, pred Ustavnim sudom se već skupilo nekoliko zahtjeva za ocjenom ustavnosti ove tzv. epidemiološke mjere, a zatraženo je, piše N1, i očitovanje vlade. Prema nekim procjenama računa se da bi broj prekobrojnih u trgovinama mogao doseći čak 20 tisuća, jer kako kažu “trgovci”, nitko sebi ne može priuštiti da mjesecima radi s viškom zaposlenih.

Reagirao je i HUP dopisom Vladi u kojem traži ukidanje zabrane rada nedjeljom i ukidanje sata za dezinficiranje prostora, a istodobno su predložili, ako već jedan dan trgovine moraju ostati zatvorene, da to bude ponedjeljkom kada  su, prema provedenim analizama, trgovački centri najslabije posjećeni.

Iz Vlade ( ministar gospodarstva Darko Horvat ) poručuju da će trgovački centri po svoj prilici ponovo raditi nedjeljom kad pandemija više ne bude prijetila zdravlju građana i socijalna distanca ne bude nužna.

Nekima, ovakav način rada, međutim odgovara i zagovaraju da nedjelja i ubuduće bude dan kada će svi biti sa svojim obiteljima.

Vlada, čini se, nema namjeru očitovati se na zahtjev Ustavnog suda o mjeri zabrane rada nedjeljom, jer, tvrde, Vlada nema ništa s tom odlukom Stožera ( ???) No, najavljuju zakon , koji je u pripremi, a regulirat će rad nedjeljom. Ne prije jeseni,  kad se očekuje i konstituiranje i dolazak nove vlasti…

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI