Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / PETICIJA / POLITIKA / zdravlje
Povratak u škole 11. svibnja na meti kritika učitelja i roditelja: Odluka je štetna i opasna, treba je stornirati…

Povratak u škole 11. svibnja na meti kritika učitelja i roditelja:
Odluka je štetna i opasna, treba je stornirati…

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ne odustaje od početka razredne nastave u hrvatskim školama, od ponedjeljka 11. svibnja. Iako je dolazak na nastavu fakultativan, neobvezujući, jer odluku o tome hoće li djecu pustiti u školu ili neće, odlučuju roditelji, a učitelji i nastavnici snažno oponiraju toj zamisli tvrdeći da škola u ovom slučaju služi samo za čuvanje djece, ministrica ne popušta. Blaženka Divjak, čini se, ovo pitanje smatra osobnim testom uspješnosti na dužnosti ministrice obrazovanja. Rezultatom će na kraju teško biti zadovoljna…

Osnivači škola imali su jučer online sastanak s ministricom Divjak koja im je dala zadnje naputke uoči otvaranja škola. Upozorila je, uz ostalo, da učenici ne bi trebali biti u međusobnom kontaktu, radi čega su i grupirani u skupine od svega 9 učenika. Najavila je i za dva tjedna dodatno ublažavanje epidemioloških mjera, pa je doista dvojbeno ovo preuranjeno inzistiranje na školskoj nastavi u školskim klupama, i to za one najmlađe, koje je, po prirodi njihove dobi, u klupama i na distanci najteže zadržati.

Ministrica vjeruje da neće biti problema s higijenskim potrepštinama u školama, koje su dosad u pravilu izostajale, školarcima neće manjkati ni marende, jer se, izjavila je Divjak, neodržavanjem nastave- uštedjelo.
Prijevoz učenika nije nužno organizirati, a ni toplu vodu u školama osigurati. Pa da vidimo kako će sve to, samo mjesec dana prije regularnog završetka školske godine izgledati i u čemu će učenicima koristiti…

Tim više jer ni sama ministrica ne očekuje da će u ponedjeljak na nastavu doći više od 20-30 posto od ukupnog broja učenika od 1. do 8.razreda.

Roditelje i nastavnike je pozvala na solidarnost sa svima koji nemaju gdje djecu ostaviti jer su zaposleni, a koji od nje, kazala je, zahtijevaju da se škole otvore. No, unatoč tome tvrdi da to nije čuvanje djece jer se u školama organizira nastava u okviru 16 nastavnih sati tjedno.

Protivno argumentima ( ? ) ministrice Divjak, čelnik sindikata Preporod Željko Stipić odluku o povratku djece u škole smatra štetnom i opasnom. I njih su ( sindikat ), kaže Stipić, zvali roditelji, ali i kolege i kolegice koji traže da se ova “opasna odluka Vlade” stornira. Zbog svega su u Preporodu organizirali peticiju koja je vrlo brzo prikupila pet tisuća potpisa.

Nema te škole, tvrde iz Preporoda, koja može zadovoljiti propisane epidemiološke uvjete, covid-19 još je tu, oko nas, još ga se nismo riješili, i dok je tako, ističu, djeca nemaju što raditi u školama. Zar nije dovoljno što su u ovoj školskoj godini djeca već bila izložena stresu zbog dugotrajnog štrajka učitelja i nastavnika, pa nisu pohađala nastavu, potom im je zbog koronavirusa organizirana virtualna, a sada se ide na ovu hibridnu, eksperimentirajući s djecom. To je, tvrdi Stipić, u njegovom 35-godišnjem radu nezabilježeno i nijedna školska godina nije usporediva s ovom. Zbog svega, školarci su sasvim sigurno oštećeni jer nisu odradili planirani školski program i trebalo bi ga, smatra čelnik Preporoda, nadoknaditi iduće godine, reorganizacijom kurikula, kako bi se izbjegle trajne štetne posljedice po njihovo obrazovanje.

Protiv otvaranja škola za učenike od 1. do 8. razreda je i Boris Jokić s Instituta za društvene istraživanja koji, prenosi HRT, javno poručuje da škole nisu ni kafići ni dječja igrališta.

– Meni je osobno žao. Mislim da je škola u učionici neusporedivo bolja od ove škole koju djeca trenutno imaju. Koliko god da se učiteljice na vašem Trećem programu trude, a i sam sudjelujem dijelom u tom programu. Međutim, škola u učionici je obrazovno puno bolja. E sada, što očekivati kada je situacija takva da je politika donijela jednu odluku koju nije pripremila, nije planirala, nije ni razmislila o tome što se tu događa, nije se konzultirala s praksom, nije se konzultirala sa strukom.
Onda imamo jednu situaciju da roditelji, nažalost, kao ni obrazovni radnici, ne mogu garantirati ništa i ne možemo očekivati puno toga dobroga u ponedjeljak- rekao je Jokić jutros u emisiji HRT-a Zajedno za zdravlje.

Odluku o povratku u škole smatra lošom, jer škole nisu ni kafići, ni dječja igrališta ni stadioni. “Škole su živi organizmi u kojima su ljudi, vrlo složeni mehanizmi za koje morate imati precizan plan”. A plana, veli Jokić, dugo nije bilo, i kad je napokon došao, očigledno je da za njegovu provedbu nema uvjeta.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI