Neovisni novinarski portal
5.3.2024.
HRVATSKA / ZASEBNA SAMOSTALNA INTERVENTNA RUBRIKA ZA VOJNE VIJESTI
Nedaleko Zemunika srušio se vojni školski avion, dvoje poginulih pripadnika HRZ-a : Ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku!

Nedaleko Zemunika srušio se vojni školski avion, dvoje poginulih pripadnika HRZ-a :
Ministar obrane Damir Krstičević podnio ostavku!

Danas poslijepodne, pri padu  školskog vojnog aviona kod Biljana Donjih nedaleko Zadra poginula su dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, natporučnik Marko Novković i polaznik letačke obuke poručnik Luka Jagetić. Ministar obrane Damir Krstičević je večeras u zrakoplovnoj bazi Zemunik, na konferenciji za novinare,  sazvanoj povodom zrakoplovne nesreće, podnio ostavku. Navodno, o ostavci nije prethodno izvijestio premijera Plenkovića…

Nesreća se dogodila, kako se čulo na konferenciji za novinare, tijekom redovnog trenažnog leta ( obuke ), a avion ( Zlin ) se srušio samo desetak kilometara od baze u Zemuniku, u neposrednoj blizini jedne kuće. Odmah po dojavi, sve su se raspoložive ekipe smjesta uputile na mjesto nesreće, ali su tamo mogli samo konstatirati da su Novković i Jagetić poginuli. Još uvijek se ne znaju razlozi pada aviona. Ministar Krstičević je izrazio duboku sućut obiteljima poginulih ali i cijeloj Hrvatskoj vojsci, napominjući kako je ovo ogroman gubitak i za HRZ i za HV u cjelini,  te  javnost izvijestio da je odmah formirao istražno povjerenstvo kojemu je zadatak da utvrdi sve okolnosti nesreće.

Avion je, inače, rečeno je na konfereciji, u upotrebi od 2007. Natporučnik Novković je član Krila Oluje s velikim iskustvom, a Jagetić je prolazio letačku obuku i već je imao samostalni let.

-U ime cijelog Ministarstva obrane i cijelog HV-a želim izraziti duboku i ljudsku sućut obiteljima poginulih. Dobio sam informaciju oko 16.01 da se dogodila nesreća, odmah po dobivanju te informacije sam krenuo s admiralom Hranjem ovdje u Zemunik. Tijekom puta čuo sam se s predsjednikom Republike, predsjednikom Vlade i njih sam izvijestio o ovome događaju. Jako je teško izgubiti hrvatskog vojnika. To je teško svakom ministru obrane pa i svakom zapovjedniku u HV-u. Kao što znamo, prije tri mjeseca isto smo imali zrakoplovnu nesreću s helikopterima Kiowa, gdje smo isto izgubili dva mlada života- rekao je vidno pogođeni Krstičević. Naglasio je važnost istrage, te podvukao kako cijelom sustavu redovito govori da se mora govoriti istina i da u svemu moraju biti transparentni. Obećao je svu pomoć i podršku obiteljima poginulih i potom rekao:

Ja s današnjim danom podnosim ostavku.

Izraze sućuti obiteljima poginulih uputili su i predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI