Neovisni novinarski portal
26.7.2021.
hadeze / HRVATSKA / POLITIKA
General Damir Krstičević i “ljubav prema domovini” : Ministar od 12,5 milijuna kuna!

General Damir Krstičević i “ljubav prema domovini” :
Ministar od 12,5 milijuna kuna!

Damir Krstičević, bivši ministra obrane, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade i hrvatski general, jedan od 12-orice koje je Stjepan Mesić umirovio 2000. zbog “otvorenog pisma hrvatskoj javnosti” ( prevedeno, pokušaja vojnog puča ) spada u red solidnih ratnih profitera. Sudeći po njegovoj imovinskoj kartici, koja je doista impresivna, ali i zbunjujuća, general Krstičević je višestruko naplatio sudjelovanje u domovinskom ratu.  Taj ima nekretnina poput hrvatskog Trumpa, a nije bogati nasljednik “poljoprivrednih dobara” svojih skromnih roditelja iz Umčana, a niti sretni dobitnik eurojackpota. Sve što ima to je njemu naša borba dala! A ima- previše.  Pogledajte samo njegovu imovinsku karticu i pokušajte sve njegove stečevine staviti na jednu stranu vage, a zasluge i rad na drugu. Toga može biti samo u ovom “predziđu kršćanstva”…

Doduše, ex-ministar koji je izazivao kolektivnu traumu nacije svaki put kad bi stao pred mikrofon i kamere jer mu, s onako skromnim vokabularom, elokvencija i nije bila vrlina,  prije negoli je postao član Vlade, bio je uspješan poduzetnik.  Ali ponajviše zahvaljujući tome što je poslovao s državom. Koja znade cijeniti svoje generale. I biti im uvijek pri ruci. A njegova tvrtka M SAN svoje je prihode uglavnom multiplicirala u poslovima s državom. Pa, iako uspješan poduzetnik, sve svoje nekretninske uspjehe Krstičević duguje –državi. A država to smo mi. Mi, građani koji je uredno servisiramo svojim poreznim davanjima kako bi ona mogla iskazivati zahvalnost svojim generalima i ostaloj stranačkoj sljedbi.

Damir Krstičević/Izvor:N1

Moral

Otišao je s ministarske dužnosti, navodno, iz moralnih razloga, a ne zbog političke odgovornosti, jer, kako reče premijer Plenković, baš nigdje ne nalazi njegove političke odgovornosti.  O kakvom je moralu riječ dostatno govori činjenica da su vojni avioni dvaput pali, piloti dvaput tragično izginuli, da bi našem hipersenzibilnom generalu čaša bila puna! Da ne spominjemo šverc ljudima preko vojne baze u Zemuniku zbog čega bi ministar obrane u svakoj uređenoj demokratskoj državi trenutno”odletio”… Krstičević nije. Nije ovo takva država. Ova država skrbi za svoje generale i ratnike. Malo previše. Zapravo, degutantno i fakat iritantno.

Najnovije medijsko otkriće govori kako je bivši Plenkovićev ministar obrane, kojeg se, navodno, premijer jedva odrekao, mada na samom kraju mandata, od države, odnosno MORH-a, dobio dva stana, oko 160 kvadrata,  u centru Zagreba, koje je država kupila za preko dva milijuna kuna, a general dobio za tričavih 136 tisuća kuna! U ime ratnih zasluga i doprinosa u oslobađanju zemlje, general je, nema što, primjereno je nekretninski nagrađen. Ali zašto su mu tako bespoštedno nagrade udjeljivane? Zar su naši generali, naši vojnici, bili plaćenici, a ne vojni obveznici čija je ustavna dužnost braniti vlastitu zemlju? Zar većina njih nije bila mobilizirana, iskreno govoreći, i mimo njihove volje…? Konačno, Krstičeviću koji je školovani vojnik , sa završenom JNA vojnom akademijom, to je posao.

Sve privilegije, sve nagrade i  generalske počasti, sve je to legalno, u skladu s važećim zakonima, koji generale ne pitaju imaju li ili nemaju stan, trebaju li im čak dva, i to po privilegiranoj cijeni, i mogu li svojoj obitelji sami riješiti stambeno pitanje, s obzirom na prihode koje imaju. Ne, to ništa nije bitno. To su hrvatski generali i njima je država dužna dati sve što od nje traže! Kao da daje svoje, a ne naše!

Domovina

Takva je perverzna, nepoštena, klijentelistička politika koja se zaklanja iza kvazidomoljublja njezinih junaka, ovu državu pretvorila u stranačku mahalu kojom disponiraju samo podobni i – “zaslužni”. “Ljubav prema domovini” nema cijenu, pa shodno tome u Hrvatskoj nema ni generala koji živi, ne daj bože, prosječno. Svi su naši “veliki patrioti” u zlatu naplatili svaki svoj dan proveden u ratu. “Malih domoljuba” nitko se nije sjetio. A sami na sebe, iz pristojnosti i ponosa, nisu “mislili”…

Za razliku od njih, general Krstičević, kojega premijer Plenković duboko cijeni i naziva svojim prijateljem, itekako je mislio na sebe. Imao je tu čast i privilegiju da su na njega mislili i drugi. Oni koji odlučuju, koji raspolažu državnom kasom i privilegijama. Obilato su ga nagradili. Malo tko od državnih dužnosnika ima tako “sadržajnu” imovinsku karticu kao naš časni, skromni i nevjerojatno emotivni ex-ministar obrane.

Svega tu ima. Toliko da čovjek ministru ne bi mogao ni zamjeriti ako je nekim slučajem štogod propustio navesti, ako mu je nešto promaklo.

Ovaj umirovljeni časnik koji se katkad doima poput nespretnog školarca uhvaćenog u laži, toliko mu je snažna uvjerljivost, živi u Zagrebu, poput kakvog agramera s golemim rodoslovnim stablom, u strogom centru grada, s mjesečnim primanjima daleko iznad dužnosničke plaće od 21 tisuću kuna, u dvoetažnom stanu (dva je spojio u jedan) od 160 kvadrata, kao kakav potomak stare zagrebačke aristokracije.  A ne dotepenac iz Umčana…

Prije imenovanja za ministra obrane, bio je, kako navodi u imovinskoj kartici, predsjednik Nadzornog odbora u PP Orahovica ( od srpnja 2012. do prosinca 2015. ),  prije toga je obnašao zahtjevnu dužnost zamjenika predsjednika NO M SAN Grupe ( od ožujka 2001. do siječnja 2016. ),  te bio član NO tvrtke King ICT d.o.o., a imao je i zastupnički mandat u 9.sazivu Sabora do listopada 2016.,  kad je promaknut u ministra obrane.

Njegova je ministarska plaća iznosila 21. 158 kuna, ali je uz to mjesečno ostvarivao i dodatni prihod od oko 9 tisuća kuna  od “osiguranja”, stoji u imovinskoj kartici. Nikakvih kreditnih zaduženja nije naveo, ali zato nekretnina cijeli spisak!

Imovina

Pođimo redom: stan u Zagrebu, površine 112 kvadrata i procijenjene vrijednosti oko 1,6 milijuna kuna, a stekao ga je, navodi u kartici, darom roditelja od prodaje poljoprivrednih proizvoda ( ?! ). Ima ministar i drugi stan, nešto preko 50 četvornih metara površine, u vrijednosti od oko 740 tisuća kuna, u čijoj su kupnji također sudjelovali njegovi roditelji-poljoprivrednici. Dakle, to su ona dva stana s početka priče, koje je država, odnosno MORH prodao ministru za sitnež od 136 tisućica, taman koliko su mu roditelji skuckali od poljoprivrednih proizvoda i poklonili, makar i sam Krstičević navodi da je njihova cijena preko 2,3 milijuna kuna!

Ali, to , naravno, nije sve. Ima ministar i drugih nekretnina. U Zagrebu, pod druge nekretnine navodi 10-ak kvadrata, u vrijednosti od oko 70 tisuća kuna, što je također roditeljski dar ( neka unosna poljoprivreda! ) , posjeduje i garažu u metropoli od 38 kvadrata,  vrijednu 75 tisuća kuna, pa još jedan stan u Zagrebu, od 111 četvornih metara površine, procijenjen na 1,5 milijuna kuna, a ma kako zvučalo nevjerojatno i to je dar roditelja od prodaje poljoprivrednihj proizvoda! Ali, ni tu nije kraj imovinske kartice uvaženog ex-ministra i generala. Jer, Krstičević pedantno evidentira i kuću s okućnicom, 320 kvadrata površine, u naselju Žaborić kod Šibenika, u vrijednosti od 890 tisuća kuna, zatim građevinsko zemljište u glavnom gradu Hrvatske, 868 kvadrata vrijednih 750 tisuća kuna. Od pokretnina, ima automobil marke Golf iz 2009, procijenjen na 50 tisuća kuna,  i gliser, 5-metarski Elan iz 2003., vrijedan 30 tisuća kuna. Vlasnik je i 63 dionice HT-a čija je pojedinačna vrijednost 139 kuna, te štednju od 385 tisuća eura koju je stekao darom od velikodušnih roditelja koji su u uspješniji od bilo kojeg poljoprivrednog kombinata iz doba socijalizma, nekmoli kapitalizma.

Njegova supruga radi u tvrtki M SAN Nekretnine za plaću nešto manju od 13 tisuća kuna.

Ukratko, obitelj poduzetnog i štedljivog ex-ministra ima u vlasništvu čak 8 nekretnina, od kojih su tri stana  (u Zagrebu ) i kuća  (u Žaboriću ), a njihova je vrijednost procijenjena na preko 5,6 milijun kuna.  Uz to Krstičevići imaju i štednju  od preko 2,8 milijuna kuna, što sve skupa našeg vrlo emotivnog i moralnog ministra čini teškim 12,5 milijuna kuna!

Doista impresivno. I poticajno. A mi mislili kako je general nespretan, nesnalažljiv, smozatajan… Gotovo smo se sažalili nad njim i nebulozama koje je za svog ministarskog mandata velikom mukom izgovarao. Nije ministar bio za riječi. Djela su njegova specijalnost.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI