Neovisni novinarski portal
7.5.2021.
iz š'benika / UMJETNOSTI
Foto: Nino Šolić

15 apostolova:
Jedinstvena izložba stolova u čast i slavu izlaska iz izolacije i zasjedanja na štekate

Foto: Nino Šolić

I to je moguće u post korona dobu u Šibeniku – ovoga vikenda događa se prva izložba ugostiteljskih stolova u ovome dijelu svijeta u kojemu kultura stolovanja i ispijanja hladnih pića i toplih napitaka na terasama koje ovdje zovemo štekatima visoko kotira na ljestvici životnih vrijednosti i društveno poželjnog ponašanja. Nisu, naravno, u pitanju bilo koji niti bilo kakvi ugostiteljski stolovi nego je riječ o izložbi umjetničkih radova nastalih na drvenim plohama stolova kultnog šibenskog kluba Azimut.

Petnaest šibenskih umjetnika oslikalo je, dakle, drvene plohe 18 stolova koji će od ove subote biti postavljeni na vanjskoj terasi kluba na šibenskoj rivi. Postavljaju se ti stolovi kao spomen na to koliko su nam u vrijeme izolacije nedostajali štekati i koliko nam je značila kultura u doba korone pred kojom kulturni stožer Azimuta nije pokleknuo, okupivši brojne glazbenike, glumce, likovne umjetnike i fotografe koji su i u mučnim vremenima pjevali, svirali, recitirali, slikali i fotografirali te plodove svog stvaralaštva nesebično dijelili s publikom sa druge strane ekrana. Tko u subotu naiđe u pravo vrijeme, neke od njih možda i zatekne na umjetnički oslikanom štekatu, gdje im ima jedinstvenu priliku prići, stisnuti ruku, zahvaliti i možda počastiti pićem za to što su kada je epidemija zatvorila vrata oni otvorili prozor za virtualni bijeg iz izolacije.

Foto: Nino Šolić

Jedna od prvih umjetničkih izložbi u post korona dobu u Šibeniku nazvana je ’15 apostolova’. Petnaest apostolova autori su radova na stolovima, imenima, prezimenima i pokojim nadimkom: Adrijana Diklić, Zvonimir Vila, Lana Martinović Čala, Blanka Hrg Pobrić, Jelenko Ujdur a.k.a. Koraljko Greben, Slaven Blaće, Mario Juras, Danijel Hrg, Anita Franin Pečarica, Branka Grubić, Dolores Bujas, Magdalena Šetka, Sandra Eraković, Nives Čičin-Šain i Nino Šolić.

Foto: Nino Šolić

Izložbu prati i brošura čije grafičko oblikovanje potpisuje nadaleko priznati šibenski dizajner Ante Filipović Grčić, dok vrsni šibenski glazbeni novinar i publicist Marko Podrug potpisuje tekst u kojem uz ostalo piše: ‘Izlazak iz izolacije i sjedanje za nove stolove ispred Azimuta, koji su iz krize i iz glava njihovih autora većinom izašli (ne)očekivano optimistični, zadnji je dokaz pobjede grada i svijeta nad  nevidljivim neprijateljem. Jesmo li dobili bitku ili rat, zasad ne znamo, no ovi će stolovi biti tu što god da nam budućnost donosi. A sadašnjost nam je donijela prvu izložbu stolova na ovdašnjoj kulturnoj sceni, a vjerojatno i puno šire.’

Za neki od 18 oslikanih stolova postavljenih na štekatu moći će se sjesti od ove subote, već na otvorenju izložbe stalnog postava, uz dugo iščekivanu kavu s prijateljicom, prijateljem, nekim drugim društvom ili kontemplirajući i uživajući sami sa sobom.

Foto: Nino Šolić

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI