Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
narodno zdravlje / POLITIKA / rvatska
Trenutni ministar zdravstva Vili Beroš, glavna HDZ-ova izborna uzdanica, za sve funkcije spremna…

Trenutni ministar zdravstva Vili Beroš, glavna HDZ-ova izborna uzdanica, za sve funkcije spremna…

Vili Beroš, ministar zdravstva u “izvanrednim okolnostima”, koji se u svom resoru, otkako ga je preuzeo, ne bavi ničim osim COVID-om-19, mada je zdravstveni sustav pred slomom, mogao bi se kandidirati za novu funkciju prije negoli je u ovu aktualnu i “zagrizao”. Na krilima “stožeraške” popularnosti, generirane strahom od zaraze i zabranama kretanja i normalnog funkcioniranja građana, jer se, navodno, tako najefikasnije kontrolira širenje epidemije, Beroša  HDZ već vidi na listi za Sabor, i sutra, govori se, kao idealnog kandidata za budućeg zagrebačkog gradonačelnika!? A narod mislio kako je za ministra imenovan da bi  kao stručnjak pokušao izbaviti od propasti devastirani zdravstveni sustav…

Hajde da najprije vidimo koliko će se HDZ-u eksploatacija Beroševog imena honorirati na parlamentarnim izborima, a onda, ovisno o izbornom uspjehu, mogao bi doista biti i glavno HDZ-ovo sredstvo za izborno kapitaliziranje straha, potresom dodatno poljuljanih, Zagrepčana…

Dakle, Vili Beroš je HDZ-ov kadar za krizne situacije, jer, Zagreb nakon potresa i korone definitivno prolazi najveću mirnodopsku krizu u novijoj povijesti, a Vlada na sve to kao odgovor, zasad,  ima tek – Beroša! Za gradonačelnika. Ništa od interventne državne pomoći ugroženim građanima koji su nakon potresa ostali bez krova nad glavom. Nema čak ni najave kad će i što će Vlada učiniti da ljudima ovu katastrofu ublaži i olakša. Ali, ima Beroša!

Zanimljiviji od Plenkovićeve manipulacije koronakrizom i Nacionalnim kriznim stožerom za izborne potrebe, je Berošev odgovor na pitanje o njegovom budućem političkom angažmanu.

-Bit će onako kako stranka odluči- kaže lojalni stranački vojnik Vili, no, s obzirom da ono što je izjavio za dnevnik.hr, izgleda da se ministrove ambicije u dobroj mjeri podudaraju s HDZ-ovim planovima za njega.

Za Dnevnik.hr je doslovce rekao:- U ovom trenutku sam ministar zdravstva i jasno je da se moram boriti s koronavirus infekcijom. S druge strane, kao ministar sam i politički djelatnik, član sam stranke, član sam Vlade i moram provoditi politiku HDZ-a. Nadam se da ću i dalje u tome sudjelovati- priznao je Vili Beroš, ne krijući da ga politika itekako zanima,  ali ne nužno kroz angažman u sustavu zdravstva.

Je li Vili Beroš, liječnik i trenutni ministar zdravstva,  koji je svoj javni imidž izgradio na pandemiji koronavirusa,  ipak ponajviše HDZ-ovac koji radi samo ono što mu se iz nadređenih stranačkih struktura kaže?

Gdje je tu njegov osobni voljni faktor? Podudara li se njegova volja, s voljom stranke, i je li to za ministra Beroša uopće važno? Je li zdravstvo prostor njegove stručne i političke preokupacije, ili je Vili jednako raspoložen za svaku dužnost koju od stranke dobije?

Problem je, samo, što su u međuvremenu glorije protuvirusnom ministru utihnule, njegova “svetačka aura” ponešto potamnjela, a “božanske moći” Nacionalnog stožera sve više se počele propitkivati, pogotovo nakon serije smrti u domskoj ustanovi za starije u splitskoj Vukovarskoj, a potom i eksplozije zaraze na Braču. Za koje Beroš krivi virus, a ne odgovorne osobe čiji je posao bio da spriječe prodor virusa i zaštite građane od zaraze. Kao pravi vojnik Partije, Beroš ne vidi odgovornost ravnatelja inkriminiranog Doma, Ivana Škaričića, još manje njegovog mentora Ante Sanadera koji ga je instalirao na čelo ustanove iako za to nije imao zakonom propisane uvjete ( pet godina stručnog rada u ustanovi socijalne skrbi ), ili ne daj bože župana Blaženka Bobana iz čijeg je Solina, navodno, nakon misnog druženja virus nekontrolirano krenuo ” u svijet”. Nitko nije kriv ni u splitskoj bolnici koja je, kako optužuje supetarska gradonačelnica Ivana Marković na Facebooku, nultog bračkog pacijenta otpustila kući, na Brač, unatoč tome što je pozitivan i , kako tvrdi, još uvijek zaražen, a radi čega je zatražila raspuštanje nekompetentnog Županijskog stožera. Kojemu ni vjeroučitelj, sa svojim bliskim kontaktom sa Svevišnjim, u borbi s virusom ne pomaže…

Do virusa je, nije do Stožera.

Kao što je u Beroševoj karijeri sve do – HDZ-a.  Čini se, ipak, da i ovaj ministar kojemu smo vjerovali, ne pitajući se koje je političke boje, vrijedi samo koliko vrijedi njegova stranačka iskaznica.

Stranka zna što je dobro za njega, što je dobro za Zagreb, što je dobro za Dom u Vukovarskoj, što je najbolje za kontaminirani i zato prisilno izolirani Brač. Odnosno, kako to s pravom zaključuje u svojoj objavi na Facebooku nezavisni zastupnik Marko Vučetić : Bit će onako kako stranka odluči da je za stranku najbolje. Ne kako je najbolje za Zagreb, za Brač i pastira na Braču, nego za stranku i Beroša u stranci.

A za njih je najbolje kad dobiju izbore i vlast. Boljitak naroda je manje važan, kao i uvijek…

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI