Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
hadeze / POLITIKA / zdravlje
Veliko razotkrivanje HDZ-ovog Nacionalnog stožera: Nema stručnjaka do zajedničarskih stručnjaka…

Veliko razotkrivanje HDZ-ovog Nacionalnog stožera:
Nema stručnjaka do zajedničarskih stručnjaka…

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak javnost je izvijestio da političkih ambicija nema i da ga ne treba očekivati na skorim parlamentarnim izborima na listi HDZ-a. Ali, na izravno pitanje u intervjuu za Dnevnik. hr odbio je, braneći se zaštitom privatnih podataka, odgovoriti je li član te stranke. Zašto Capak odbija javno reći je li ( ili nije ) član HDZ-a? Zar mu je neugodno priznati da je pripadnik tog proskribiranog društva, ili strahuje da bi mu to priznanje oduzelo sav kapital koji je stekao, kao član Nacionalnog kriznog stožera, tijekom zadnja gotovo dva mjeseca, svakodnevnim ukazanjem u domovima hrvatskih građana tumačeći im upute za borbu protiv koronavirusa, koje su mnogi iščekivali nestrpljivije i nervoznije od dobitnih brojeva eurojackpota?

Ključni ljudi Nacionalnog stožera civilne zaštite za suzbijanje epidemije koronavirusa na čelu s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, “ministrom policije”, dva mjeseca nastupaju i predstavljaju se građanima kao glas struke.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, svi su za prestravljeni puk, suočen dnevno s desetinama zaraženih i iz dana u dan sve više preminulih, imali aureolu svetaca, spasitelja i dobročinitelja koji nemaju na umu baš ništa drugo do li zdravlja naroda.

A onda se pomalo ta idealizirana svetačka slika počela ljuštiti. Od previše naslaga šminke kojom su pokušali sakriti svoje pravo, političko lice. Osiljeni popularnošću koju su stekli kod naroda, jer strah čuda čini, postupno su počeli gubiti kontrolu i dojučerašnji neprikosnoveni stručnjaci stali su se ponašati i govoriti kao klasični političari. Ministar Beroš, kojega su neki od milja zvali “moj prijatelj Vili”, iskazujući mu time neupitno povjerenje i velike simpatije, poskliznuo se ubrzo na vlastiti ego, pa je stao govoriti o “petoj koloni” među liječnicima koji skrivaju zaštitnu opremu, valjda da njemu napakoste i dovedu ga u nepriliku.

Nedavno je, izvan svake pameti, javno ustvrdio kako za katastrofu u splitskom Domu za starije u Vukovarskoj ulici, gdje je došlo do proboja virusa koji je potom doveo do smrti čak desetoro starčadi, nitko nije kriv!? Nikakve nepravilnosti nisu utvrđene u inspekcijskom nadzoru, a što je razlog tragičnom epilogu ulaska zaraze u dom, ne zna , do virusa je, kaže. Nije ni do ravnatelja, nekompetentnog i neodgovo0rnog HDZ-ovog uhljeba Ivana Škaričića, ni do tamošnjeg osoblja. Za sve je kriv virus koji se nekim nedokučivim modom uvukao u dom.

Ni u Kninu nitko nije kriv što je došlo do prodora virusa u Opću i veteransku bolnicu “Hrvatski ponos”, koja je ponosno odradila baš sve kako treba, i veli ministar “nije utvrđena nikakva disfunkcionalnost u radu ustanove”, iako je iz tog žarišta zaraze oboljelo gotovo 40-ak ljudi. I tu je bilo do virusa, a ne do indolencije, nepažnje, i neprofesionalnog postupanja zdravstvenog osoblja.
Jasno, Vili Beroš je ipak HDZ-ov ministar zdravstva kojemu je zadatak čuvati sustav od bilo kakvih negativnih atribucija jer time štiti i HDZ-ovu vladu od možebitnih optužbi za ne baš tako bezgrješno upravljanje krizom. A ako sve funkcionira savršeno i u to nas uvjerava “sveti Vili”, pa tko mu neće povjerovati.

Mogao bi to biti i početak njegove sjajne političke karijere izgrađene na “stručnom pristupu”. Jer, eto, ubrzo se počelo spekulirati i s njegovom kandidaturom za zagrebačkog gradonačelnika. Ta, tko može pobijediti Bandića, ili ma kojeg drugog kandidata, ako ne Vili Beroš?!

Za Beroša smo znali da je član HDZ-a. Da nije, nikad ne bi dobio priliku biti Plenkovićev ministar. Ali, za Alemku Markotić i Krunoslava Capaka to nismo znali, a nekako, tijekom dana ugroze i nesigurnosti, nije nam to ni bilo važno, sve dok su se doimali kao stručnjaci koji dobro rade svoj posao. Sve dok nije došlo vrijeme razotkrivanja…

Ovih dana najprije je na društvene mreže iscurila video-snimka s Alemkom Markotić kako, pod sloganom HDZ-a, javno lobira za predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović. Svojim likom i imenom. Za mnoge je to saznanje bilo razočaravajuće. Mada i prije tog “videa-istine”, bilo je jasno koji je vjetar prof. Markotić u Stožer donio. Gostujući u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, profesorica i ravnateljica Klinike “Dr Fran Mihaljević”, naveliko je hvalila premijera Plenkovića koji je prepoznao (  ??? ) značaj Imunološkog zavoda i pokrenuo procese njegove revitalizacije ( ?! )

I na kraju, istina je sustigla i Capaka. Kad je na pitanje o možebitnoj političkoj karijeri izjavio da nema političkih ambicija, i da ga ne trebamo očekivati na listi HDZ-a za parlamentarne izbore ( mada je kasnije reterirao od te eksplicitne političke nezainteresiranosti pozivajući se na čuveno Tuđmanovo “ki bi da bi” ), da kani karijeru nastaviti kao epidemiolog i pripremati se za zasluženu mirovinu, to je još bilo prolazno. Ali, kad je izravno upitan o članstvu u HDZ-u, Capak se odbio izjasniti, braneći se kako je to privatna stvar. U međuvremnu su neki mediji otkrili njegovu fotografiju sa sastanka temeljnog ogranka HDZ-a Šestine, što ga definitivno razotkriva kao pripadnika toga društva. Ma što Capak sada govorio. Jer baš da se radi rekreacije ili kulturnog uzdizanja odlazi na sastanke HDZ-ovih ogranaka, u to malo tko može povjerovati.

Uz ostalo, Capak, a propos fotografije sa šestinskim HDZ-ovcima, kaže da ima i fotografiju s generalom Praljkom. Pa, kakvo je to čudo? Od jednog ponosnog, domoljubnog HDZ-ovca se takva fotografija i očekuje…

Zašto Capak krije svoju stranačku pripadnost, a na njoj profitira? U najmanju ruku nije korektan. Prema stranci koja ga je instalirala i na čelo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i u Nacionalni krizni stožer i katapultirala u javnost kao nekog bez koga hrvatski puk, dok ga ne čuje i dok ga ne vidi, ne može mirno objedovati. Srami li se to Capak HDZ-a, s kojim ipak nije odbio graditi svoju karijeru?

I eto, učas se tim stručnjaka okupljenih u kriznoj situaciji za upravljanje pandemijom, prometnuo u tim HDZ-ovih političara i pouzdanika. Jer, HDZ je HDZ: nema tog stručnjaka, makar bio i svjetskog formata, kojem će dati povjerenje i poziciju ako nije HDZ-ovac! Stručnost članova Stožera nisu reklamirali stranačkom legitimacijom samo zato da bi “navukli” lakovjerni narod na njihovu neupitnu profesionalnu kredibilnost, njihovo respektabilno znanje, njihove poruke struke, a ne politike. A kad su stekli popularnost i povjerenje građana, e sad ih HDZ može slobodno eksploatirati i politički. Da im nose izbore i donesu pobjedu.

Na laži kako im je struka ispred i iznad politike. Evidentno je da nije. Ni jučer, ni danas, a neće biti ni sutra…

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI