Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
HRVATSKA / zdravlje
U Osijeku četvero preminulih od koronavirusa u zadnja 24 sata!

U Osijeku četvero preminulih od koronavirusa u zadnja 24 sata!

Ukupan broj zaraženih koronavirusom danas je u Hrvatskoj dosegao 1.126 osoba, ili 47 više nego jučer. Nažalost, tijekom zadja 24 sata preminulo je još četvero oboljelih, svi u Osijeku, pa ih je sada ukupno 12 od početka epidemije. Svi redom su bili kronični bolensici zaraženi virusom korone.

Ravnatelj  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je ne redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog stožera da će svi hrvatski državljani koji se vraćaju u Hrvatsku iz inozemstva biti epidemiološki tretirani i provjereni kako se ne bi dogodilo da je netko od njih pozitivan, a nije u samoizolaciji ili karanteni obaveznoj za sve koji dolaze u Hrvatsku. Provjerit će se imaju li kakve simptome i jesu li bili u kontaktu sa zaraženim osobama i nakon toga upućeni u samoizolaciju, a ukoliko imaju simptome COVID-a -19 bit će hospitalizirani.

Za Hrvatsku je, smatra Capak, sretna okolnost što infekcija nije ušla u staračke domove, kao što je to bio slučaj s mnogim drugim državama.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je u zadnjih 24 sata potvrđeno novih 47 zaraženih, te posebno naglasio kako su sljedeća dva do tri tjedna u borbi s koronavirusom u Hrvatskoj kritična.

Od ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana moglo se čuti da je od izbijanja epidemije repatrirano 893 Hrvata, a  ovog vikenda  se očekuje povratak njih stotine u Hrvatsku.

Ravnateljica Infektivne klinike dr. Alemka Markotić objasnila  je da su pacijenti na respiratoru uglavnom iz rizičnih skupina, bilo da imaju kronične bolesti, ili su pretili i sl., pa je svakako potrebno da se čuvaju. Prema riječima prof. Alemke Markotić očekuje se da bi za tri tjedna epidemija mogla doseći svoj vrhunac te da bi konačno broj oboljelih mogao početi padati.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je upozorio na e- mailove u kojima se od ljudi traže osobni i bankovni podaci s napomenom da se takvi mailovi ne otvaraju. Inače, od početka epidemije do danas, kazao je Božinović, evidentirana su 1.083 kršenja mjera samoizolacije.

Globalna virusna pandemija u svijetu je dosad odnijela blizu 60 tisuća života, zaraženo je milijun i 117. 860 ljudi, a uspjelo ih se izliječiti ( oporaviti ) 228.990. Trenutno je najteže u Španjolskoj i SAD-u, gdje je najveći broj novozaraženih, a u Italiji s velikom nadom očekuju silazan trend bolesti, uvjereni da je vrhunac koronakrize iza njih.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI