Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
PETICIJA
Ilustracija Iz nedavne inicijative za smjenu rektora Borasa

Peticija za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa

Ilustracija Iz nedavne inicijative za smjenu rektora Borasa

Pokrenuta je internetska peticija kojom se traži ostavka aktualnog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. Ta se peticija nalazi na ovoj poveznici.   Podsjetimo, danas smo objavili i pismo Kluba studenata Filozofskog fakulteta upućeno Borasu, ali i cijeloj akademskoj zajednici. U nastavku je tekst obrazloženja zbog čega se sakupljaju potpisi za ostavku rektora Borasa:

Svojim nedavnim nedemokratskim postupkom kojim je kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Nevenu Jovanoviću, bez ikakve mogućnosti rasprave uskratio suglasnost za dekanski program, rektor Sveučilišta u Zagrebu još je jednom javno osramotio instituciju kojoj je na čelu, sve njezine sastavnice, zaposlenike i studente. Kulminacija je to višegodišnjeg financijski i moralno dubioznog vođenja Sveučilišta koje pod vodstvom rektora Borasa ne samo da kontinuirano gubi na svom ugledu i međunarodnom rejtingu, već i na broju upisanih studenata.

Riječ je prvom rektoru u povijesti hrvatskog visokog obrazovanja koji je tužio studenta vlastitog sveučilišta, a zatim ga ucijenio da će povući tužbu ako mu se student javno ispriča. Riječ je o prvom rektoru koji nadležnim institucijama Republike Hrvatske, pozivajući se na autonomiju sveučilišta koju ne shvaća kao slobodu mišljenja, govora i istraživanja, već opravdanje za samovoljno ponašanje, odbija predočiti financijsku dokumentaciju o svome poslovanju. Riječ je o rektoru koji klijentelistički raspolaže državnim sredstvima i politizira dodjelu počasnih zvanja, o čemu najbolje svjedoči njegova politika dodjele počasnih doktorata: Dok su u prošlosti tu titulu Sveučilišta u Zagrebu nosili cijenjeni međunarodni znanstvenici poput Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke ili Wernera Heisenberga, rektor Boras ju je pokušao dodijeliti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, osumnjičenom za korupciju, a uspio ju je dodijeliti Draganu Čoviću, osumnjičeniku za organizirani gospodarski kriminal, ne obazirući se pritom nimalo na proteste javnosti i akademske zajednice.

Hoće li rektoru Borasu za rukom poći još jedna nedemokratska radnja bez presedana? Hoće li mu poći za rukom ušutkati kritičke glasove s Filozofskog fakulteta, institucije koja se od svog osnutka do danas ponosi upravo onim vrijednostima po kojima rektor Boras nemilice gazi: slobodom mišljenja i izražavanja? O granicama njegove samovolje i nedemokratskog ponašanja odlučujemo samo mi: kako profesori i studenti zagrebačkog i ostalih hrvatskih sveučilišta, tako i svi ostali građani Republike Hrvatske. Stoga pozivamo sve da potpišu peticiju za podnošenje neopozive ostavke rektora Damira Borasa.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI