Neovisni novinarski portal
27.1.2022.
HRVATSKA / PETICIJA / POLITIKA / zdravlje
Peticija za hitno pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu

Peticija za hitno pokretanje proizvodnje u Imunološkom zavodu

Od 1.travnja pokrenuta je inicijativa za potpisivanje peticije, adresirane na Vladu RH, sa zahtjevom za hitno pokretanje proizvodnje na hrvatskom Imunološkom zavodu. Njezin sadržaj možete pročitati, i ako ste suglasni s porukama, potpisati je, na stranici peticija24.com.

Ovih je dana i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, na N1 televiziji otvoreno kazao da bismo imali puno manje problema i općenito, a i sada, u epidemiji koronavirusa, da imamo Imunološki zavod.

– Oni, nažalost, već dugo ne funkcioniraju kako treba, rade neke poslove, derivatizaciju plazme u vanjskim pogonima i distribuciju tih derivata plazme u Hrvatskoj, međutim, mi smatramo da uvijek postoji nada da se Imunološki pokrene u onim segmentima koji nisu cjepiva. Dogovorili smo se da nam proizvode podloge za briseve i oni su, uz malo problema koje su imali, jer to nisu radili već 10 godina, i oni u ovom trenutku mogu dnevno proizvesti 20.000 podloga, što je dovoljno za cijelu Hrvatsku. U ovom trenutku se pokrenuo Imunološki zavod. Siguran sam da će se cjepivo napraviti prije ili kasnije, ali za to je potrebno vrijeme. Borimo se oružjima koje imamo, samoizolacija, karantena i socijalno distanciranje- rekao je Capak, koji bi, sudeći po ovoj opservaciji o Imuloškom zavodu,  trebao biti među prvim potpisnicima peticije.

A peticijom se zahtijeva da Imunološki zavod, kao strateška institucija, ostane u državnom vlasništvu, da se prestane rasipati novac za koji se ništa zauzvrat ne dobiva ( kupujte socijalni mir za svoj novac, a ne naš- poručuje se ), te da se smijene “nesposobnjakovići koji već 4,5 godine nisu u stanju pokrenuti proizvodnju!”, jer, kako se ističe, “u svakoj normalnoj firmi oni bi već odavno dobili otkaz”!

Navodi se, također, da je Imunološki zavod “institucija koja nas je štitila od zaraznih bolesti još od 1893. godine, pa sve do 2014, godine kada su se ugasile sve proizvodnje na zavodu”. Podsjeća se na slavne godine Imunološkog koji je nekoć samostalno proizvodio cjepiva, krvne derivate, interferon, antitoksine za zmijske otrove, antitetanus i druge lijekove i medicinske proizvode. A danas, od svega toga nemamo ništa, Zavod je potpuno devastiran zahvaljujući neodgovornosti političkih nomenklatura koje su propasti Imunološkog zavoda svjedočile, a ništa nisu učinile da ga spase.

-Na zgarištu nekadašnjeg bisera i najvrjednije institucije na ovim područjima ostali su dugovi veći od 100 milijuna kuna, hipoteke i 150-ak zaposlenika koji ne uspijevaju zaraditi ni za WC papir, a kamo li za svoju plaću. Njihova plaća + režijski troškovi (struja, voda, grijanje, telefon i drugo) financiraju se od novca poreznih obveznika – Imunološki koji već godinama ne proizvodi ništa košta nas preko 30 milijuna kuna godišnje, odnosno u 4,5 godine to je preko 135 milijuna kuna- kaže se u obrazloženju peticije i dodaje:

-Korona pandemija koja vlada baš ovih dana, i kojoj kraj baš i nije na vidiku, donijela je i jednu veliku korist! Pokazala nam je što znači kad nemaš svoju proizvodnju. Pokazala nam je što znači kad nemaš suverenitet. Pokazala nam je da izvisiš, jer svako prvo proizvodi i opskrbljuje sebe, a tek onda daje drugima. Pokazala nam je da ovisiš o uvozu ako nemaš svoje!

KORONA PANDEMIJA NAM JE POKAZALA DA NAM TREBA NAŠ IMUNOLOŠKI ZAVOD, ali ne da troši iz proračuna i proizvodi ništa, već da nam PROIZVODI NAŠE LIJEKOVE kako ne bismo ovisili o uvozu, ali i zato jer se radi o potencijalnom biološkom oružju i našoj sigurnosti!- ističe se u peticiji u kojoj decidirano stoji:

ZAHTIJEVAMO od Vlade RH HITNO:

  1. pokretanje naše proizvodnje lijekova iz krvi ili plazmedobivene od naših dobrovoljnih davatelja krvi i za naše stanovništvo – samodostatnost!
  2. pokretanje proizvodnjai svih ostalih imunobioloških lijekova i medicijskih proizvoda koje smo imali i prije: cjepiva, interferon, antitoksine za zmijske otrove, antitetanus
  3. pokretanje istraživanja i razvojana Imunološkom zavodu

ZAHTIJEVAMO od Vlade RH:

  • Imunološki mora ostati u državnom vlasništvu, jer se strateške institucije ne smiju privatizirati!
  • prestanite rasipati naš novacza koji ne dobivamo ništa korisno zauzvrat! Kupujte socijalni mir za svoj novac, a ne naš!
  • promijenite nesposobnjakovićekoji već 4,5 godine nisu u stanju pokrenuti proizvodnju! U svakoj normalnoj firmi oni bi već odavno dobili otkaz!

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI