Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
crkve / zdravlje
Hvarska procesija (foto Facebook Ministarstvo kulture/Paolo Bunčuga)

Ministarstvo kulture najavljuje hvarsku procesiju na Facebooku, a Stožer CZRH traži dodatni nadzor ‘pridržavanja pripisanih mjera prilikom okupljanja u parkovima, na trgovima, rivama, dječjim i sportskim igralištima…’

Hvarska procesija (foto Facebook Ministarstvo kulture/Paolo Bunčuga)

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske je objavilo na svojim Facebook stranicama objavu koja se tiče procesije  na otoku Hvaru, a za koju je Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske dao zeleno svjetlo ali s ograničenim brojem sudionika.  Evo te objave Ministarstva kulture Republike Hrvatske: 

Pet stoljeća duga Procesija „Za Križen“ ove će se godine održati unatoč aktualnoj epidemiološkoj krizi.

U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak kreće svečanost iz šest župnih crkvi otoka Hvara, odnosno iz mjesta Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska.

Iako je procesija svake godine okupljala veliki broj vjernika i hodočasnika, s obzirom na mjere ograničenja i preporuke Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, tradicionalni obred ove će godine biti ograničen na deset sudionika.


Ipak, Bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta poziva sve stanovnike koji ne sudjeluju u obredu da svečanost podrže molitvama iz svojih kuća.


Procesija „Za Križen“ zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, a običaj je 2009. godine upisan i na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Inače, također danas, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Uputu stožerima civilne zaštite, službenicima Ravnateljstva civilne zaštite i Ravnateljstvu policije, u kojoj nalaže, uz ostalo, ‘nadzor pridržavanja pripisanih mjera prilikom okupljanja u parkovima, na trgovima, rivama, dječjim i sportskim igralištima i ostalim javnim površinama te prilikom održavanja, uz napomenu da su dužni, ako se ustanovi kršenje mjera, obavezno izdati rješenje o prekršaju, s napomenom da će se u slučaju ponovljenog kršenja mjera izreći  najstrože moguće sankcije…’.

Evo što piše u toj Uputi:

S obzirom na lijepo vrijeme, što povećava mogućnost potencijalnog nepridržavanja propisanih mjera fizičkog distanciranja i drugih epidemioloških mjera, traži se od
stožera civilne zaštite i svih operativnih snaga, Ravnateljstva civilne zaštite ( inspektora civilne zaštite i drugih službenika koji su angažirani u kontroli provođenja mjera) te Ravnateljstva policije da sa svim raspoloživim kapacitetima provode kontrolu provođenja odluka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Nadzor je potrebno provoditi tako da se uspostave posebni timovi policijskih službenika i službenika Civilne zaštite kako bi u ovo vrijeme dodatno nadzirao rad tržnica, trgovina i ostalih objekata kojima je dopušten rad. Također, potrebno je provoditi i nadzor pridržavanja pripisanih mjera prilikom okupljanja u parkovima, na trgovima, rivama, dječjim i sportskim igralištima i ostalim javnim površinama te prilikom održavanja javnih događaja.

Inspektori Civilne zaštite dužni su, ako se ustanovi kršenje mjera, obavezno izdati rješenje o prekršaju, s napomenom da će se u slučaju ponovljenog kršenja mjera izreći
najstrože moguće sankcije, što uključuje i zatvaranje objekta.

Hvarska procesija (foto Facebook Ministarstvo kulture/Paolo Bunčuga)

 

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI