Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
FESTIVALI
Ljeto, optimizam, Seasplash: U Šibenik stižu Zion Train, britanski dub pioniri

Ljeto, optimizam, Seasplash:
U Šibenik stižu Zion Train, britanski dub pioniri

Evo daška ljetnog optimizma. Ako pandemične prilike budu bolje, a mogle bi, ovoga ljeta bi opet moglo biti zanimljivo na Martinskoj u Šibeniku. Među brojnim festivalskim zbivanjima, posebice se ističe Seasplash festival, jedan od najdugovječnijih hrvatskih festivala, koji godinama nudi četiri dana glazbe na nekoliko pozornica, kao i dnevni glazbeni program na plaži, besplatno kampiranje, radionice, shopove i još mnogo toga, predstavljajući bass glazbu i promovirajući soundsystem kulturu za sve ljubitelje reggae, dub, drum’n’bass, dancehall, jungle, ska ali i ostale srodne elektronske glazbe. U uvjetima u kojima mnogi organizatori festivala i koncerata ‘ziheraški’ i plašljivo u startu odustaju od organizacije ljetnih kuturnih događanja, dotle se u Seasplashu se ne povlače nego se nadaju kako će do srpnja stanje u svijetu i Hrvatskoj biti bolje, a priredbe ovakve vrsti biti dopuštene.

-Seasplash festival slavi ovo ljeto punoljetnost na Martinskoj u Šibeniku od 16. do 19. srpnja, a upravo je objavljen i drugi val od 15 imena za 18. izdanje festivala koji slavi bass glazbu sound system kulturu. Britanski dub pioniri, Zion Train, stari znanci, prijatelji i familija s kojima se suradnja održava od samih početaka, vraćaju nam se nakon sedam godina od zadnjeg nastupa na Seasplash festivalu i to s novim studijskim albumom “Illuminate”, koje izlazi 1. svibnja. Ovo izdanje predstavlja prvi originalni album Zion Traina u pet godina i na njemu gostuje devet vokala uz iznimno talentirane glazbenike. Vokalne dužnosti su odradili CaraMichela GrenaPrince Jamo i Rider Shafique, dok od glazbenika gostuju velikani kao što su Paolo BaldiniDon Fe i Gianni Denitto. Zion Train u suradnji sa Stop Ecocide i Extinction Rebellion kampanjama žele objavljivanjem ovog izdanja ustrajati u nastojanjima gradnje svjetlije budućnosti našeg planeta – u tu svrhu će se uz sami materijal ponovno objaviti Leap Manifesto autorice Naomi Klein i prijatelja – javlja festivalska direkcija.

Zion Train, jedni su od najutjecajnijih svjetskih dub sound systema i najugodnijih live dub actova. Jedinstvenost Zion Traina leži u korištenju live dub miksanja uz pratnju akustičnih instrumenata i izuzetnih vokala. Bend je nastao u Oxfordu 1988. godine. Prvi singlovi poput “Power One” i “Power Two” početkom 90-ih odmah postaju hitovi na top ljestvicama engleskog duba.

Inače, prvi put na Seasplash festivalu će nastupiti Billain, jedan od najistaknutijih producenata drum and bassa glazbe.

-Billain je majstor auditorne inovacije i s pravom je stekao svoju reputaciju utjecajnog stvaratelja ovog žanra. Dobio je podršku nekih od najvećih izvođača drum and bass glazbe izdajući na Critical Music, Invisible, Eatbrain i Bad Taste labelima, da nabrojimo samo neke – pojašnjava se.

Billain

Po svoj zasluženi četvrti nastup na Seasplash se vraća i zagrebački dub reggae tandem, Anja G i Dr.Obi, koji su nedavno izbacili friško digitalno izdanje Giudance za AmpliFyah Music. Boje žešćeg drum and bassa branit će DJ-i i producenti Tekitoka i Kodin, koji često nastupaju u i izvan Hrvatske, pa je tako bio zapažen i njihov nastup na najvećem svjetskom drum and bass festvalu – Let It Roll u Češkoj.

Na drugom valu izvođača jaše još niz domaćih imena koji predstavljaju cijeli spektar bass glazbe koja je zastupljena u Hrvatskoj. Tako su tu još i Munchies SoundHomegrown SoundSandokan Hi-FiDubar SoundR.A.S. (Rasta Altitude Sound)LucyLyuAlgoriddimGrumenFlico i Lowre Glant.

Kako ne bi bilo zabune, Seasplashovci nisu pali s Marsa, te su svjesni okolnosti i trenutka u kojima živimo. Stoga su nedavno poslali poruku svojoj publici:

-Dragi prijatelji Seasplash festivala, čvrsto vjerujemo kako u ovim nesigurnim vremenima pokušavate ostati pozitivni i paziti na sebe i svoje bližnje. I mi ostajemo pozitivni i vjerujemo kako će se 18. Seasplash festival održati prema planu, od 16. do 19. srpnja na Martinskoj pored Šibenika. Seasplash festival detaljno prati razvoj situacije i sluša preporuke nadležnih tijela. Kroz sljedećih nekoliko tjedana imat ćemo jasniju sliku aktivnosti i prilagodit ćemo se svim mogućim scenarijima. Do tada ćemo i dalje raditi na promoviranju festivala i dijeliti sve novosti vezane za ovoljetno izdanje, dok nam u proživljavanju trenutnog stanja itekako pomažu slike festivalske atmosfera po kojoj je Seasplash naširoko poznat, i kada smo pod toplinom ljeta, i uz miris mora, zapljusnuti valovima dobrih vibracija. U međuvremenu pazite na sebe i na druge, a posebno na ranjivije skupine i do daljnjeg – ostanite doma, jer samo odgovornim ponašanjem možemo doprinijeti borbi protiv ovog nevidljivog protivnika – poručili su.

Sretno.

  

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI