Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
HRVATSKA / narodno zdravlje
Koronabilten: Novooboljelih 39, najveći broj novozaraženih iz domova za starije osobe

Koronabilten:
Novooboljelih 39, najveći broj novozaraženih iz domova za starije osobe

U Hrvatskoj je na dan uoči Uskrsa 1534 zaraženih od koronavirusa, 39 novooboljelih u odnosu na prethodni dan. Brojka preminulih je ostala nepromijenjena, 21, 32 osobe su na raspiratoru, a ozdravile su 323 zaražene osobe. Ministar Vili Beroš zahvalio je građanima zbog pridržavanja mjera i pozvao ih da ostanu kod kuće. 

Takva bilanca rezultat je odgovornog ponašanja građana koji se pridržavaju propisanih mjera zaštite, na čemu im je i osobno zahvalio ministar zdravstva Vili Beroš, upozoravajući da unatoč tome nema mjesta opuštanju.

No, kako je na današnjoj redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog stožera naglasio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, i dalje ima onih koji se, svim upozorenjima unatoč, ne pridržavaju mjera, koji su neodgovorni i “koriste ovu situaciju kako bi izbjegli ono što propisuje Stožer, ali i zdrav razum. Možda mogu izbjeći predstavnike institucija, ali teško da će izbjeći virus”, poručio im je Božinović, napominjući kako se virus najbrže širi u obitelji.

Nevjerojatno zvuči, ali u ovim teškim pandemijskim okolnostima ima i onih koji u grupama odlaze u planine, kako je to registrirao HGSS, koji je i apelirao na građane koji to čine da se prestanu tako ponašati i da ostanu doma kako bi i pripadnici HGSS-a imali pravo ostati doma.

U Hrvatsku je sinoć, kako je objavio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, iz Tirola stigla 91 osoba, među kojima je jedna pozitivna ( iz Istarske županije ). Iz inozemstva se vratilo ukupno 363 ljudi, a troje je bilo zaraženo, kazao je Capak.
Najveći broj zaraženih, u odnosu na broj stanovnika, bilježi Krapinsko-zagorska županija, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija, a u obje je, nažalost, došlo do prodora virusa u domove za stare i nemoćne.

Krunoslav Capak i dalje ne misli da je pogriješio kad je odobrio održavanje procesije “Za križen” na Hvaru, jer je dozvola izdana uz najstrože mjere zaštite, snimke pokazuju da su se ljudi pridržavali propisanih mjera i nada se da neće doći ni do kakvog incidenta na Hvaru, kao posljedice procesije.

Kad je, pak, riječ o e-propusnicama, ministar Božinović smatra da one trenutno ispunjavaju svoju svrhu, a građanima je ne jednom jasno reečno da ovo nije vrijeme za putovanja, osim ako je to prijeko potrebno. Inače, u zadnja 24 sata samo je jedna zaražena osoba pokušala ishoditi e-propusnicu.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, ne zna za one kojima se virus, nakon što su ga preboljeli- vratio, a zasad i nema potvrde može li se to uopće dogoditi.

Inače, zanimljivo je otkriće da ministar zdravstva Vili Beroš i ravnateljica Klinike “Dr Fran Mihaljević” Alemka Markotić, zapravo nisu članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite, iako se svakodnevno građanima obraćaju s pressica Stožera …

Tags: ,

VEZANE VIJESTI