Neovisni novinarski portal
20.4.2024.
fake news
Foto: Jack Sloop via Unsplash, ilustracija

HAKOM se oglasio o lažnim vijestima o 5G tehnologiji i objasnio kako stojimo s novom generacijom internetskog signala

Foto: Jack Sloop via Unsplash, ilustracija

HAKOM, državna regulatorna agencija za područje elektroničkih komunikacija, imala je potrebu oglasiti se o pošasti širenja lažnih vijesti o 5G tehnologiji koje ovih dana uzimaju maha i rezultiraju nasilnim obračunima sa antenskim sustavima i odašiljačima poput onog u Bibinju kod Zadra u kojem je prije neki dan, zbog glasina da tamošnji vlastodršci pod okriljem noći u tajnosti postavljaju opremu za emitiranje internetskog 5G signala, oštećena ona za emitiranje dobrog starog WiFi signala.

Ne postoje, daje do znanja državni telekomunikacijski regulator odgovarajući  na eskalaciju zavjereničkog društvenomrežnog ludila, znanstveno i stručno utemeljena veza 5G tehnologije, kao niti bilo koje od prethodnih generacija (2G, 3G i 4G) sa širenjem koronavirusa. Ne apostrofirajući suludi bibinjski vandalski slučaj podsjećaju da su nam širokopojasne mreže i mreže pokretnih komunikacija, koje uz mreže radija, televizije i ostalih elektroničkih komunikacija osiguravaju pravodobno informiranje i komuniciranje prema javnosti i između žurnih službi, potrebne kako bismo i u ovim kriznim uvjetima  ostali sigurni i povezani. Sve one kojima bi po bibinjskom poučku moglo pasti napamet neovlašteno uklanjati kakav odašiljač upućuju u HAKOM-u da nam elektroničke komunikacije, a naročito pokretne komunikacije, u ovim kriznim vremenima omogućavaju rad od kuće, pohađanje nastave, kontakt s obiteljskim liječnikom ili hitnim službama, komunikaciju s obitelji i prijateljima te koordinaciju hitnih službi, stožera civilne zaštite i svih ostalih koji se brinu o našoj sigurnosti i zdravlju.

Internetom kruže fotografije antenskih sustava uklonjenih sa zgrada oštećenih potresom

-Nakon nedavnog potresa u gradu Zagrebu, za sve koji su morali privremeno ili trajno napustiti svoje domove, pokretne komunikacije bile su jedini način komunikacije. Nažalost, mnogi su objekti značajno oštećeni i zahtijevaju sanaciju, a ukoliko su na njima bili postavljeni antenski sustavi baznih postaja isti su morali biti uklonjeni. Uklanjanjem takvih sustava smanjuje se kapacitet mreža pokretnih komunikacija što može značajno utjecati na mogućnost korištenja usluga pokretnih komunikacija u pojedinim područjima grada. Fotografije antenskih sustava baznih postaja iz centra grada Zagreba koje ovih dana kruže internetom predstavljaju upravo te sustave koji su morali biti uklonjeni sa zgrada oštećenih potresom i primjer su lažnih vijesti povezanih s 5G tehnologijom – piše u priopćenju HAKOM-a.

Izdane privremene dozvole za potrebe tehničkog ispitivanja 5G tehnologije

A kako u Hrvatskoj stojimo s 5G tehnologijom? Trenutno se, navodi državni regulator, isključivo testira funkcionalnost u frekvencijskom pojasu 3,6 GHz, a za testiranje su sva tri operatora pokretnih komunikacija zatražila privremene dozvole za testiranje radiofrekvencijskog spektra. HAKOM je, kažu nadalje u toj agenciji,  izdao privremene dozvole za potrebe tehničkog ispitivanja 5G tehnologije na područjima Zagreba, uključujući područje Samobora i Svete Nedelje te zračne luke Franjo Tuđman, Osijeka, Rijeke, Splita,  otoka Krka, Dubrovnika, grada Hvara, grada Novalje, Jastrebarskog, grada Raba i Bjelovara.

-Prije početka rada bilo koje bazne postaje, operatori su dužni prijaviti sve tehničke parametre koji se provjeravaju i utvrđuje se radi li bazna postaja u skladu s propisima. HAKOM, kao neovisni regulator, uvijek provjerava usklađenost postavljenih baznih postaja s dopuštenim razinama elektromagnetskih polja (EMP) propisanim pravilnikom Ministarstva zdravstva. Ako u postupku provjere pojedine bazne postaje postoji sumnja da razine EMP-a nisu u skladu s dopuštenim razinama, HAKOM za tu postaju provodi dodatna kontrolna mjerenja na terenu. Mjerenja EMP-a obavljaju se i temeljem opravdanih zahtjeva građana. Svi rezultati HAKOM-ovih mjerenja EMP-a javno su objavljeni u sklopu GIS portala na internetskim stranicama HAKOM-a, a za svaku mjernu točku moguće je pristupiti detaljnom mjernom izvješću na povezniciNiti jedna bazna postaja ne smije raditi ako se time prekoračuju dozvoljene razine. O utjecaju 5G na zdravlje ljudi Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization – WHO) objavila je svoje stajalište te zaključuje da se, uz poštivanje postojećih međunarodnih preporuka za ograničenja razina elektromagnetskih polja, ne predviđa utjecaj na javno zdravlje. Propisane granične vrijednosti u RH strože su od međunarodnih te su za javna područja dodatno smanjena 2,5 puta ako je u pitanju jakost električnog polja, odnosno 6,25 puta ako se promatra gustoća snage – navode u HAKOM-u te zaključuju da će i dalje nastaviti dosljedno provoditi kontrolu uporabe radiofrekvencijskog spektra te da se dodjela radiofrekvencijskog spektra za 5G i komercijalno pružanje 5G usluga očekuje tek u sljedećem razdoblju, što će biti pravovremeno komunicirano javnosti.

Foto: Jack Sloop via Unsplash, ilustracija

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI