Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
UMJETNOSTI
HDLU Zagreb: Natječaj za najbolje umjetničke web stranice i blogove

HDLU Zagreb:
Natječaj za najbolje umjetničke web stranice i blogove

-U želji da potakne razvoj digitalne pismenosti hrvatskih likovnih umjetnika, kao i inovativne načine prezentiranja likovne umjetnosti na internetu, HDLU Zagreb odlučio je pokrenuti Natječaj za najbolje umjetničke web stranice i blogove likovnih umjetnika iz Hrvatske, no dobro došli su nam na natječaju i umjetnici izvan Hrvatske, koji su svoje web stranice izradili služeći se hrvatskim ili srodnim jezicima – obavještava umjetnike mr. art Krešimira Gojanovic, predsjednica HDLU Zagreb.

Natječaj je otvoren do 1. ožujka 2019. godine i namijenjen je likovnim umjetnicima svih generacija, koji na internetu imaju postavljene svoje web stranice ili blogove koje su sami izradili, te na njima predstavili svoja likovna djela. U obzir dolaze slikari, kipari, slikari-grafičari, ilustratori, kao i strip-crtači, s napomenom da će prednost na natječaju imati profesionalni likovni umjetnici, kojima je njihova umjetnička aktivnost glavno zanimanje.

Do 1. ožujka 2019. umjetnici trebaju na mail udruge hdlu.zagreb@outlook.com poslati link na svoju aktivnu web stranicu ili blog, uz profesionalnu biografiju i opis svog dosadašnjeg umjetničkog djelovanja. Na natječaju ćemo posebno vrednovati dizajn web stranice, preglednost i urednost postavljenih sadržaja, jasnoću navigacije po stranici za posjetioce, kao i kvalitetu prezentiranih likovnih radova. Zanimljivi su nam i umjetnici koji se bave likovnom teorijom, te na svojoj web stranici ili blogu pišu o svom radu, o svojoj profesiji, kao i o radu svojih kolega, a također ćemo vrednovati i kvalitetu virtualnih galerija, postavljenih na web stranicama.

Po završetku natječaja, odabrane umjetnike i njihove web stranice predstaviti ćemo na portalu Zagrebački likovni umjetnici i na portalu mojzagreb.info, uz kratku recenziju uredništva portala ”Zagrebački likovni umjetnici” o svakoj web stranici ili umjetničkom blogu. Ne možemo znati koliko će nam se umjetnika javiti na natječaj, stoga nećemo u startu ni ograničavati broj umjetnika, jer nam je cilj afirmativno doprinjeti razvoju umjetničkih sadržaja domaćih stvaralaca na internetu, te većoj vidljivosti likovnih umjetnika na internetu.

-Barem kad je Hrvatska u pitanju, likovni umjetnici do sada nisu bili poticani na ovu vrstu aktivnosti u nekim svojim velikim strukovnim udrugama kao što su HDLU iz Meštrovićevog paviljona ili HZSU, i da stvar bude gora, u tim velikim strukovnim udrugama nije bilo čak niti kompjutera za članove, na kojima bi članovi tih udruga mogli usavršavati svoju digitalnu pismenost, kao i strategije kulturne promocije na internetu, usprkos tome što su te velike strukovne udruge godinama dobijale i dobijaju golema sredstva od Ministarstva kulture RH, namijenjena razvoju redovnih djelatnosti udruga u kulturi. Kao posljedicu toga, zato danas na hrvatskoj likovnoj sceni imamo veliki broj tzv. ”nevidljivih” umjetnika starijih generacija i generacijski ‘digitalni raskorak’, jer umjetnici starijih generacija, iako vrlo vrijedni i značajni za hrvatsku kulturu, nisu imali ni prostora, ni sredstava, ni pravovremene edukacije uz razvoj interneta, o tome kako bi svoja djela mogli plasirati na internetu. Posebno je ovo poražavajuća činjenica i za Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika, u koju su učlanjeni velikim djelom akademski obrazovani, profesionalni umjetnici, a od kojih većina njih nema svoju web stranicu, dok je HZSU oduvijek bio posve nezainteresiran da svojim članovima umjetnicima izradi neke virtualne prezentacije i galerije na svojim web stranicama – pojašnjava Krešimira Gojanović svrhu natječaja. .

Upravo iz tog razloga, veli, razvio se i portal Zagrebački likovni umjetnici, kao domaća digitalna platforma neprofitnog karaktera, a koja ima za cilj predstaviti rad i aktivnosti domaćih likovnih stvaralaca i putem interneta povezati umjetnike iz Hrvatske, iako nas isto tako zanima što rade i umjetnici iz drugih država u regiji (Slovenija, Srbija, BiH, i dr.), pa nam se tako na ovom natječaju mogu javiti i umjetnici koji žive izvan Hrvatske.

-Tako se nadamo da ćemo sa ovim natječajem, kojega ćemo od sada raspisivati svake godine, potaknuti što veći broj likovnih umjetnika da izrađuju svoje umjetničke web stranice i blogove, te time doprinesu većem umrežavanju likovnih umjetnika, razvoju likovne i vizualne kulture na internetu, kao i promociji hrvatske kulture u svijetu, putem interneta – nada se Krešimira Gojanović.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI