Neovisni novinarski portal
24.6.2024.
POLITIKA
Ilustracija - šuma novih spomenika u Skopju koje je ostavila bivša VMRO vlast (U prvom planu spomenik Toši Proeskom s mikrofonom) (foto TRIS/G. Šimac)

T. Picula:
Čestitamo… nakon zelenog svjetla za otvaranje pregovora, Albaniju i Sjevernu Makedoniju hitno uključiti u mjere EU za borbu protiv koronavirusa

Ilustracija - šuma novih spomenika u Skopju koje je ostavila bivša VMRO vlast (U prvom planu spomenik Toši Proeskom s mikrofonom) (foto TRIS/G. Šimac)

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula i njegova politička grupacija u Europskom parlamentu smatra kako bi nakon zelenog svjetla za otvaranje pregovora za pristup članstvu u EU, Albaniju i Sjevernu Makedoniju hitno uključiti u mjere EU za borbu protiv koronavirusa.

Naime, parlamentarna grupacija Socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu pozdravila je odluku ministara europskih poslova zemalja članica Europske unije da se otvore pregovori o pristupanju Uniji s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i zatražili su da se što skorije donese odluka o početku pregovora.

Predsjednica parlamentarne grupacije Iratxe Garcia Perez izjavila je: „Ovo je sjajan dan za ljude u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, ali i za Europsku uniju, jer smo ovime ponovno potvrdili kako je politika proširenja kao jedna od najuspješnijih EU politika itekako živa. Nažalost, značaj današnje odluke zasjenila je kriza nastala zbog koronavirusa. Čestitamo objema zemljama na uspješnom otvaranju pregovora, jer su ih obje zemlje zaslužile. Kako je Europska komisija više puta naglašavala,
ispunili su kriterije i učinile sve od njih zatraženo kako bi se približile EU“.

 

 

Tom je prilikom hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj EP za proširenje na zapadnom Balkanu, te izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula, pozdravivši odluku, ponovno naglasio nužnost da se te zemlje uključe u programe EU za borbu protiv pandemije koronavirusa.

-Iznimno je važno uključiti Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao i Crnu Goru i Srbiju u paket financijske pomoći zemljama članicama i zemljama u procesu pregovora o pristupanju Uniji koje su ozbiljno pogođene velikom zdravstvenom krizom, koje bi Europski parlament trebao usvojiti u četvrtak. Drugim mjerama moramo podržati i Kosovo i Bosnu i Hercegovinu – ističe Picula.

„Čestitam objema zemljama, no smatram da nije bilo nužno da se pred Albaniju postavljaju dodatni uvjeti. Odluka ministara europskih poslova dobar je i prvi korak u ponovnoj izgradnji povjerenja između EU i njezinih najbližih susjeda, za koje se nadam da će nam se nakon zadovoljavanja kriterija pridružiti u Uniji. Ovim putem ponovno ističem kako su najvažniji kriteriji koje kandidatkinje moraju ispuniti vladavina prava, poštivanje svih ljudskih prava i sloboda medija“, zaključio je Picula.

Nakon donošenja današnje političke odluke, slijedi joj pisana procedura potpisivanja od strane 27 stalnih predstavnika zemalja članica EU.

Ilustracija – šuma novih spomenika u Skopju koje je ostavila bivša VMRO vlast (U prvom planu spomenik Toši Proeskom s mikrofonom) (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI