Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
zanimljivi projekti
Nestale države: Putovanje kroz prošlo vrijeme i prostor država koje više ne postoje započinje Mletačkom Republikom

Nestale države:
Putovanje kroz prošlo vrijeme i prostor država koje više ne postoje započinje Mletačkom Republikom

Nestale države ili na engleskom Extinguished Countries zove se serija turističkih vodiča u nastanku kroz države koje više ne postoje. Na putovanje kroz prošlo vrijeme, izgubljena kraljevstva, republike i carstva, u potrazi za onim zajedničkim što nas s drugima spaja, a ne dijeli, poziva talijansko-hrvatski par nastanjen u Zagrebu, novinar Giovanni Vale i prevoditeljica Ivana Pogačić. Putovanje započinje Mletačkom Republikom, nekadašnjom vladaricom Jadranskoga mora.

Serija turističkih vodiča u nastanku započinje Mletačkom Republikom baš zbog njihove osobne priče, jer su hrvatsko-talijanski par i jer je riječ o nestaloj državi o kojoj najviše znaju. Prvi vodič uključuje dijelove sedam današnjih država – Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Grčke i Cipra koji su bili pod mletačkom vlašću. Slavna Serenissima koja ne postoji od davne 1797. godine današnjim je državama ostavila bogato naslijeđe, poput pomorske utvrde sv. Nikole na ulazu u šibenski kanal, ljepotice pod zaštitom UNESCO-a na naslovnoj fotografiji.

-Nestale države prva je serija turističkih vodiča koja ne prati današnje granice, već vodi čitatelje na putovanje kroz vrijeme i prostor u izgubljena kraljevstva, republike i carstva, u potrazi za onim što nas spaja, a ne dijeli. To je zapravo mali vremeplov za turiste – objašnjava Giovanni Vale i naglašava da projekt nije revizionističke ili nostalgične prirode nego upravo suprotno, da je cilj pokazati što različite zemlje imaju zajedničko i kako one same tumače taj period na drugačije načine.

-Zbog toga smo do sada na temu Mletačke Republike intervjuirali više od 400 ljudi, od sjeverne Italije pa sve do Cipra. Radi se o povjesničarima, lingvistima, brodograditeljima, vrhunskim kuharima ili jednostavno lokalcima koji su s nama podijelili priče svojih regija i gradova, recepte, legende i tradicije iz tog doba. Mnogi od njih su i iz Hrvatske”, nadovezuje se Ivana Pogačić i objašnjava da je ideja pretvoriti prošlost u turističku destinaciju, i to pomoću vodiča koji se jednostavno čitaju i obiluju raznim anegdotama.

Posljednjih pet godina Giovanni Vale radi kao novinar koji pokriva jugoistočnu Europu za nekoliko talijanskih i francuskih medija, Corriere della Sera, Il Piccolo, Liberation, a napisao je i nekoliko turističkih vodiča o regiji za Le Petit FutéGEOGuide i Touring Club Italiano. Knjigu je dizajnirao Hrvoje Živčić, a ilustrirala Iva Hrvatin, oboje grafički dizajneri iz Zagreba.

U ponedjeljak 9. ožujka na platformi Kickstarter kreće crowdfunding kampanja za prikupljanje sredstava za realizaciju projekta o kojem detaljnije piše na službenoj stranici.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI