Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
HRVATSKA / narodno zdravlje / SVIJET
Korona virus i nove mjere zaštite: Stranci u obaveznu karantenu, hrvatski državljani u samoizolaciju; zabrana skupova s više od tisuću sudionika…

Korona virus i nove mjere zaštite:
Stranci u obaveznu karantenu, hrvatski državljani u samoizolaciju; zabrana skupova s više od tisuću sudionika…

U Hrvatskoj je zabilježen 13-ti slučaj zaraze  korona virusom., a riječ je o mlađoj osobi iz Pule koja je stigla iz Italije gdje je boravila radi posla. Hospitaliziran je u pulskoj bolnici. Od danas, strani državljani koji dolaze u Hrvatsku iz područja koja su žarišta epidemije, morat će u 14-dnevnu karantenu, ili se mogu vratiti natrag u svoje zemlje, a hrvatski državljani će u samoizolaciju. U zadnja 24 sata iz Italije je, primjerice,  u Hrvatsku  ušlo 600 ljudi, a dolaze i dalje. No, to više neće biti moguće bez kontrole. Odgađaju se ili otkazuju svi veliki skupovi za koje se procjenjuje da bi okupili više od tisuću ljudi. Odgovorne osobe mogu otkazati i manje skupove ako procijene da je to u interesu zaštite zdravlja građana.

Prema službenim podacima koje donosi Hrvatska danas, u Hrvatskoj je pod nekim oblikom zdravstvenog nadzora ukupno  4.737 ljudi.

Nacionalni stožer Civilne zaštite, zbog eskalirajuće situacije u Italiji, odlučio se za provođenje niza mjera u cilju suzbijanja širenja korona virusa, a  dvije najvažnije su karantena za strance koji dolaze iz rizičnih područja i odgađanje skupova s više od tisuću ljudi. U Hrvatskoj je 13 zaraženih , od kojih je 5 u Rijeci, 4 u Varaždinu, 3 u Zagrebu i jedan u Puli. Testirano je 344 uzoraka, a pod zdravstvenim nadzorom je 4.737 osoba koje su došle iz zaraženih područja.

Rizična područja za čije se građane pri dolasku u Hrvatsku propisuje obavezna karantena su Kina ( provincija Hubei, grad Wuhan ), Italija ( Lombardija i provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell’ Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen ), Njemačka ( okrug Heinsberg u saveznoj državi North Rhine- Westphalia), Južna Koreja ( grad Daegu i provincija Cheongdo ), Iran. Svi koji s tih područja dođu u Hrvatsku bit će smješteni u karantenu na 14 dana, ili se mogu vratiti natrag. Ako se radi o hrvatskim državljanima koji dolaze  s ugroženih područja ( Kina, Južna Koreja, Italija, Hong Kong, Japan , Singapur ) bit će u obaveznoj samoizolaciji 14 dana.

Treća mjera iz paketa Nacionalnog stožera Civilne zaštite odnosi se na preporuku odgode putovanja u države i regije zahvaćene u većem obimu korona virusom.

Organizatori okupljanja većih skupina ljudi ( no manjih od tisuću ) dužni su osigurati sudionicima punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te se preporučuje izbjegavanje rukovanja i bliži socijalni kontakt.  Sudionicima s bolestima dišnih puteva ili s povišenom temperaturom, preporučuje se da ne odlaze na skupove.

Krenula je i intenzivnija proizvodnja zaštitnih maski, trenutno ih se radi 4 tisuće komada, u pripremi je još 15 tisuća, perive su, a u gradskim ljekarnama prodavat će se po 7 kuna.

U svijetu je trenutno  potvrđeno ukupno 110.090 zaraženih osoba, najviše u Kini, a izvan Kine ih je 31.002. Izliječenih je dosad 62.302. Na području EU više nema države koja nije registrirala zarazu korona virusom.  No, najteže stanje je u Italiji gdje je dosad evidentirano 7.382 oboljelih  i 366 umrlih, no te se brojke iz dana u dan mijenjaju. Francuska ima 1209 oboljelih, Njemačka 1040, Španjolska 674, Švicarska 332, Austrija 104, Slovenija 16, Mađarska 7, BiH 3, i Srbija jednog zaraženog.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI