Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
crovid / POLITIKA / zdravlje
Korona kriza : Cjepivo “otimaju” bogatiji, a novi sojevi covida bujaju…

Korona kriza :
Cjepivo “otimaju” bogatiji, a novi sojevi covida bujaju…

Nakon predstave, pa i prijepora oko javnog cijepljenja protv korona virusa članova Nacionalnog stožera civilne zaštite, državnih dužnosnika i saborskih zastupnika, što se pretvorilo u top- temu društvenih mreža, svedenu na ministarske bicepse i donje majice, umjesto masovnog cijepljenja puka običnoga, uslijedila je drama. Pfizer je početno usporio, a potom potpuno obustavio isporuku već naručenog cjepiva, a Europa je uglas optužila Amerikance za nepoštivanje ugovora, tvrdeći da su i europske doze zadržali za sebe. A zapravo, radi se o notornom principu: tko da više, njemu cjepivo ide!

Mađari su se okrenuli ruskom cjepivu,  Srbija je kupila milijun doza od Kine i cijepiti se može tko hoće, bez reda prvenstva, Izrael od početka za cjepivo plaća dvostruku cijenu i nema ove “europske probleme” sa zastojem isporuke, a mi u Hrvatskoj, odlučili smo strpljivo, stoički čekati, i ako vodstvo EU bude dovoljno uvjerljivo u pregovorima, i dočekati. Ali, sad su problem i novi sojevi virusa…

Pritisak Bruxellesa se, izgleda, isplatio a Pfizer “okrenuo ploču” i zahvaljujući “inovativnim načinima povećanja broja doza ” , danas obećava, kako prenosi Večernji list, isporučiti umjesto prvotnih 1,3 milijarde doza, čak oko 2 milijarde doza do kraja 2021!

-Ovaj tjedan vratit ćemo se izvornom rasporedu isporuka u Europsku uniju, uključujući i u Hrvatsku, dok će povećane isporuke početi od 15. veljače. Tako ćemo u potpunosti ispuniti dogovor i isporučiti dogovorene količine cjepiva u prvom kvartalu, dok će one u drugom biti znatno veće- smiruju Hrvate iz Pfizera.

Dakle, možemo odahnuti, naravno, ako smo se uopće odlučili cijepiti. Treba samo malo duže čekati…

U tumačenje ovog obrata s cjepivom, sada se već ohrabren dobrim vijestima, spremno uključuje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, objašnjavajući kako je Pfizer dosad isporučivao 17.550 doza tjedno, ili 18 kutija, a od 25. siječnja do 4. veljače planirano je smanjenje za 14 kutija u ta tri tjedna. No, od 15. veljače u Hrvatsku stiže 19 kutija, 22. veljače 20, a potom se u ožujku vraćamo na redovitu isporuku plus tri kutije ekstra. 

A kako se EK osigurala sa svih strana, kod svih proizvođača cjepiva, računa se i na isporuku od britansko-švedske AstraZenece. No, vrag nikad ne spava, pa je i AstraZeneca smanjila za čak 60 posto isporuku cjepiva u EU u prvom tromjesječju. Farmaceutima, bogme, nije za vjerovati!

Predsjednica EK Ursula von der Leyen kontaktirala je zbog toga predsjednika uprave AstraZenece i podsjetila da ugovorene količine za EU moraju biti ispoštovane jer je EU osigurala i znatna sredstva za razvoj cjepiva, a zatraženo je i objašnjenje neočekivanog smanjenja isporuke.

Inače, umjesto ugovorenih 80 milijuna, AstraZeneca je obavijestila EK da će u prvom kvartalu biti u mogućnosti isporučiti svega 31 milijun doza. Sve u svemu, prije ljeta neće ni početi cijepljenje građana, a to dovodi u pitanje još jednu turističku sezonu u Hrvatskoj, i opasno ugrožava domaću ekonomiju.

Hrvatski premijer Plenković, potvrđuje kako je na djelu “kidnapiranje” cjepiva, te najavljuje čak i moguću zajedničku tužbu EU protiv proizvođača cjepiva koji ne poštuju ugovorne obveze.

Sva ta drama oko smanjenih količina cjepiva, odigrava se u sjeni naglog širenja nove, opasnije varijante virusa svijetom. Navodno se radi o mutacijama koje mogu lakše zaraziti ljudske stanice od početne verzije covida 19 koji je doveo do globalne epidemije. Neki stručnjaci smatraju da je soj koji se pojavio u Velikoj Britaniji još u rujnu, potencijalno prenosiviji i do 70 posto, negoli onaj izvorni soj prema kojem su razvijana i cjepiva.

Prof. Alemka Markotić ne isključuje mogućnost da se novi soj pojavio i kod nas, ali nije još registriran.

Dobra je vijest da Modernino cjepivo postiže učinkovitost i kod novih sojeva, kako tvrde iz te farmaceutske kuće, koja drži prijeko potrebnim nastaviti proaktivno djelovanje da bi se suzbila pandemija. A Hrvatska bi trebala dobiti i cjepivo Moderne.

Sve u svemu, čini se da se nećemo tako lako i brzo vratiti u normalan život.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI