Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
BANDIĆGRAD / brejkingnjuz / UKRATKO
Korice tj. posljednja i naslovna stranica Vodiča

Udžbenik o korumpiranju:
Milan Bandić tj. Grad Zagreb tiskao Vodič za suzbijanje korupcije u 1120 primjeraka

Korice tj. posljednja i naslovna stranica Vodiča

Red je da i mi prenesemo još jednu staru ali senzacionalnu vijest. Ako nas išta u ovoj državi više može iznenaditi. Naime Grad Zagreb kojemu je na čelu Milan Bandić, tj. zagrebački Gradski kontrolni ured, je 2015. godine izdao knjižicu naslova Vodič za suzbijanje korupcije. Ta je korisna knjižica tiskana na 33 stranice u nakladi od 1120 primjeraka.

– Korupcija ugrožava društveni sustav i protivi se nepotkupljivom i transparentnom upravljanju. Ima snažan korozivni učinak na lokalnu samoupravu jer odluke rukovoditelja služe privatnim, a ne javnim interesima, te samim time potkopavaju sposobnost lokalne samouprave da promovira socijalni i gospodarski razvoj. Ovo je vodič za prevenciju i suzbijanje korupcije koji će poslužiti službenicima i namještenicima gradske uprave Grada Zagreba kao praktična smjernica, a zainteresiranim subjektima kao poslovna informacija – stoji u uvodniku knjižice  Vodič za suzbijanje korupcije (poveznica).

Ako nekim slučajem ovo vrijedno štivo nestane s interneta, možete ga naći i na našim stranicama klikom na Vodič za suzbijanje korupcije.

Pet primjeraka Vodiča…

Tu se može naći i pojmovnik gdje se objašnjavaju pojmovi administrativna ili birokratska korupcija, podmićivanje, pristranost, pronevjera, sukob interesa... i tako dalje.

I to može, kako su istakli, poslužiti zainteresiranim subjektima kao poslovna informacija.

Naime, uvijek se ovako sabrane informacije mogu zloupotrebiti, pa tako ovaj Vodič zlonamjernima može poslužiti i kao svojevrsni udžbenik o korumpiranju, u smislu da im otkrije tehnologiju korumpiranja, dobivanja poslova od gradskih uprava, ministarstva, općinara, gradonačelnika i pročelnika i ostalih pomoću koverti, protuusluga, traženja posrednika, kupnje stanova, vozila… i sl.

Ipak, jamačno mnogima u Hrvatskoj ovaj udžbenik o korumpiranju nije potreban.

Mnogi su već prekaljeni eksperti u davanju i uzimanju mita. Mitolozi.

Pojmovnik i Uvodnik Vodiča…

Ali, jeste li ikad čuli da Grad Zagreb ima Gradski kontrolni ured? Neki sigurno jesu, makar oni koji su tamo zaposleni, sa sjedištem u zagrebačkoj Šubićevoj 38

  –Gradski kontrolni ured obavlja poslove koji se odnose na: provođenje kontrola usmjerenih na osiguranje zakonitog, svrhovitog i pravodobnog prikupljanja i korištenja proračunskih sredstava i sredstava iz drugih izvora, ostvarivanja očekivanih rezultata te otkrivanja mogućih pogrešaka, odstupanja i nepravilnosti u gradskim upravnim tijelima, tijelima mjesne samouprave, vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina, u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada i ustanovama kojih je Grad osnivač, unutarnju reviziju gradskih upravnih tijela, tijela mjesne samouprave, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i ustanova kojih je Grad osnivač, trgovačkih društava u vlasništvu Grada, odnosno većinskom vlasništvu Grada i drugih pravnih osoba kojima je osnivač Grad utvrđenih u Registru trgovačkih društava i drugih pravnih osoba, obveznika davanja izjave o fiskalnoj odgovornosti, osim onih trgovačkih društava koja su, sukladno propisima, obvezna uspostaviti unutarnju reviziju, suradnju s Državnim uredom za reviziju, Središnjom harmonizacijskom jedinicom Ministarstva financija i drugim nadležnim tijelima, te na druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost – vele u opisu svojega posla.

Imaju klizno radno vrijeme. Ovako to piše na njihovim internetskim stranicama:

Radno vrijeme: početak između 7,30 i 8,30 i završetak između 15,30 i 16,30 sati, a službe koje primaju stranke utorkom i četvrtkom završavaju u 18,00 sati.

Za kraj, jedan besplatni poučni citat iz Vodiča za suzbijanje korupcije:

Mito može biti ponuđen direktno od davatelja ili indirektno preko druge strane. Mito može podrazumijevati novac, povjerljivu informaciju, darove, obećanje za napredovanje i slično. 

Korice tj. posljednja i naslovna stranica Vodiča

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI