Neovisni novinarski portal
27.9.2021.
civilno društvo / vijesti iz boljeg svijeta
Foto: FB profil Centar UNUO

The CookBook:
Jedinstvena kuharska škola na zagrebačkom Jarunu koja pomiče granice i razbija predrasude

Foto: FB profil Centar UNUO

Popularni televizijski kuhar David Skoko ovog četvrtka kuha u Kuharici, ugostiteljsko-edukacijskom centru inkluzije The CookBook na zagrebačkom Jarunu, jedinstvenom u svjetskim razmjerima. Jedan od naših najboljih chefova priprema i prezentira donatorsku gala večeru u suradnji s korisnicima centra pokrenutog kako bi se osobe s invaliditetom, osobe s posebnim potrebama i djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi što uspješnije obučili za rad u ugostiteljstvu i uključili na tržište rada.

Ugostiteljsko-edukacijski centar inkluzije The CookBook otvorila je ovoga mjeseca Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) koja u proteklih desetak godina svojim projektima sustavno potiče inkluziju socijalno osjetljivih društvenih skupina. Najveći je to njihov dosadašnji projekt kojim razbijaju predrasude i pomiču granice kako bi osobe s invaliditetom, osobe s posebnim potrebama i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi osposobili za rad u ugostiteljstvu. The CookBook je otvoren pod velikim šatorom na zagrebačkom Jarunu gdje bi trebao ostati godinu dana, a nakon toga dugotrajnije se skrasiti na nekoj drugoj adresi. Opremljen je kuharskim radnim jedinicama posebno prilagođenim osobama s invaliditetom, a dio opreme nabavljen je sredstvima iz europskih fondova.

Foto: FB profil Centar UNUO

Pokretač projekta predsjednik je udruge Vedran Habel koji je nakon dvanaest godina rada u prestižnim restoranima i hotelima svoje kuharsko znanje i vještine odlučio dijeliti sa svima, uključujući i osobe s invaliditetom. Kaže da je njegova misija osobama s invaliditetom dati odgovarajuća znanja, pokazati tržištu rada da je uključivanje osoba s invaliditetom itekako moguće i potrebno te kako će mnogi poslodavci radije platiti penale nego da ih zaposle, uz obrazloženje da nemaju potrebne vještine. Statistika pokazuje da je od oko 217 tisuća osoba s invaliditetom u radno aktivnoj dobi lani bilo zaposleno njih tek oko 11 i pol tisuća, a da je godinu ranije samo 13 posto poslodavca ispunilo zakonsku obvezu zapošljavanja takvih radnika dok su ostali platili 216 milijuna kuna kazni.

Foto: FB profil Centar UNUO

Uključivanju socijalno osjetljivih društvenih skupina svatko može dati svoj doprinos i pomoći da jedinstveni The CookBook postao održiv. Jedan od načina je dolaskom u četvrtak  27. veljače s početkom u 19 sati na gala večeru pod šatorom. Svečana večera održava se u tri slijeda jela, a  u suradnji s korisnicima i zaposlenicima pokretača Centra, Udruge UNUO, priprema je i prezentira poznato televizijsko lice David Skoko. Večera će biti poslužena za banketnim stolovima u formacijama za šest ili osam sjedećih mjesta, donacijskog je karaktera s predviđenim iznosom donacije od 250 kuna po osobi, a prikupljena sredstva biti će transparentno uložena u daljnji rad Centra, namirnice i ostale troškove vezane za organizaciju. Za rezervaciju mjesta i više informacija potrebno je obratiti se na: udrugaunuo@gmail.com ili na broj telefona 091 600 3076 na koji se javlja glavni organizator projekta Vedran Habel. Prvu gala večeru uspješno su odradili prošlog četvrtka, kuhala je Marina Gaši, slastice pripremala Sanja Sajko, koktele miješala Teja Lovrenščak, a vina birao Siniša Lasan.

Foto: FB profil Centar UNUO

Budite i vi dio promjene te podržite dolaskom i donacijom u iznosu od 250,00 kuna udrugu UNUO kako bi što uspješnije uključila osobe s invaliditetom, osobe s posebnim potrebama i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi na tržište rada osposobljavanjem za rad u ugostiteljstvu.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI