Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
EKOLOGIJA / ekopis / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA!
Počela sanacija na Zrmanji: Kosi se onečišćena trska i nisko raslinje i odvozi na spaljivanje, ali to je sanacija posljedica a ne uzroka ekocida!?

Počela sanacija na Zrmanji:
Kosi se onečišćena trska i nisko raslinje i odvozi na spaljivanje, ali to je sanacija posljedica a ne uzroka ekocida!?

Na rijeci Zrmanji, kod Obrovca, danas je, pod paskom Hrvatskih voda, počela sanacija katastrofalnog onečišćenja koje se dogodilo potkraj prošle godine, zbog razmjerno visokih temperatura i velikih količina oborina koje su isprale mazut što se s godinama “nastanio” u podzemnim jamama. Ali, to je sanacija posljedica, a ne uzroka ekocida na Zrmanji!?

Na teren su, javlja antenazadar.hr, zajedno izašli direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i zadarski župan Božidar Longin, i obišli radove na Zrmanji. Sanaciju provodi ovlaštena tvrtka čiji su radnici kosili trsku i nisko raslinje s vidljivim tragovima onečišćenja, koje će potom odnijeti u spalionicu i uništiti. Trska je, inače,  svojevrstan prirodni filter i ona je na sebe prikupila glavninu onečišćenja, u ovom slučaju ugljikovodika naftnog porijekla. Nakon košnje onečišćeni otpad će biti zbrinut spaljivanjem, tako da će, tvrde iz Hrvatskih voda, štete po okoliš biti minimalne.

Sanaciju financiraju Hrvatske vode, a radovi na čišćenju zagađenih dijelova Zrmanje stajat će 1, 375 milijuna kuna s PDV-om.
Zadarski župan Božidar Longin prilikom obilaska kontaminiranog područja izjavio je kako ne žele probleme gurati pod tepih već ih rješavati.

No, kosidba mazutom onečišćene trske na rijeci nije rješavanje problema, nego tek saniranje posljedica vatrogasnim mjerama, a uzroci i dalje ostaju. Jer, nakon zatvaranja Tvornice glinice u Obrovcu ( TGO ) ostalo je 44 milijuna litara opasnog lužnatog mulja ( crveni mulj ), oko pet tisuća litara visoko kancerogenog PCB ulja iz transformatora, 250 tisuća litara mazuta koji se godinama izlijevao na krško porozno tlo, odakle je naposljetku dospio u rijeku.

Formalno, sanacija je provedena, u čak tri faze, i netko je za to plaćen milijunima kuna poreznih obveznika. Stvarno, u trećoj fazi sanacije provedenoj od 2006. do 2010. ” neodgovorni i kriminalni postupci pojedinaca prilikom demontaže tvorničkih postrojenja u okolišu su ostavili oko 120 tisuća kubika raznoraznih medija korištenih u postupku proizvodnje glinice iz boksitne rudače”, kako je nedavno pisala Slobodna Dalmacija, navodeći i da je mazut dospio u Zrmanju “zahvaljujući kradljivcima starog željeza, koji su presjekli čelične cijevi između dvaju spremnika za mazut”.

Zrmanji, dakle, i dalje prijeti katastrofa iz TGO. Pravo je pitanje kada će Tvornica i okolno područje biti trajno sanirani kako više nikad ne bi predstavljali ekološku bombu i prijetili ugrožavanjem zdravlja ljudi i okoliša. Tko je kriv za ovakvo stanje, unatoč čak tri faze sanacije, i hoće li ikad itko odgovarati za takvu bezočnu indolenciju i prema ljudima i prema prirodi?

Rijeka Zrmanja – Ovo bi trebalo pod hitno uništiti?

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI