Neovisni novinarski portal
20.1.2022.
kulturno
Propuh-interijer 'koncertne dvorane'

‘Kulturaljka’ i kulturna politika:
Festival u ‘novoj hali’, to jest u razvaljenoj garaži bivše vojske

Propuh-interijer 'koncertne dvorane'

 Oronula razvaljena bivša polutovorena garaža za vojna prometala u bivšoj vojarni propale nekadašnje vojske JNA bit će nova ‘koncertna dvorana, tj. prostor u kojem će se održavati koncerti festivala Kulturaljka.

-Glazbeno finale ovogodišnje Kulturaljke na kojem nastupaju Vojko V i Let 3 održat će se na novoj koncertnoj lokaciji u Šibeniku. Napušten objekt na samom ulazu u bivšu vojarnu Bribirskih knezova, udaljen tek 15-ak minuta pješke od centra grada, tako će nakon tko zna koliko godina propadanja napokon dobiti novu svrhu. Radi se o bivšoj garaži za vojna vozila koja nije bila u funkciji od 90-ih, a na proljeće 2020. postat će novi šibenski koncertni prostor – veselo javljaju iz Udruge Park, organizatora tog glazbenog događanja.

‘Koncertna dvorana’ u bivšoj garaži

I bolje da su zadovoljni, dakako, no treba napomenuti da koncertna publika u Šibeniku još uvijek, desetljećima, nema nikakav primjereniji prostor za cjelogodišnje održavanje koncerata. Tako ova u načelu pozitivna najava Kulturaljke usput nehotično podsjeća i na žalobnu lokalnu i nacionalnu kulturnu politiku. Unatoč pompoznim PR pričama o procvatu Šibenika, a koji se uglavnom šlepaju uz rezultate rada entuzijasta, volontera i vizionara, te ljetna događanja i otvorene pozornice, u gradu i dalje nema dvorane u kojoj bi s takvo što moglo prirediti.

Poznato je kako je u privatne svrhe  nemilosrdno srušena dvorana bivšeg kina Tesla koja je povremeno služila kao koncertni prostor, kako se drugo kino obnavlja čitavo desetljeće kao da se gradi neboder od 150 katova, te kako vlastima zapravo ni u primisli nije bilo prioritetno osigurati Šibeniku prostor takve naravi, nego su pak djelovali i pripomagali u privatizaciji najvažnijih takvih prostora u gradu (kino Šibenik npr.) u korist podobnih stranačkih poduzetnika.

Prilaz ‘koncertnoj hali’

-Iako godinama zapuštena i ne obnavljana, lokacija je u dobrom stanju, te je gotovo idealna za potrebe koncertnog finala Kulturaljke. Organizatorima iz šibenskog PARK kolektiva, ovo nije prvi put da za potrebe Kulturaljke otkrivaju ovakve prostore i prenamijenjuju ih u koncertne dvorane.  Do sada su se koncertna finala ove tradicionalne proljetne rock fešte odvijala u bivšem hotelu Krka, na prostoru bivše tvornice TEF, u nikad dovršenom šibenskom Importanneu, te pod hangarom na istom prostoru bivše vojarne koji je prošle godine izgorio u požaru. – vele entuzijasti iz udruge Park. 

Tako nehotično podsjećaju kako državne i lokalne vlasti malo učinile u obnovi i prenamjeni golemih prostora bivših vojarni u Šibeniku, izuzev u izoliranim slučajevima ustupanja istih crkvi za gradnju škole i hotela, za neke trgovce, arhivare, svojevrsne ‘inovacijske centre’ i tome slično. Većina tih prostora i građevina je razvaljena i zapuštena te je ruglo grada, a zaživjela je tek u slučajevima kada su pametni i poduzetni ljudi od istoga spretno načinili improvizirane  koncertne i festivalske pozornice, od ugašenog festivala Terraneo naovamo.

Propuh-interijer ‘koncertne dvorane’

-Nama je nekako postala tradicija da otkrivamo napuštene derutne prostore, koje onda uredimo i prepravimo u koncertne dvorane. Lokacija kao što je Hala Šibenik je nešto što gradu nedostaje valjda desetljećima – natkriveni  prostor za više od 1000 ljudi, dovoljno udaljen od grada da nikome ne smeta, a dovoljno blizu da se može doći pješke. Uzbuđeni smo oko uređivanja prostora i održavanja velikog koncertnog finala na novoj super lokaciji suglasnost za dobivanje prostora stigla je od Grada Šibenika koji se obvezao odraditi potrebne infrastrukturne zahvate na samoj lokaciji kako bi nova koncertna dvorana bila što sigurnija i adekvatnija za potrebe Kulturaljke. Lokacija je do sada već testirana i provjerena. Naime, prošle godine u rujnu na istom mjestu održavao se veliki techno party, kada se pokazalo da Hala Šibenik ima potencijala za glazbeni program – poručuju šibenski organizatori iz PARK-a  a za veliki koncert uz Vojka V i Let 3 najavljuju još zanimljivih bendova koje uskoro otkrivaju, te napominju kako su ulaznice  u prodaji putem Entrio sustava online ili na prodajnim mjestima u cijeloj HR.

Hala, nije šala…

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI