Neovisni novinarski portal
29.7.2021.
EKOLOGIJA / ekopis / FESTIVALI
Foto: Stonefish

Green Island Festival:
Ekološka otočna utopija za odmicanje turizma od neodržive iluzije sunca, plaže i ljetne zabave

Foto: Stonefish

Mediteranska utopija među starim suhozidima u obliku kamene ribe na brdu iznad grada Visa, kojoj smo ljetos na ovom mjestu nazreli obrise dugoročne vizije održivog turističkog raja, ovoga će proljeća ugostiti ekološki festival nakon kojega će otok ostati čišći i s više drveća. Pokretači projekta Stonefish koji vraća značenje turizmu i odmiče ga od neodržive iluzije sunca, plaže i ljetne zabave, pozivaju nas da produženi prvomajski vikend rezerviramo za Green Island Festival. Sve je besplatno, a organizatori očekuju da kupimo sadnicu drveta koja će biti zasađena na otoku kako bi negirali naš ugljični otisak.

Organizatori Green Island Festivala okupljeni oko zagrebačkog društvenog poduzeća Brodoto i njegova osnivača Marka Gregovića vjeruju da bi turizam trebao biti smislen i da je moguće uživati u turističkim destinacijama na način drugačiji od onoga koji su propisali turoperateri ili Lonely Planet– odmoriti se i zabaviti, naučiti ponešto o lokalnoj kulturi i ostaviti nešto dobro iza sebe.

Foto: Stonefish

Jednu takvu destinaciju turizma kakav bi trebao biti, koji ne stvara neodržive gužve, otpad i nered niti oduzima životni prostor lokalnoj zajednici,  već otprilike godinu dana volonterskim radom stvaraju na suhozidima ispresijecanom brežuljku s nadmorskim pogledom na more oko Visa. Brdo na kojem niče utopijski Stonefish ovoga će proljeća ugostiti Green Island Festival.

Foto: Stonefish

-Već na trajektu upoznaješ zanimljive ljude. Proizvode svoj sapun. Grade kuće od konoplje. Uzgajaju avokado. Silaziš s trajekta. Imaju ljudi pravo: otok je najljepši van ljeta. Stvarno je sve zeleno. I nema gužve kao u sezoni. Posjećuješ ekološku farmu koja proizvodi svoju hranu, vodu, energiju. Toče ti vino. Hraniš ovce. Čistiš plažu. Pomažeš u dječjoj radionici. Onda pojedeš fini otočni obrok. Sudjeluješ na radionici o prirodnoj gradnji, jestivom samoniklom bilju ili pretvaranju otpadnog ulja u dizel. Slušaš predavanje o životu bez plastike. Čitav dan te prati muzika. Večer dočekaš uz koncert pod zvijezdama uz ritmove najpoznatijih eko-ambasadora naše estrade. Sve ovo je besplatno. Jedino što se od tebe očekuje je da za uzvrat kupiš sadnicu drveta koja ce bit zasađena na otoku kako bi negirali tvoj ugljični otisak. Nakon Green Island Festivala otok ostaje čišći i, zahvaljujući tebi, s više drveća. A sa sobom nosiš znanje i inspiraciju – piše u šarmantno sročenoj pozivnici kojoj će osviještenima da u borbi protiv klimatskih promjena riječi nisu dovoljne i da bi svatko od nas trebao naučiti kako dati svoj doprinos – biti teško odoljeti.

Rezervirajte datume. Vidimo se na Visu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI