Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
POLITIKA
Foto: Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, službeni FB profil

Gradonačelnikov model:
Visina plaće gradske administracije u Svetoj Nedelji ovisit će o ocjenama građana

Foto: Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, službeni FB profil

Plaće zaposlenika gradske uprave Grada Svete Nedelje od ovoga će ljeta dijelom ovisiti i o tome kako su njihov rad ocijenili građani. Nesvakidašnji i za ovdašnje neefikasne i nerijetko uhljebničke prilike revolucionarni model sastavljen od fiksnog i varijabilnog dijela plaće ovisnog o ocjenama građana predstavio je mladi i nezavisni gradonačelnik Dario Zurovec.

Ocjenjivanje administracije grada u okolici Zagreba, izvan zagrebačkog prstena poznatog najviše po lokalnom poreznom rasterećenju i posljedičnom privlačenju poduzetnika, kreće već od 1. ožujka ove godine. Formalizira li gradsko vijeće gradonačelnikovu odluku, a Zurovec vjeruje da nikakvih problema u tom smislu ne bi trebalo biti, razlike na plaćama vidjet će se prvi puta 1. srpnja. Inovativni sustav funkcionirao bi uz pomoć aplikacije kroz koju će građani moći ocijeniti zaposlenike nakon korištenja neke usluge unutar gradske uprave. Ocjenjivat će se na način da prilikom korištenja usluge građanin od zaposlenika dobije četveroznamenkastu šifru koju će unijeti u aplikaciju kako bi mogao pristupiti ocjenjivanju tog zaposlenika. Kaže gradonačelnik i da će se zaposlenici gradske uprave moći u međusobno ocjenjivati, pri čemu bi, pribojavamo se, mogle na vidjelo izaći međusobne netrpeljivosti i druge ljudske slabosti, a rezultat tog procesa, nastavlja gradonačelnik, će biti rang lista zaposlenika prema ocjenama.

-U drugom koraku ćemo Gradskom vijeću predložiti smanjenje plaća svim zaposlenicima u iznosu od 10 posto. Potom ćemo im u svakom kvartalu isplaćivati nagrade. Pet posto najlošije ocijenjenih neće dobiti nagradu (imat će primitke 10 posto manje od trenutnih). Sljedećih 20 posto će dobiti nagradu u iznosu polovine iznosa koji im je umanjen (imat će primitke zbrojeno plaća plus nagrada pet posto niže od dosadašnje plaće). Srednjih 50 posto ocijenjenih će dobiti nagradu u istom iznosu za koji im je umanjena plaća (dakle plaća plus nagrada će biti jednaki dosadašnjoj plaći). Sljedećih 20 posto ocijenjenih će dobiti nagradu u iznosu većem od umanjenja plaće (plaća plus nagrada će biti pet posto veći iznos od dosadašnje plaće). Najbolje ocijenjenih pet posto će dobiti nagradu u dvostruko većem iznosu od umanjenja plaće (plaća plus nagrada će biti 10 posto veći iznos od dosadašnje plaće). – objasnio je gradonačelnik  Zurovec model izračuna plaća koje će ovisiti o ocjeni građana.

Foto: Dario Zurovec. gradonačelnik Grada Svete Nedelje, službeni FB profil

Uz podizanje efikasnosti javnog sektora podižu u Svetoj Nedelji i ljestvicu transparentnosti. Nezavisni gradonačelnik, koji se, recimo i to, s 18 godina upisao u HDZ, bio HDZ-ov gradski vijećnik i onda po vlastitom priznanju izašao iz te stranke jer nije mogao progurati nijednu svoju ideju,  hvali se da je njegov grad u transparentnosti i novim standardima, postao lider u Hrvatskoj.

-Prvi u Hrvatskoj uvodimo i javnu objavu svih ugovora, narudžbenica i faktura kako bi se vidjeli i dokumenti na koje su fakture povezane. Tu prikazujemo sve dokumente, pa čak i one koji su ispod 20 000 kuna što po zakonu o javnoj nabavi nije obavezno objavljivati. Jedini izuzetak su, ukoliko ćemo imati takvih slučajeva, ugovori ili fakture vezani za socijalnu skrb. Već ranije smo predstavili i novi Geografski informacijski sustav (GIS) kroz koji smo podignuli razinu transparentnosti prostornih planova, infrastrukture i rješavanja komunalnih problema kroz aplikaciju Popravimo.hr. Isto tako smo prvi u Hrvatskoj uveli mjerenje elektromagnetskog zračenja u stvarnom vremenu uz online objavu istih u suradnji s Končar institutom kako bi naši građani imali uvid u stvarne razine zračenja. To je razina transparentnosti na svim područjima koja u Hrvatskoj još nije viđena do sada – hvali se Zurovec postignućima koje nije mogao progurati dok je bio vijećnik HDZ-a.

Čovjek je napunio 33 godine, jedan je od najmlađih gradonačelnika izabranih na izborima 2017. Po struci je magistar inženjer elektrotehnike, a dok nije postao gradonačelnik radio je kao programer u Ericsson Nikola Tesla na poziciji razvojnog i servisnog inženjera. Kaže i da je član Mense, da voli knjige, sport, glazbu i filmove, da svira klavir i violinu, trenira boks u garaži i vikendom planinari sa suprugom po okolnim brdima.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI