Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
POLITIKA / PRAVDOSUĐE
Dalija Orešković kao možebitna kandidatkinja za glavnu državnu odvjetnicu: Moj cilj nisu funkcije, nego promjene!

Dalija Orešković kao možebitna kandidatkinja za glavnu državnu odvjetnicu:
Moj cilj nisu funkcije, nego promjene!

 Daliju Orešković, bivšu čelnicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa , za glavnog državnog odvjetnika! Čije je to izvorno ideja, teško je reći, ali lavina se nekako zakotrljala, pa je i na društvenim mrežama krenula neka vrst kampanje onih koji bi nekadašnju povjerenicu za sukob interesa rado vidjeli na poziciji glavne državne odvjetnice. Šteta da  Dalija Orešković, kako se sama očitovala , u ovim okolnostima to niti želi, niti bi prihvatila…

Dražen Jelenić je nakon samo dvije godine na dužnosti glavnog državnog odvjetnika, bio prisiljen podnijeti ostavku ( zahtjev za razrješenje ), jer je izgubio povjerenje i predsjednika Vlade i građana, ne zato što je član masonske lože, nego jer je tu činjenicu pokušao zatajiti. A transparentnost i nepristranost ( pa i dojam o nepristranosti, kako veli odvjetnik Anto Nobilo )  su ključne karakteristike koja bi morale resiti  glavnog državnog odvjetnika. Što je sasvim inkopatibilno s pravilima o tajnosti udruge u kojoj je položio prisegu i obavezao se štititi svoju braću masone. Kako netko ovih dana reče, stavio je interes udruge iznad javnog interesa i zato odlazi.

Licitiranje oko Jelenićevog nasljednika krenulo je i prije njegove ostavke, a ono što je poznato ovog trenutka jest da će , do izbora novog glavnog državnog odvjetnika tu funkciju obnašati Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj- Šipek. Novost je da glavnog državnog odvjetnika neće birati Vlada, kao dosad, nego će biti raspisan javni poziv na koji će se moći prijaviti svi zainteresirani kandidati koji ispunjavaju uvjete .

Novinari su, na valu spekulacija o Jelenićevom nasljedniku, izravno pitali člana saborskog Odbora za pravosuđe, Peđu Grbina, može li se, primjerice, kandidirati Dalija Orešković, bivša čelnica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i bi li SDP-u bila prihvatljiva kandidatkinja, na što je odgovorio potvrdno. Inače, Grbin vjeruje da bi proces izbora novog državnog odvjetnika  mogao biti završen za dva mjeseca. Smatra,  također,  da bi sigurnosnu provjeru morao proći ne samo glavni državni odvjetnik nego i njegovi zamjenici i županijski državni odvjetnici.

Ubrzo nakon Grbinove javne potpore, društvene mreže su bile preplavljene komentarima o Daliji Orešković kao potencijalnoj kandidatkinji za glavnu državnu odvjetnicu. Naposljetku se o tome izjasnila i sama :

– Među trenutnom političkom elitom, kako među vladajućima, tako niti u oporbi, nema stvarne političke volje da se država dovede u red i da se zaustavi ovo propadanje i demokracije i države kao takve. Zapravo, država RH, kakva je zapisana u Ustavu i zakonima, postoji samo na papiru, no ne i u praksi! U dosadašnjem javnom djelovanju, ostavila sam srce na terenu da to razotkrijem, da ponudim konkretna rješenja kako stvari mijenjati na bolje i kako doći u poziciju da se sve to i provede! Od toga ne odustajem! Moj cilj nisu funkcije, nego promjene! – napisala je na Facebooku Dalija Orešković uz dodatno pojašnjenje:

– Pod time sam htjela teći da ne bi pristala na ovakav tip funkcija prije nego što se provedu  političke i pravne promjene za koje se zalažem i borim u političkoj areni.

Zahvalila je svima na potpori, ali kako je napisala,” smisao mog političkog angažmana je bio taj da ukažem i razotkrijem da naš nacionalni najveći problem  nije to što nam glavni državni odvjetnik voli nositi kićene pregače, pa bi eventualno ja bila na toj dužnosti bolji odabir! Hrvatska se kao država nalazi u slobodnom padu po svim parametrima!!! Čitav sustav je truo, i oronuo! Država koja postoji na papiru, onako kako je opisana u Ustavu RH i zakonima, ne postoji u praksi!!!, ocijenila  je  Dalija Orešković.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI