Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
DOMOVINSKI RAT / hdz / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
U Federaciji BiH proveli reviziju i registar branitelja očistili od 929 “lažnjaka” iz redova Armije BiH i HVO-a; u Hrvatskoj je Registar nedostupan javnosti!?

U Federaciji BiH proveli reviziju i registar branitelja očistili od 929 “lažnjaka” iz redova Armije BiH i HVO-a; u Hrvatskoj je Registar nedostupan javnosti!?

Hrvatska u pravilu susjednoj BiH docira s visoka ( osim Hercegovini), šepureći se iza svoga EU ogrtača kao da već iz njega samog proizlazi moć i relevantnost jedne države u odnosu na njezino “neintegrirano” okruženje. No, da bi Hrvatska od BiH mogla i učiti, makar u jednoj stvari, pokazuje tamošnji odnos države prema braniteljskim lažnjacima kakvima je, besumnje, prenapučen i Hrvatski registar branitelja s preko 505 tisuća “časnih hrvatskih sinova i domoljuba”. Za razliku od Hrvatske, u Federaciji BiH je, piše dijalog.info, proveden Zakon o reviziji i pročešljan popis ratnih junaka, a potom javno prezentiran spisak svih 929 otkrivenih lažnih korisnika prava na invalidninu i mirovinu. Osim što su raskrinkani i javno osramoćeni, ostali su i bez nezasluženih primanja koja su uživali. Možete li uopće zamisliti da to napravi Hrvatska? 

U Federaciji BiH objavili su, pod egidom “bijednici među nama”, kompletan spisak 929 korisnika za koje je tijekom provedene revizije utvrđeno da su nelegalno ostvarili pravo na invalidninu i povoljniju mirovinu. A kako piše portal dijalog.info,  raspon njihovih mjesečnih primanja kretao se od 23 pa do nevjerojatnih 5.483 KM ( konvertibilnih maraka)!!! Na 929 lažnjaka država je mjesečno iz proračuna izdvajala čak 265.750 KM ili milijun i 63 tisuće kuna!

Lažni pripadnici Armije BiH i HVO-a oštetili proračun Federacije BiH za preko sto milijuna KM!

Revizija je otkrila brojne prijevare u kojima su uhvaćeni i pripadnici Armije BiH i pripadnici HVO-a, koji, nota bene, ostvaruju prava i iz hrvatskog državnog proračuna kao branitelji iz domovinskog rata (?! )

Državni proračun Federacije BiH ovi su vrli domoljubi s inkriminiranog i objelodanjenog popisa oštetili za preko sto milijuna KM izravno, ali ta je šteta višestruko veća indirektno, kad se uzmu u obzir privilegije koje su koristili, primjerice kod uvoza automobila bez carina i poreza. A to je samo jedna od povlastica koje su im bile na raspolaganju…

No, Federacija BiH se uhvatila u koštac s problemom lažnih branitelja, prokazala ih javno i oduzela im sve nepripadajuće povlastice. A što je Hrvatska poduzela u tom smislu?

Svojedobno je, za mandata vlade Zorana Milanovića, doista bio učinjen pokušaj da se odvoji braniteljsko žito od kukolja, a Registar očisti od uljeza koji i bez dana u ratu nemoralno parazitiraju na državnim jaslama. Znamo kako je to završilo, sjećamo se opskurnih likova iz šatora u Savskoj 66, Đure Glogoškog i ekipe koja je kampirala ispred Ministarstva branitelja zahtijevajući ostavke SDP-ovog ministra Freda Matića i njegovih suradnika jer su im, navodno, htjeli umanjiti stečena prava. Više od godinu dana to je društvo “velikih hrvatskih rodoljuba” pokušavalo, poticano svakovrsnom HDZ-ovom logistikom, zapravo srušiti “lijevu vladu” i osigurati, kao nagradu, još kakvu povlasticu za sebe i one oko sebe. Usred Zagreba su čak plinskim bocama zapriječili jednu od glavnih gradskih ulica, i nikad nitko od njih nije zbog toga odgovarao …

Kad je ponovo došao HDZ na vlast, ne samo da “šatoraša” više nije bilo u Savskoj, nije ih bilo nigdje, ni vidjeti ni čuti. Razumljivo, jer su s HDZ-ovim ministrom branitelja Tomom Medvedom i premijerom Plenkovićem u prosincu 2017. “izboksali” novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja,  koji im je osigurao i više povlastica negoli su mogli i sanjati, a ministar Medved odmah  je zatvorio za javnost Registar branitelja kako bi zaustavio polemike oko falsificiranih boraca. Tada ih je u Registru bilo 505.694!

U dvije godine, novih zahtjeva za status hrvatskih branitelja čak  10.600!

Ali, novi Zakon je donio i još jednu novinu: Registar branitelja ponovo je otvoren, iako je ranije krajnji rok za podnošenje zahtjeva o reguliranju braniteljskog statusa bila 2009., pa je opet krenuo stampedo na braniteljske statuse i povlastice, unatoč tome što je od rata prošlo gotovo četvrt stoljeća! Do svibnja prošle godine na adrese MUP-a i MORH-a bujica je nanijela novih 10.600 prijava tzv. veterana, nekim “slučajem” (?) i poslije toliko godina neutvrđenog i nereguliranog statusa, a Registar je povećan za novih 1.687 branitelja!

Priznavanje boračkog statusa donosi im pogodnosti u zdravstvu, priznavanje ratnog vojnog invaliditeta, znatno ranije umirovljenje i dakako, povoljniju mirovinu. A novi zakon išao im je i tu na ruku, pa je braniteljima snižena dob za odlazak u starosnu mirovinu, a na osnovu ratnog statusa zajamčena im je i minimalna mirovinu koja je veća od one što je dobivaju ostali građani koji su umirovljeni s jednakim brojem godina života i staža kao i oni, domovinski junaci.

Prosječna braniteljska mirovina, kako su svojedobno objavile Novosti, iznosila je 5.746 kuna, a za svakog šestog- sedmog među njima, i preko osam tisuća kuna i to s prosječnim radnim stažom od svega 18 godina. U to isto vrijeme prosječna mirovina u Hrvatskoj je bila svega 2.300 kuna, odnosno 3.700 za one koji su nakupili 40 i više godina radnog staža. Dakle, dva i po puta su veće braniteljske mirovine i to za one koji su imali sreću iz rata doći živi i zdravi…

Veterana HVO-a BiH 6800 s mirovinama iz Hrvatske

Posebna tema je dodatnih oko 6.800 veterana HVO-a iz susjedne BiH kojima Hrvatska plaća mirovine, prosječno mjesečno 3.046 kuna, i to sa svega 7 godina radnog staža u prosjeku! A onda se još i guraju na popis branitelja u Federaciji BiH, kako bi poduplali svoje privilegije. No, ako im u Hrvatskoj takav nemoral i može proći, u Federaciji očito ne može. Među onih 929 lažnjaka, “bijednika među nama”, kako ih nazivaju na portalu dijalog.info, pripadnika HVO-a, koji su falsifikatima stekli taj status, na inkriminiranom popisu srama je nekoliko stotina.

Nije problem kad istinski veterani rata, napose ratni invalidi, za kojima se ne vuku repovi ni zločina, ni paleži,  ni pljačke, imaju određene pogodnosti, ali je iznimno štetno i nemoralno, pače sramotno, kad se iste povlastice osiguravaju i onima koji rata ni vidjeli nisu, ali su od države naplatili sve što se naplatiti moglo. A to bez pomoći i podrške onih koji servisiraju sustav, ne bi mogli.

Većinski biračko tijelo HDZ-a

U Feredaciji BiH sustav ipak funkcionira, ma što mi govorili o tome, a u Hrvatskoj sustav svoje lažnjake u nelegalnom korištenju privilegija štiti i prikriva u ime lažne solidarnosti i kvazidomoljublja, a na štetu poštenih hrvatskih građana. Branitelji su u Hrvatskoj posebno zaštićena i privilegirana kasta u koju se infiltriralo svakojakog svijeta, časnog i nečasnog, pravog i krivog, autentičnog i lažnog,  i ima stalnu tendenciju rasta, sasvim neovisno o ratu koji je davno iza nas, samo zato što su to dobrim dijelom HDZ-ovi birači, trajno kupljeni privilegijama koje im je HDZ-ova vlast osigurala, a oni joj se zakleli na doživotnu vjernost. Oni među njima koji su lažirali svoj “ratni put” da bi se omastili privilegijama koje nisu zaslužili, sramote sve časne branitelje i invalide rata. Zašto oni o tome šute?

Možda vas i ne zanimaju “federacijski lažnjaci”, ali oni među njima koji su upisani kao pripadnici HVO-a uzimaju i vama iz džepova. Bacite pogled na ta imena, možda vam je netko od njih i susjed, znanac, ne daj bože prijatelj ili rođak. Ako već nema šanse da se od lažnjaka očisti i filtrira golemi, stalnorastući Registar hrvatskih branitelja, dobro je znati da makar susjedi to čine bez političkih kalkulacija i obzira.
Pa, ako poželite, popis možete pogledati OVDJE.

Foto: HRT

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI