Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
BANDIĆGRAD
Foto: TRIS/A.Tešić, ilustracija

Testiranje javnog interesa:
Zagrebačka oporba službeno zatražila raspisivanje referenduma o izmjenama GUP-a

Foto: TRIS/A.Tešić, ilustracija

Oporba Milanu Bandiću i partneru mu HDZ-u koji mu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini drži stranu službeno je zatražila raspisivanje referenduma o spornim izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje bi trebale omogućiti daljnju privatizaciju javnog prostora, prije svega izgradnju osporavanog kompleksa prozvanog Zagrebački Manattan na mjestu Hipodroma i Velesajma.

Sve oporbene stranke službeno su u Gradskoj skupštini uputile zahtjev da se raspiše lokalni zagrebački referendum i pokrenule tako proceduru koja bi trebala rezultirati odlukom građana o temeljnom prostorno-planskom dokumentu koji određuje razvoj grada, prijedlogu GUP-a na koji je u javnoj raspravi tempiranoj za sezonu godišnjih odmora podneseno više desetaka tisuća primjedbi građana.

-Gradonačelnik tvrdi da su ove izmjene GUP-a u javnom interesu. Pa idemo to onda testirati, vidjeti smatraju li građani da su ove izmjene u njihovom interesu. Nikada ni jedan prostorni plan nije bio toliko kontroverzan. Niti jedan prostorni plan nikada nije dobio toliko negativnih primjedbi. Više od 30.000 primjedbi je došlo u gluho doba ljeta. – naveo je Tomislav Tomašević iz stranke Zagreb je naš u zajedničkom obraćanju novinarima zagrebačke oporbe, podsjećajući da se protiv izmjena GUP-a izjasnila i struka i brojne udruge, prenosi N1.

Najveći i u javnosti najviše spominjani problem u izmjenama GUP-a koje je Milan Bandić naumio progurati suprotno volji struke i zainteresiranih građana je projekt Zagrebačkog Manhattana na mjestu Hipodroma i Velesajma na obali Save, a sporne izmjene GUP-a uz ostalo omogućuje i izgradnju u donjogradskim blokovima, nove javne garaže u središtu grada i veću gradnju na golf igralištu u Blatu.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI