Neovisni novinarski portal
8.12.2021.
POLITIKA
Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović u intervjuu za Novu TV: Neću biti destruktivan, neću vladi nabijati rogove…

Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović u intervjuu za Novu TV:
Neću biti destruktivan, neću vladi nabijati rogove…

Bit ću isti, neću se mijenjati, obećao je izabrani predsjednik  Republike Zoran Milanović u svom prvom postizbornom intervjuu  koji je dao Novoj TV.  Bit će ustavobranitelj, i  borit će se protiv lopovluka, i to je ono što građani mogu od njega očekivati. Njegova će inauguracija biti mala, u  najužem krugu,  a održat će se 18. veljače u Uredu predsjednika. Neće biti ni lente, bar on je neće nositi, a tko hoće može… Sve to ne čini da bi bio drugačiji, nego zato što smatra da je Hrvatska danas parlamentarna demokracija, pa i čin inauguracije mora biti primjeren takvom sustavu.

Na njegovoj inauguraciji  bit će uži kabinet vlade, aktualna predsjednica, predsjedništvo sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera , ljudi iz njegovog izbornog stožera, njegova supruga te još neke osobe koje, kako on smatra, po svojoj funkciji tamo moraju biti.

Komentirao je krvoproliće u Splitu i tragediju u Zagorju, samoorganiziranje građana koji su potpuno izgubili povjerenje u sustav i podršku koju su masovno preko društvenih mreža izražavali mladom splitskom ubojici koji je na ulici smaknuo troje ljudi. – Šokiralo me to, kao i svih- rekao je, konstatirajući da Split i nije tako siguran grad kako to govori splitski gradonačelnik.

– Stupanj javne sigurnosti je dobar, međutim,  treba raditi više na prevenciji. Na prvu-  kazao je Milanović- i mogu razumjeti ljude koji  ubojici daju podršku, na drugu, ne može tako,  tu podržavam premijera. Split je atomiziran, to je raznorodna sredina, ima dijelova grada gdje sam dobio 78 posto ali i onih gdje sam dobio svega 20 posto. Taj grad je nastao na mišićima, na velikom rastu, i to je sociološki i sigurnosno veliki izazov.

Kad je riječ o tragediji u Zagorju gdje je u požaru izgorjelo šestero uglavnom nepokretnih štićenika doma,  to je grozno , kazao je. – Ali, dogodilo se, najlakše je sad vladu optužiti. Mi smo sve starija nacija, treba ulagati u odgovarajuću  skrb za starije. Cijeli Zagreb nema ni 4000 kreveta za smještaj starih i nemoćnih, prosječna cijena u državnim domovima je  4000 – 5000 kuna, a u privatnim domovima tisuću eura i to je veliki problem- smatra Milanović.

Suzdržano je govorio o razgovoru  s turskim predsjednikom Erdoganom,  te kazao kako  bi mogao prihvatiti poziv ruskog predsjednika Putina  da na Dan pobjede dođe u Moskvu na legendarnu rusku paradu. – Ja ne podržavam aneksiju Krima, i to je poznato,  ali to ne znači da neću raditi na dobrim odnosima i suradnji s Rusijom- naglasio je.

Bio je iznimno benevolentan u odnosu na Vladu i buduću suradnju s premijerom, pa je u tom smislu komentirajući što bi to trebala značiti “tvrda kohabitacija” koju je najavio Plenković,  kazao:

-Možete se nadati konstruktivnosti, a nemojte se nadati s moje strane destruktivnosti. Neću vladi nabijati rogove, lako je s pozicije predsjednika biti pametan, znam kako to izgleda s druge strane, puno teže.

Hoće li Dragan Lozančić, bivši ravnatelj SOA-e, biti njegov savjetnik?

– To ovisi o njemu, ja sam sklon takvom rješenju,  ali on radi za jednu od najuglednijih međunarodnih institucija u tom sektoru i savjetnik je ministra,  pa ćemo vidjeti, ako se uspijemo dogovoriti…A što se tiče SOA-e tu ću inicijativu prepustiti predsjedniku vlade da predloži. U radu SOA-e i tako se ništa značajno ne može dogoditi  bez suradnje premijera i predsjednika.

O nabavci borbenih aviona odlučuje vlada, rekao je Milanović, koji inače zagovara izravan aranžman s Amerikancima umjesto međunarodnog natječaja jer smatra da je to i bolje i jeftinije rješenje.

-Predsjednik RH  je  vrhovni zapovjednik oružanih snaga  tek u slučaju rata, u miru to radi Vlada, predsjednik je tu, ali više kao simbolična figura. Sustavom upravlja vlada, a ja ću im biti partner, ne odlučujem o novcu, nemam svojih favorita- reći će novoizabrani predsjednik posebno naglašavajući potrebu jačanja mornarice  jer je more naš najdragocjeniji resurs, osim ljudi.

Kao što je govorio i u kampanji,  pokrenut će inicijativu za povlačenje naših vojnika iz Afganistana, uostalom, kaže, pitanje je kad će to učiniti i SAD, a zar mi da tamo ostanemo zadnji.

Ne želi dijeliti pomilovanja, naprotiv, želi da ga toga liše, a ionako će izmjenama zakona predsjednika još više, smatra, pretvoriti u udarača štambilja, a on to ne želi biti.

Neovisno o problemima s arbitražom, smatra da su Slovenci prirodan i najbliži partner Hrvatskoj , a tu je i Austrija. Za mene je, veli, u ovom trenutku to najpouzdanije društvo.

Inicijativa “Tri mora” je suvišna, a u Višegradskoj skupini  neke države imaju problema i s vladavinom prava… Sa Srbijom  treba surađivati, ali više oni trebaju nas, nego mi njih, rekao je Milanović.

U Knin će otići na obljetnicu Oluje, zašto ne, ali ne misli da tamo treba ići svake godine.  Neprihvatljivim smatra vraćanje 30. svibnja kao Dana državnosti jer je to datum kada je HDZ dobio prve izbore, i to je silovanje, tako se ne radi, te se stvari rješavaju konsenzusom.

Iako je bio predsjednički kandidat s potporom SDP-a bit će predsjednik svih građana Hrvatske, kao što je i u kampanji obećao, a što se tiče Davora Bernardića kao kandidata za premijera,  ako dođe sa 76 i više potpisa nakon parlamentarnih izbora, bit će mandatar.

Imenovanje novih veleposlanika, među kojima i Hide Bišćevića kao hrvatskog veleposlanika u Beogradu, smatra da treba pričekati mjesec dana, čemu žurba, pa Hrvatska je bila bez veleposlanika u nekim zemljama, kazao je,  duže od godinu dana.

Okupljat će ljude na temama koje će smatrati bitnim. Imat će manji savjetnički tim nego dosadašnja predsjednica, ali  ne zbog štedljivosti, nego jer ovog trenutka  ne može okupiti sve što bi htio. Sigurno neće imati savjetnika za društvene djelatnosti  jer je to pretenciozno, “ja nisam vlada, nemam pravo biti mentor vladi. Ali ću imati u društvenim djelatnostima kao prioritete obrazovanje, kurikularnu reformu, kulturu”- na kraju će budući stanar Pantovčaka.

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI