Neovisni novinarski portal
22.10.2021.
crkve / crkveni kutak
Foto: TRIS/A.Tešić, illustracija

‘Hristos se rodi’:
Pravoslavni vjernici slave Božić

Foto: TRIS/A.Tešić, illustracija

Pravoslavni vjernici danas slave Božić. Slave ga vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) i vjernici drugih pravoslavnih crkava koji se drže starog,  julijanskog kalendara. Božić je pravoslavnim vjernicima najradosniji kršćanski praznik koji se slavi tri dana.

Božiću je prema pravoslavnim običajima prethodio četrdesetodnevni post koji bi trebao predstavljati pročišćenje duha i tijela prije slavlja u ime Isusova rođenja. Vjernici koji drže do običaja slavlje su započeli sinoć paljenjem Badnjaka, a podove kuća posuli su slamom kako bi dočarali skromni ambijent betlehemske pećine u kojoj se, prema Bibliji, rodio Isus Krist. Na današnjoj trpezi im je i česnica, pogača od pšeničnog brašna bez kvasca u koju se stavlja novčić, koja se lomi rukama na onoliko dijelova koliko je ukućana, a vjeruje se da onoga u čijem komadu bude novčić, simbolični dar Isusu, čeka sreća. Pravoslavni Božić čestita se sa ‘Hristos se rodi’, a otpozdravlja sa ‘Vaistinu se rodi’.

Svečanu liturgijsku proslavu Srpske pravoslavne crkve u Sabornom Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu predvodio je sinoć mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Govorio je uz ostalo o distanci koja se širi na svim razinama, od distance među pojedincima, preko one unutar obitelji do naroda i država, te ocijenio da je upravo to suvremeni pakao.

-Ni raj ni pakao nisu geografski pojmovi, nego je to odnos prema drugome i drugačijem. Pakao je supostojanje s drugim bez mogućnosti da se prevlada distanca. Pakao je stanje u kojem smo posvađani unutar porodice, naroda i države, kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije okupljenima na Badnje večer u zagrebačkom Sabornom Hramu i poručio kako je Božić poziv da ljudi prevladaju tu distancu i da se daju drugima jer je to, po njemu, put za izgradnju raja, prenosi Hina.

Pravoslavnim vjernicima Božić je čestitao i državni vrh. Premijer Andrej Plenković istaknuo je da Božić oplemenjuje i jača duh da nastavimo promicati dostojanstvo, socijalnu pravednost i moralne vrijednosti na dobrobit naše domovine. Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović napisao je, pak, u božićnoj čestitci na Facebooku kako su međusobno uvažavanje i razumijevanje, kao i poštivanje prava drugog i drugačijeg jedini  način da stvaramo napredno, otvoreno i tolerantno društvo u kojemu ćemo biti različiti, ali jednaki.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI