Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
POLITIKA
Ilustracija -Posebna Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)

Vlada RH i dalje krije materijale za sjednice:
Dok se mi zabavljamo sarmama i svjećicama, oni će danas donositi odluke o bušenju Jadrana radi nafte i plina

Ilustracija -Posebna Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)

Sjednica Vlade RH održat će se danas, u petak 27. prosinca 2019. godine, u 12.00 sati, u Banskim dvorima. Dakako, po svom starom lošem običaju, Vlada RH, unatoč višegodišnjim upozorenjima medija i udruga civilnog društva, ne izvršava svoju zadaću i na svojim stranicama ne objavljuje materijale za točke dnevnog reda svojih sjednica. Obično to učine tek neposredno prije ili pak tijekom i poslije sjednice, pokazujući na taj način koliko im je stalo do javnosti i građana.

Nadalje, napominju i kako ‘postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.‘  To je posebno osjetljivo jer  to može značiti i kako se na dnevnom redu može neočekivano pojaviti neka odluka od dalekosežne važnosti za sve građane Hrvatske, no nema vremena za reakciju javnosti na potencijalne negativne politike.  Nerijetko se u ova blagdanska vremena, kada je pažnja građanstva usmejerena na proslave i blagdane, odlučuje o vrlo važnim projektima za koje se baš ne želi da privuku preveliku pažnju javnosti.

Prema dostupnom dnevnom redu otvorenoga dijela sjednice prva je na redu točka koja predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića očito najviše zaokuplja, a to je cijelogodišnji i skupi ceremonijalni igrokaz oko predsjedanja Vijećem Europe:  Program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 1. siječnja – 30. lipnja 2020.     

Arhiva: jedan od brojnih prosvjeda iz 2015. godine

U drugoj točci je na redu  Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju dok je već treća točka ona koja se tiče nakaradne zamisli o istraživanju i eksploatiranju nafte i plina u Jadranskom moru. Iako je prije nekoliko godina većina građana i znanstvenika kazala odlučno NE tom samoubilačkoj nakani koja bi mogla uništiti jedinu preostalu granu gospodarstva (turizam), očito je da halapljive vlasti pod utjecajem naftaških lobista od toga nisu posve odustale.

Naime,  treća točka dnevnog rada je nazvana ovako:

3. Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU)          

Što piše u materijalima za tu točku, nije poznato, jer oni još uvijek nisu javno objavljeni. No očito je da će taj Nacrt ležerno usvojiti dok se mi zabavljamo sarmama, svjećicama, kuglicama i adventima.

Ali već 6.  točka ima naziv: Prijedlog integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Republiku Hrvatsku za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Što pak piše u toj točki i je li u bilo kakvoj logičkoj i programskoj korelaciji s točkom broj tri, nemamo pojma, no sumnjamo.

Sljedeće točke nećemo nabrajati da vas ne zamaramo, a možete ih pronaći na ovoj poveznici.

Što su nam za danas i budućnost uistinu pripremili u aktualnoj Plenkovićevoj nakupini, saznat ćemo tek nakon sjednice.

Ilustracija -Posebna Vlada RH (foto HINA/ Damir SENČAR)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI