Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
arheologija / KULTURA
Spomenička baština: Prijatelji šibenskih tvrđava odabrali iz članarina financirati istraživanje ‘Kineskog zida’ na Oštrici

Spomenička baština:
Prijatelji šibenskih tvrđava odabrali iz članarina financirati istraživanje ‘Kineskog zida’ na Oštrici

Dio iznosa članarina članova Kluba prijatelja šibenskih tvrđava biti će iskorišten za financiranje arheoloških istraživanja na lokalitetu obrambenog zida na poluotoku Oštrica u šibenskom naselju Grebaštica. Javljaju to iz Javne ustanove u kulturi Tvrđava kulture Šibenik koja u okviru projekta ‘Naša baština, naša inspiracija’ iz članarina Kluba ulaže u obnovu i prezentaciju spomeničke baštine.

Ove godine članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ponuđen je odabir između tri manje poznate fortifikacije na širem gradskom području, a nikad veći odaziv rezultirao je premoćnom pobjedom obrambenog zida u Grebaštici, za kojeg je glasalo 53,6% članova. Ostatak glasova su gotovo podjednako raspodijelili arheološki neistraženi poluotok Sv. Kate u Raslini (23,7%) i brdo Sv. Ivana u Vrpolju (22,7%).

Bedem koji je pregrađivao poluotok Oštricu izgrađen je 1497. godine, kako bi pružio zaklon stanovništvu od osmanlijskih osvajača u narodu je poznat kao ‘Kineski zid’. a danas je sačuvan njegov gotovo cijeli središnji dio te vrlo mali segment južne obrambene kule.

Sredstva će biti uložena u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, a nakon završetka radova u ranom proljetnom vikendu kada vrijeme to dopusti, Tvrđava kulture organizirat će izlet, odnosno obilazak novoistražene lokacije za zainteresirane članove Kluba.

Motivirani odazivom, tj. značajnim brojem glasača i reakcija koje je izazvala ovogodišnja akcija, Tvrđava kulture odlučila je iduće godine uložiti manja sredstva i u istraživanja druge dvije utvrđene lokacije, Rasline i Vrpolja, kako bi što prije došli u stanje prezentacije.

Ovim izdanjem projekta ‘Naša baština, naša inspiracija’  napravljen je iskorak iz stare gradske jezgre Šibenika i pažnja usmjerena na manje istraženo, ali bogato spomeničko nasljeđe šireg područja grada.

Podsjetimo, članovi Kluba prijatelja su prošlih godina odabrali čišćenje i restauraciju vrijednog gotičkog portala s rijetkim prikazom samostrijelca u Ulici Jurja Barakovića te gotičkog ugaonog stupa na križanju Zagrebačke i Ulice kraljice Jelene.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI