Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
POLITIKA
500 kuna (foto HNB)

Nepoznati podijelio 500 kuna svim stalnim mještanima Dračevice na otoku Braču

500 kuna (foto HNB)

-Već drugu godinu zaredom nepoznati dobročinitelj u ovo božićno vrijeme donio je osmjeh na lica stanovnike Dračevice, malog mjesta na Braču. Dračevica ima 70 stalnih stanovnike i svaki od njih dobio je omotnicu s poklon bonom u vrijednosti od 500 kuna. Tajanstveni dobročinitelj posebno je obradovao starije umirovljenike s malim penzijama, a takvih u Dračevici nije zanemariv broj – javlja portal Dalmacija danas. 

Kako kažu nadalje, cjelokupna donacija je u visini od 35 tisuća kuna, a dobročinitelj je želio ostati anoniman.

-Stanovnici ovog malog bračkog mjesta zahvalni dobročinitelju i iako su uvjereni da znaju njegov identitet, poštuju njegovu želju da ostane anoniman – piše Dalmacija Danas.

Inače, Dračevica je mjesto na sjeverozapadnom dijelu otoka Brača i nije na obali mora nego u unutrašnjosti otoka, na cesti od Nerežišćima prema Milni.

500 kuna (foto HNB)

Dijelom je Općine Nerežišća koja je javnosti nedavno postala poznatija po malverzacijama sa zemljištem u vezi s bivšem HDZ-ovim ministrom L. Kuščevićem.

Prema popisu stanovnika iz 2001. godine Dračevica ima 96 stanovnika, dok ih je 1925. godine tamo živjelo 450 žitelja.

No stanovnika je manje, a bit će ih i manje jer o otočanima država ne brine, ni približno kao ovaj nepoznati donator koji je sedamteset puta podijelio po 500 kuna.

-Ako vas put nanese u ovo pitoresko mjestašće, razgledajte ovo malo selo sazdano od kamena, pogotovo njegovu „pjacu“ optočenu kamenim dvorima i kućama te gustirnu  nakapaidno  u sredini kao spomenik donedavno žednom otoku. U zadružnom dvorištu zastanite kraj starog tijeska za masline koji svjedoči o davnoj tradiciji maslinarstva u Dračevici. U nekim dvorištima naći ćete, uz stare napuštene krušne peći torkulare za masline, ostatke kamenitih rimskih spomenika, kostirne izdubljene u živcu kamena, stare žrnjeve kojima se mljeo kruh, napuštene ambijentalne potleušice u kojima se živjelo i nakon Drugog svjetskog rata…- opisuju Dračevicu u Bračkom zborniku iz 1968. godine.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI