Neovisni novinarski portal
4.12.2021.
PERFORMANS / POLITIKA
Dario Juričan, pred Kutlinim Globusom, mitskim mjestom HDZ-a: Franjo, oprosti im, jer ne znaju što čine…

Dario Juričan, pred Kutlinim Globusom, mitskim mjestom HDZ-a:
Franjo, oprosti im, jer ne znaju što čine…

Dario Juričan, jedini performer među predsjedničkim kandidatima, koji inače potpuno besadržjnu kampanju čini svojim osebujnim sarkazmom originalnom i zabavnom, danas je održao, kako javlja N1, “zaziv Franje Tuđmana”. I to ispred restorana Gastro Globus koji je, kako reče, “devedesetih bio strateška točka HDZ-a, a osnovao ga je Miroslav Kutle”. U Kutlin je “Globus” Tuđman dolazio na stražnja vrata, a tu se, rekao je Juričan, skupljao i prvi novac za HDZ. No, Tuđman je 1999. umro, a Kutle 2000. završio u zatvoru, ili kreativnije rečeno otputovao na službeni put u BiH gdje, obično najveći HDZ-ovci u presudnim trenucima sklapaju najveće “životne poslove”.

Kutlu je, kazat će Juričan, HDZ zaboravio, ali ja nisam.

– Danas u ovoj zgradi ( Gastro Globus, op.a. ) nema više Kutle, ali tu redovito dolazi HDZ. Tu je i Kolinda održala svoj predizborni govor, a mi smo danas ovdje zato što se Franjo Tuđman okreće u grobu, zato što Milan Bandić želi srušiti Velesajam i ovu povijesnu zgradu za HDZ, za državu i za korupciju. Franjo Tuđman- poručio je Juričan- kao utemeljitelj korupcije u Hrvata ovo nije zaslužio.

Na tom mjestu Bandić & com. namjeravaju, dodat će intrigantni redatelj Gazde ( filma o stvaranju Todorićevog “carstva” ), izgraditi “Zagreb na Savi”, svojevrstan Zg-Manhattan i time zatrti mitsko mjesto na koje su HDZ-ovci hodočastili “na žderačine kod Kutle”.

Zbog toga, eto Juričana na tom mitskom mjestu, povijesnom ishodištu HDZ-a, gdje moli Franju Tuđmana na nebesima da im oprosti, jer ne znaju što čine…

Mnogi za ovaj neobičan performerski koncept Juričanove kampanje imaju simpatije, malo tko ga doživljava kao stvarnog kandidata za šefa države ( njegova je završna poruka kampanje-  “neka pobijedi najgori!” ) ali, realno je očekivati da će dio glasova s lijevog spektra otići upravo na njegovu stranu. Možda baš zbog toga i predsjednička kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, upozorava da je Juričanova kandidatura , kako reče, “dobar štos za srednju klasu, ali radnicima nije smiješno”.

-Kandidatura Darija Juričana je dobar štos za srednju klasu, koja će se smijati jer ima mogućnosti smijati se. Radnicima u lošoj poziciji nije smiješno kad ih netko dođe pitati jesu li za više korupcije. Razumijem taj poriv da se na apsurd odgovara apsurdom, ali to nisu rješenja- komentirala je Peović za N1.

Juričan, reklo bi se, i nema ambiciju biti rješenje, nego tek lakmus papir na razinu koruptivne prijemčivosti i  adaptibilnosti u Hrvata…

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI