Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA / PROSVJED
Uoči velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića: “Hrvatska mora bolje”, ali može li uz ovakve prijetnje, političke spinove, optužbe “prosvjetara” za rušenje vlasti ?

Uoči velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića:
“Hrvatska mora bolje”, ali može li uz ovakve prijetnje, političke spinove, optužbe “prosvjetara” za rušenje vlasti ?

Uoči velikog sindikalnog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, “Hrvatska mora bolje”, na kojemu organizatori očekuju nekoliko desetaka tisuća ljudi, sve su perfidniji pokušaji političkog spiniranja s ciljem da se omete, razvodni i svede na što manji broj, po svoj prilici, masovno okupljanje  članova školskih sindikata i onih koji ih u zahtjevima za bolji status i dostojanstvo prosvjetnih radnika, podupiru. I dok sindikati najavljuju dolazak u Zagreb oko 180 autobusa iz cijele Hrvatske, oni kojima to okupljanje smeta i narušava njihovu elitističku egocentričnu idilu, potrudili su se plasirati u javnost tezu kako Vlada ima novu ponudu za sindikate, dodatnih 2,5 posto povećanja plaća od Nove godine, o čemu su najavili razgovor sindikata i Vlade u nedjelju!? Sindikati su odlučno demantirali taj perfidni politički spin.

– To su tek pokušaji da se ljude razjedini i odvrati od prosvjeda- komentarali su njegovi organizatori, ponajvljajući da sve ostaje kako je dogovoreno: ponedjeljak, Trg bana Jelačića, 12.05 sati.

Prema navodima Dnevnika.hr, čelnik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec decidirano je izjavio da  “nema pregovora”.

Društvenim mrežama prostrujalo je i pismo koje je još u subotu Mihalinec poslao sindikalnim podružnicama, a u kojem najavljuje,  da će na nedjeljnoj naslovnici “Jutarnjeg lista” osvanuti spin o pregovorima i prekidu štrajka nakon prosvjeda.

Revoltiran brojnim dezinformacijama koje prate susrete sindikata s Vladom, a koje dodatno potiče sam premijer rezolutnim izjavama kako štrajk treba trenutno prekinuti, Mihalinec je članstvu poručio da ne vjeruje nikom i ničem što ne dolazi od vodstva dvaju školskih sindikata ( Hrvatskog sindikata učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola), jer su sve drugo spinovi. Štrajk ide dalje do ispunjenja zahtjeva, a spinovi Vadi služe za destabiliziranje organizatora i da bi poljuljali povjerenje članstva u sindikalno vodstvo. Štrajk može zaustaviti, poručio je Mihalinec podružnicama, samo sklapanje sporazuma o kojemu će biti organizirano izjašnjavanje.

Inače, Vlada je, prema navodima koje je donio Jutarnji list, pripremila novu ponudu za prosvjetare po kojoj bi plaće učiteljima i nastavnicima već od Nove godine, javlja Dnevnik.hr,  rasle za 2,5 posto ili prosječno za 170 kuna ,  za što bi trebalo osigurati dodatnih 170 milijuna kuna u proračunu, uz još onih ranije dogovorenih 6 posto povećanja, u tri vala, po dva posto, tijekom iduće godine.

Što je Vlada doista pripremila i koliko je spremna ponuditi sindikatima u obrazovanju, vidjet ćemo sutra, nakon prosvjeda, no, očigledno je da premijer i ne razmišlja o zahtjevu sindikata za korekciju koeficijenata od 6,11 posto.

Sindikati su za nastavak dijaloga spremni, i kako poručuje predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec, na sastanak će se odazvati kad poziv dobiju. Ali, svima je jasna razlika između koeficijenata i osnovice, kaže, a u Vladi zaostajanje plaća u prosvjeti misle riješiti povećanjem osnovice. No, to nije rješenje, a niti je na tragu sindikalnih zahtjeva. A sindikalni zahtjevi, podcrtao  je Mihalinec, nisu zahtjevi za promjenom vlasti u Hrvatskoj, kako im se imputira, i to mogu smisliti, kazao je, samo bolesni umovi.

–  Sve se moglo riješiti još u svibnju. Plenković je  planirao kad želi naš prosvjed, nismo mi, ne radimo mi izborne planova. Odbijamo svaku pomisao da iza nas stoji neka politika- odlučno će Mihalinec opovrgnuti premijerove insinuacije, pa i otvorene optužbe za politizaciju obrazovanja.

Plenković je, naime, otvoreno optužio SDP za orkestrirani štrajk prosvjetnih radnika uoči predsjedničkih izbora, kao što su, ustvrdio je, demagoški suportirali i kampanju “67 je previše” pred “europske izbore”. Sada je toga dosta, ljutito će Plenković, poručujući kako to ova Vlada neće dva puta gledati. A da ne bi gledali još jedan poraz, upregli su sve raspoložive snage, od medijskih do političkih , pa su za dio posla na “discipliniranju” učitelja i nastavnika zaduženi i  župani pritiskom na ravnatelje preko kojih žele zaustaviti štrajk u školama.

Ministrica Blaženka Divjak u objavi na Facebooku

U očekivanju prosvjeda i nastavka pregovora između sindikata i Vlade, na Facebooku se oglasila porukom optimizma i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

-Od prvog dana krize imam jasan stav kako otvoreni dijalog, strategija suradnje i spremnost na zdrav kompromis nemaju alternativu. Ukoliko u prvi plan ne stavimo učenike, zbog kojih smo zapravo tu, svi gubimo.

Odnose između sindikata i Vlade –napisala je u objavi Divjak- konačno smo izvukli iz ukopanih rovova i medijskih prepucavanja te na stol stavili konkretne analize i argumente – to je za mene bio ključni cilj i na tome smo čitavo vrijeme radili.

Možda jesam uporni optimist, ali prostor za dogovor i rješenje su od petka na stolu i zato je važno da svi ostanu smireni i argumentirani, ne reagiraju na neutemeljene špekulacije i igrice.

Cilj je riješiti ovu krizu kako bi se učenici i učitelji vratili zadovoljni i motivirani u učionice i nastavili sukreirati reformu. Ako kroz reformu tražimo od naših učenika da umjesto učenja napamet, nauče rješavati probleme, onda je vrijeme da pokažemo primjerom kako odrasli i odgovorni ljudi mogu riješiti probleme, posebno kada su problemi kompleksni- poručila je ministrica.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI