Neovisni novinarski portal
12.7.2024.
POLITIKA
Pula i Istra obilježile Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma: Dok ostatak Hrvatske zatire antifašizam i pale antifašiste, Istra im se i danas ponosno poklonila

Pula i Istra obilježile Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma:
Dok ostatak Hrvatske zatire antifašizam i pale antifašiste, Istra im se i danas ponosno poklonila

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježen je danas, piše Regional Express, u Puli i Istri. Za primjer ostatku Hrvatske. Koji se nasljeđa antifašizma srami, pa ga godinama negira, ili u boljem slučaju tek prešućuje. Pula na to nikad nije pristala. Na inicijativu Udruge HOMO, izaslanstvo Grada i županije, udruge antifašističkih boraca i antifašista Pule i Istre, te predstavnici Pododbora Prosvjete, položili su vijence na Rivi, na spomenik palim borcima NOB-e, uz minutu šutnje u počast poginulim antifašistima i nevinim civilnim žrtvama u Drugom svjetskom ratu.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma, te prosvjedovanjem protiv njihovih suvremenih oblika. Naime, 9. studenog 1938. nacistička Njemačka počela je progon židovskog naroda – opljačkani su židovski domovi, gradovi i sela, a uništenjem zgrada ulice su ostale prekrivene komadićima stakla slomljenih prozora i po tome je, navodi Regional, poznata kao Kristalna noć.

Ubijen je 91 Židov, a 30.000 židovskih muškaraca odvedeno je u koncentracijske logore pri čemu je opljačkano 1.668 sinagoga, a njih 267 je zapaljeno. Kristalna noć smatra se simboličkim početkom holokausta, iskorjenjivanja židovskog naroda, kao i svih onih koji su smatrani drugačijima.

U drugim gradovima Hrvatske ovaj se dan ne obilježava, o njemu se šuti ili ga se, u ime nekog novog domoljublja pokušava ukinuti kao državni praznik. Zasad ga od , vjerojatno neumitnog ukinuća, čuva još samo Tuđman…

Kako u objavi na Facebooku kaže Mirjana Galo iz udruge HOMO, ne čudi stoga da po anketama među srednjoškolcima u Istri ( zar i u Istri?! ) njih preko 65 posto smatra da je Ante Pavelić pozitivna osoba.

Takva je naša “škola za život”…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI