Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
VODA
Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Neodgovornost oko mutne vode:
Građane u Šibensko-kninskoj županiji već dva dana nitko ne obavještava o (ne)kvaliteti vode iz slavina

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Voda za piće u slavinama potrošača u gotovo čitavoj Šibensko-kninskoj županiji i dalje nije podesna za piće radi zamućenosti, te ju je potrebno prokuhavati i istaložiti prije eventualne upotrebe za piće. Tako su barem javili iz šibenskog poduzeća Vodovod i odvodnja još u ponedjeljak ujutro. Od tada se nisu javili s ikakvom novijom ažuriranom informacijom o kvaliteti vode za piće. Čini se kako u tom poduzeću, kao i u Gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji smatraju kako nije potrebno kontinuirano, svakodnevno i odgovorno obavještavati stotinjak tisuća građana kakva im voda teče iz špina. Inače, informacija o zamućenosti vode i potrebi prokuhavanja i taloženja nije vidljiva na niti jednoj službenoj internetskoj stranici, niti Grada, niti Županije, izuzev one prvotne na webu Vodovoda i odvodnje. Takve obavijesti nema ni na stranicama Zavoda za javno zdravstvo. 

-Uslijed obilnih oborina došlo je do zamućenja vode u izvorištu Jaruga, te je mutnoća iznad dozvoljenih vrijednosti. Takva voda se ne preporučuje za piće jer nije sukladna Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju. Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava na krškim područjima i obično traje nekoliko dana. Isporučena voda se redovno dezinficira. Unatoč tome što ovakva voda nije štetna za zdravlje, preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži, te da se nakon toga bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje i sve druge sanitarne potrebe. Obavijest o zamućenju vode odnosi se na područje županije koje se opskrbljuje s izvorišta Jaruga, a koje obuhvaća sve potrošače na području Šibenika prema Murteru i Stankovcima, zatim prema Rogoznici te Dalmatinsku zagoru (Mirlović Zagora, Perković i Primorski Dolac) – stajalo je u obavijesti iz Vodovoda i odvodnje javnim glasilima poslanoj još u ponedjeljak, 18. studenoga, oko podneva.

Zbog čega lokalne vlasti misle da nije njihov posao građane, zbog kojih i postoje i koji ih plaćaju, makar šturo izvjestiti o vodi koju piju?

Zašto nema niti nikakve službene informacije o stanju oko tzv. kninske lagune i potencijalnog zagađenja rijeke Krke?

Odgovor: neodgovornost.

 

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI