Neovisni novinarski portal
5.12.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / HRVATSKA / POLITIKA
Gospodarska škola u Buju nije u štrajku, nastavnici u strahu od otkaza kojima im prijeti ravnatelj!

Gospodarska škola u Buju nije u štrajku, nastavnici u strahu od otkaza kojima im prijeti ravnatelj!

U Gospodarskoj školi Buje, piše Glas Istre, štrajka se samo djelomično. Od 42 zaposlenika škole, u štrajku ih je 12- 14, ali kako dio školskog osoblja radi i u drugim školama, moglo bi se reći da u Gospodarskoj školi Buje ne štrajka više od 2-4 nastavnika, tvrdi ravnatelj Milivoj Gospić. No, čini se da razlog tomu nije nesolidarnost tamošnjih nastavnika s kolegama u ostatku Hrvatske, nego strah od radikalnih represivnih mjera kojima štrajkašima prijeti ravnatelj. Onima koji su zaposleni na određeno vrijeme otvoreno maše otkazom…

Zanimljivo je da Gospić štrajk tretira kao nepoštovanje radne obaveze ali i njega osobno kao ravnatelja, a ne kao legitimno sredstvo sindikalne borbe za radnička prava.

– Bit ću iskren, otvoreno sam priopćio da nisu svi u istoj poziciji. Ima među buntovnicima zaposlenika koji imaju potpisan ugovor na 60 dana, a već se ne libe štrajkati te očekuju da bi sutra trebali zasnovati stalni radni odnos u školi. Ima među štrajkašima i onih koji su potpisali ugovor na određeno radno vrijeme, pa još nisu ni potvrdili svoje nastavničke i pedagoške kvalifikacije i sposobnosti, ali se bune. Najavio sam im da su svojim štrajkaškim potpisom sami sebi potpisali raskid ugovora o radu. Mislim da je to normalna i logična pojava jer još nisu opravdali svoj pripravnički staž, pa po isteku ugovora nema šanse da će tu zasnovati radni odnos jer je zaista nonsens da već prosvjeduju- objasnio je Gospić za Glas Istre svoj odnos prema štrajku i školskim “buntovnicima” koje, sasvim izgledno , čeka otkaz!

Posebno je ogorčen postupkom dvojice “friško” zaposlenih nastavnika koji su se drznuli priključiti štrajku, a još se u školi nisu ni “ugrijali”.

Jedan je, kaže Gospić, zaposlen 5. studenoga i već je u “toj štrajkaškoj ekipi”, a drugome je u rujnu odobrio slobodne dane da bi krstarenjem proslavio godišnjicu braka, a evo ga sad nezahvalno štrajka. Teško da će takvi ostati na poslu, poručio je, napominjući da takvo ponašanje smatra velikim manjkom respekta prema njemu kao ravnatelju ali i nastavničkom pozivu. Smatra da su profesori izmanipulirani i uvučeni u igru između Vlade i sindikata, a za ministricu Blaženku Divjak veli da se ponaša kao “latentni sindikalni povjerenik, kakvima smatra i kolege ravnatelje koji podupiru štrajk.

ILustracija (foto Faecebook Podrška rodielja nastavnicima u štrajku)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI