Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
(NE)RED / split
Puljak bivšoj savjetnici i pročelnici za gradsku imovinu, zviždačici Maji Đerek, dao otkaz!

Puljak bivšoj savjetnici i pročelnici za gradsku imovinu, zviždačici Maji Đerek, dao otkaz!

Nakon samo sedam mjeseci, trenutno najpoznatija hrvatska zviždačica Maja Đerek i njezin poslodavac, splitski gradonačelnik Ivica Puljak, razišli su se, a sad već bivša gradska pročelnica, koja je sada na bolovanju, najavila je odlazak iz Splita. Smijenjena je s dužnosti pročelnice za gradsku imovinu jer je, kako je rekao Puljak, izvršila udar na gradonačelnika i javno izabranu vlast svojom samovoljom.

Ivica Puljak (foto N1)

Komentirajući na konferenciji za novinare razlaz sa svojom bivšom savjetnicom i pročelnicom, Puljak je izjavio da je Đerek udaljena s radnog mjesta, a na toj dužnosti će je privremeno zamijeniti njezin zamjenik. Grad namjerava nastaviti sa započetom praksom uvođenja reda u gradsku imovinu i njezino korištenje, samo će za to sada biti zadužena druga osoba.

Splitski gradonačelnik tvrdi da je smijenjena pročelnica bila više puta upozorena na prekoračenje ovlasti, a naposljetku je pokrenut postupak otkaza ugovora o radu.  “Ljubav je puka” na pitanju gradskih stanova koje je Đerek smatrala da treba dodjeljivati isključivo socijalnim slučajevima o čemu je izvijestila i javnost protivno suglasnosti gradonačelnika.  Navodno, presudio joj je stan koji koristi otac Puljkovog zamjenika Bojana Ivoševića, a radi čega je gradonačelnik zamolio medije da u ovaj spor ne miješaju njihove obitelji. Potvrdio je da se radi o stanu koji koristi Ivoševićev otac. Zasmetalo mu je ne samo što aktualna gradska vlast nije donijela nijednu odluku vezanu za taj slučaj, osim što je više puta povisila stanarinu, nego posebno što je Đerek bez dogovora s njim izašla u javnost s odlukom da će korisnici gradskih stanova biti isključivo socijalni slučajevi.

Osim što je prekršila ovlasti, oglušila se i o Puljkov zahtjev da pažljivije komunicira s javnošću, i dovela ga u situaciju, kako je rekao, da o gradskim politikama doznaje iz medija, te da ne može doći do dokumentacije u gradskoj upravi.

Iako su se kao suradnici razišli, Puljak ističe da i dalje stoji iza toga da Maju Đerek i njezinu obitelj treba zaštititi od napada, i dalje stoji iza njezinog rada u koji se , kaže, nije miješao. Ali, “ona je zakoračila u sferu politike, počela je raditi izvan svojih ovlasti, a ja to neću dozvoliti. To je uvod u anarhiju i nered, ovo se dosad nije dogodilo, ni s kim nismo imali problema”, rekao je. A uz sve, imala je i problem neprimjerene komunikacije s javnošću. -Ne želim- poručio je Puljak– da se naše gradske službe i službenici svađaju s našim građanima. Zanijekao je da bi Bojan Ivošević imao bilo kakve veze s ovim slučajem ( pa , dakle, nije točno ni da ga je stavio pred ultimatum: “ili ona ili ja” )

Maja Đerek odlazi ali to ne znači da se nered u upravljanje gradskim nekretninama vraća. Uvođenje reda će se nastaviti i bez Đerek koja je suspendirana i do otkaza ugovora o radu bit će na svega 60 posto plaće.

Ovaj je slučaj posebno dobro sjeo oporbi ( HDZ, HGS i SDP ), smatra Puljak, pa se doima kao da Đerek podržava odluke oporbe, a ne gradske vlasti, što ne možemo tolerirati- ističe, poručujući dojučerašnjoj suradnici da se može baviti politikom ako želi, ali ne s pozicije gradske pročelnice u Splitu.

Gradonačelnik joj je zahvalio na doprinosu, podsjetio da je na dužnost pročelnice došla kao profesionalac, na temelju natječaja , kao jedina kandidatkinja, a prije toga je bila njegova savjetnica što danas smatra svojom greškom.

Za razliku od Đerek koja je namjeravala sve gradske stanove dati na korištenje socijalno ugroženim Splićanima, Puljak nema namjeru izbaciti na ulicu 15 obitelji koje su stanove dobile po kadrovskom ili nekom drugom ključu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI