Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
znanje i obrazovanje
Vesela primopredaja diploma - foto EUKK

Gospodari višnjevače i orahovače:
Ekološka udruga Krka Knin osposobila još proizvođač/ica rakije i drugih domaćih pića

Vesela primopredaja diploma - foto EUKK

Stižu novi gospodari lozovače, višnjevače, orahovače, šljivovice itd. Završen je još jedan program osposobljavanja u sklopu projekta „Učimo danas za bolje sutra“ kojeg provodi Ekološka udruga „Krka“ Knin u partnerstvu s gradom Kninom u Okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Sedam osoba pripadnika tzv. marginaliziranih skupina završilo je program osposobljavanja „Proizvođač/ica rakije i drugih domaćih aromatiziranih pića“ te su im dodijeljena uvjerenja o osposobljavanju. Stečenu kvalifikaciju mogu odmah upisati u e-radnu knjižicu i krenuti s proizvodnjom navedenih napitaka.

Inače, ovim projektom je predviđeno povećati stručna znanja i vještine kroz 5 različitih programa osposobljavanja za 35 osoba pripadnika marginaliziranih skupina, razviti i provesti ciljane programe za osnaživanje mekih vještina za 40 osoba pripadnika marginaliziranih skupina te pospješiti znanja i povećati kapacitete stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama, a s ciljem unaprjeđenja usluga povezanih s pristupom tržišta rada. Ukratko, možda je bolje se prekvalificirati pa biti svoj gazda i proizvoditi dobru rakiju u Hrvatskoj, nego točiti drugima rakiju i prati čaše u kafiću u Irskoj.

Traže se povrćarice i povrćari

Do sada je 27 osoba završilo ukupno četiri programa osposobljavanja, a kroz radionice mekih vještina (Budi svoj, Izrazi se i Budi kreativan) prošlo je 34 osobe. Održana je i radionica „Razvoj znanja i vještina za socijalno uključivanje“ na kojoj je sudjelovalo 6 stručnjaka koji rade s nezaposlenim osobama pripadnicima marginaliziranih skupina.

Svečanost novopelčenih proizvođača rakije i drugih aromatiziranih pića – foto EUKK

Trenutno se traži 7 osoba pripadnika marginaliziranih skupina koje će pohađati besplatni verificirani program osposobljavanja „Povrćar/ica“ koji počinje u ožujku 2020. godine. Na kraju programa polaznicima će biti uručeno uvjerenje o osposobljavanju, a stečenu kvalifikaciju mogu također upisati u e-radnu knjižicu, a onda – motiku u ruke i u vrt.

-Treba napomenuti kako u marginalizirane skupine spadaju: dugotrajno nezaposlene osobe (mladi do 29 godina nezaposleni iznad 6 mjeseci i osobe starije od 30 godina nezaposlene iznad 12 mjeseci), osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i nezaposlene osobe korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu – pojašnjava Dimitrije Dujmović, voditelj projekta.

Vesela primopredaja diploma – foto EUKK

Budi svoj

Polaznici programa osposobljavanja će također besplatno moći koristiti radionice mekih vještina kakve svakome dobro dođu i to:

  • Budi svoj – dvodnevna radionica na temu osnaživanja i podizanja razine samopoštovanja;

  • Izrazi se – dvodnevna radionica na temu povećanja komunikacijskih, prezentacijskih i pregovaračkih vještina s ciljem lakšeg zaposlenja;

  • Budi kreativan – dvodnevna radionica na temu razvoja kreativnosti s ciljem smanjenja socijalne isključenosti

Svi zainteresirani se mogu javiti na brojeve telefona 022 664 608 ili 095 253 0211 te e-mail adrese: dimitrije.dujmovic@gmail.com ili ekoloska.udruga.krka@si.t-com.hr

foto EUKK

Nešto više o ovim vrijednim projektima Ekološke udruge Krka Knin doznajte u nizu tekstova na stranicama TRIS-a, ili pak na sljedećim poveznicama:

http://www.eu-krka-knin.hr/index.php/vijesti/592-dodjela-uvjerenja-za-proizvodace-ice-rakije-i-drugih-domacih-aromatiziranih-pica

http://www.eu-krka-knin.hr/index.php/vijesti/587-poceo-program-osposobljavanja-za-program-proizvodac-ica-rakije-i-drugih-domacih-aromatiziranih-pica

http://www.eu-krka-knin.hr/index.php/vijesti/584-radionica-mekih-vjestina-budi-svoj

http://www.eu-krka-knin.hr/index.php/vijesti/593-radionica-mekih-vjestina-budi-kreativan

foto EUKK

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI