Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA / POLITIKA / PROSVJED
Vlada i školski sindikati – nepomirljivi: Od sutra štrajk u školama!

Vlada i školski sindikati – nepomirljivi:
Od sutra štrajk u školama!

Učitelji i profesori sutra stupaju u štrajk! Posljedica je to, kako javlja N1, neuspješnog mirenja školskih sindikata s Vladom koja, pokazalo se, najteže popušta pred zahtjevima potplaćenih prosvjetnih radnika.

Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo- kazao je Banimir Mihalinec iz Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon sastanka u Vladi, najavljujući za sutra početak štrajka u osnovnim i srednjim školama.

 

Prvi dan cijela Hrvatska će biti u štrajku, a ostale dane će štrajkati nekoliko županija iz oba sindikata zajedno, pojasnio je Mihalinec tzv. cirkularni štrajk u školama koji će trajati “dokle god mogu”. U međuvremenu, čeka se potez Vlade.

Sindikati su mirenje s Vladom započeli u ponedjeljak, a nastavljeno je nakon jučerašnjeg praznika, kada su, poslije nekoliko sati pregovora, mogli samo konstatirati da nisu uspjeli.

Sanja Šprem, iz Sindikata hrvatskih učitelja, posebno je, prenosi N1,  apelirala na roditelje da prihvate kako učitelji ne pristaju biti najpotplaćenija karika u javnim službama. Pozvala ih je na razumijevanje i potporu štrajku kojemu je cilj “bolje obrazovanje za bolju budućnost Hrvatske i naše djece”, kazala je Šprem.

U sindikatu očekuju da će sutra biti u blokadi cijeli školski sustav. Počet će sa skupovima radnika na kojima će svi biti upoznati sa zahtjevima sindikata i stavovima Vlade, a u školama će ostati štrajkaški odbori. Ali, naravno, rad je obustavljen. U osnovnim školama bit će organizirano čuvanje manje djece i djece s poteškoćama u razvoju, koje nema tko čuvati u vrijeme štrajka u školama, objasnio je Mihalinec.

-Ovo nije štrajk protiv roditelja- poručio je- nego za dostojanstvo svih učitelja koji su u odgoju i obrazovanju.

Štrajk će, rekao je, trajati dok Vlada ne prihvati sindikalne zahtjeve, jer su sindikalni argumenti neoborivi, a Vlada nema protuargumenata, osim što, smatra čelnik Nezavisnih sindikata, očigledno ne želi riješiti status učitelja u Hrvatskoj.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da ovakvim epilogom nije razočarana, nego ljuta.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI