Nije nepoznanica da u Hrvatskoj nedostaje radne snage, posebice za neke jednostavnije poslove. U takve spadaju i berači voća i povrća, npr. grožđa. Veliki proizvođači grožđa posljednjih godina otežano nalaze sezonske radnike za berbu grožđa. Poduzeće Dalmacijavino se dosjetilo kako nadomjestiti nedostatak berača: poslalo je poziv obiteljima iz Dalmacije (i šire) da im se pridruže u berbi grožđa, a u zauzvrat će provesti vrijeme ‘na zraku’, dobiti marendu od pršuta i sira, a berači-rekorderi bi mogli dobiti i po koju bocu vina na kojima će pisati njihovo ime i prezime.
-Dalmacijavino vodi te u jematvu: Istrsi se i dobij svoje personalizirano vino! Dalmacijavino poziva sve zainteresirane da se 12. listopada pridruže njihovoj ekipi, da s obitelji, prijateljima i kolegama uživaju u branju grožđa, da se pri tom dobro zabave i osvoje sjajne nagrade. Kad ste zadnji put bili u jematvi? Jeste li uopće ikada bili? Znaju li vaša djeca odakle grožđe dolazi u trgovine? Jesu li vinogradi vaših baka i djedova davno zapušteni i zarasli…? Osim malog dijela vinskih entuzijasta koji vole imati svoje vino i ne daju tradiciji da nestane, malo tko iz dalmatinskih gradova je bio u pravoj tradicionalnoj jematvi, a najbolji vinogradi su nam tu, u susjedstvu.. – pozivaju iz Dalmacijavina, mudro igrajući na kartu zatiranja tradicije.
Najveći dalmatinski vinograd je onaj Dalmacijavina u Petrovom polju pokraj Drniša, a jematva je tamo trenutno u punom jeku. Dio sorti tek treba ubrati, a ove godine jedan dio vinograda rezerviran je i za goste namjernike, one koji žele ponovno ili po prvi put iskusiti jematvu, provesti vikend u prirodi, na svježem zraku odmah pored Čikole, s obitelji, djecom i prijateljima te se pri tom dobro opustiti i kući otići punih ruku, kako kažu.
Dalmacijavino poziva sve zainteresirane da se 12. listopada od 9 sati pridruže njihovoj ekipi u vinogradu, da uživaju u branju grožđa i pri tom se dobro zabave. Osim što će brati grožđe, zanteresirani će, vele, nešto i nauučti o procesu proizvodnje vina. Ako se ne premore branjem. Naime, u Drnišu će ih dočekati i enolozi i tehničari Dalmacijavina koji će beračima objasniti sve što ih bude zanimalo o branju, sortama i pravljenju vina te će ih provesti kroz vinograd.
-Svi zainteresirani su dobrodošli, a organizirat će se i malo natjecanje! Naime, tko u tri sata ubere najviše debita, od tog istog grožđa dobit će vlastite personalizirane boce, označene njegovim ili njenim obiteljskim imenom koje će im biti uručene početkom sljedeće godine kada vino odleži. Jer svaki Dalmatinac zaslužuje imati svoje vino! Svi koji budu sudjelovali dobit će poklone od najveće dalmatinske vinarije te pravu dalmatinsku marendu – pršut i sir uz čašu dobroga vina. Također, svi berači bit će pozvani u posjet Mauzoleju Ivana Meštrovića nakon berbe i marende. Prijaviti se mogu baš svi koji žele provesti subotnje jutro u vinogradu, daleko od gradske buke i vreve, betona i mobitela, u offline mode-u. Sudjelovati mogu sve punoljetne osobe, prijatelji su pozvani dovesti prijatelje, supruzi supruge i obrnuto, a jematvi možete odraditi i teambuilding s kolegama iz firme. Dalmacijavino osigurava potrebnu opremu i besplatan prijevoz iz Splita i Šibenika, a o mjestu i vremenu polaska berači će biti obaviješteni nekoliko dana prije kao i o svim detaljima koji ih budu interesirali – mame berače iz Dalmacijavina.
Prijave su moguće na Facebooku Dalmacijavina Split i na mail: jematva@dalmacijavino.hr do 10. listopada.
Vinogradi neobrani, nema koga da ih bere – parafrazirajmo klapski evergreen u kojem se pjeva o branju maslina.