Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
Hrvatsko-makedonska tangenta / POLITIKA
Šibensko izaslanstvo u Skopju u organizaciji Hrvatsko-makedonske tangente: Novi poticaj prijateljstvu i suradnji Skopja i Šibenika

Šibensko izaslanstvo u Skopju u organizaciji Hrvatsko-makedonske tangente:
Novi poticaj prijateljstvu i suradnji Skopja i Šibenika

Šibenski gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, direktorom Turističke zajednice Grada Dinom Karađolom i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjanom Žurić, boravio je u radnom i prijateljskom posjetu Skopju. Tom prilikom se susreo sa skopskim gradonačelnikom Petrom Šilegovim, a susretu su bili prisutni i predstavnici Zajednice Hrvata u Makedoniji te ugedni makedonski diplomat Ljupčo Arsovski, inače, i član udruge Hrvatsko-makedonska tangenta u suradnji s kojom je posjet i organiziran.

-Grad Šibenik s Makedonijom njeguje izvrsne odnose posredstvom udruge Hrvatsko-makedonska tangenta koja svake godine na otoku Zlarinu organizira međunarodne književne susrete te ugošćuje brojne makedonske književnike. Vjerujem kako i na drugim poljima ima prostora za jačanje suradnje, a ovi susreti svakako će otvoriti nove mogućnosti“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić u razgovoru sa svojim skopskim kolegom.

Šibensko izaslanstvo sastalo se u Skopju i s direktorom Agencije za promociju turizma Ljupčom Janevskim koji je Šibenčanima prenio kako makedonski turisti njihov grad smatraju izuzetno atraktivnom destinacijom.

-Zadnjih godina u kontinuitetu bilježimo porast broja turističkih dolazaka i broja noćenja. More i sunce su samo dio naše ponude, kvalitetni sadržaji, kulturna baština, prirodne ljepote, eno i gastro ponuda su aduti za stvaranje cjelogodišnjeg turizma na šibenskom području- kazao je tijekom razgovora direktor TZ grada Šibenika Dino Karađole.

Gradonačelnik Željko Burić kratki dvodnevni posjet Skopju iskoristio je i za obilazak tamošnjeg Kliničkog centra “Žan Mitrev” i Sveučilišta American College ( UACS ) gdje se susreo i s rektorom Marijanom Bojadzijevim. Izaslanstvo Grada primio je i direktor Agencije za iseljenike Nikola Šalavarinov, zatim potpredsjednik makedonske vlade i ministar unutranjih poslova Oliver Spasovski, a posjetili su i makedonski Parlament gdje su se susreli sa zastupnikom Hrvatske zajednice u Republici Sjevernoj Makedoniji, Rubinom Zemonim.

 

U Kulturno-informativnom centru Skopja Šibenski trubaduri su održali koncert u povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, a kako su sami u svojoj objavi na Facebooku napisali, bio je to dosad njihov najljepši i najemotivniji koncert, pred posebno raspoloženom publikom.” Dvorana je bila popunjena do posljednjeg mjesta, a publika , sastavljena većinom od Hrvata koji žive u Makedoniji, njihovih prijatelja, i visokih gostiju, ministara, veleposlanika, gradonačelnika, šibenske turističko-gospodarske delegacije, pjevala je s nama tijekom cijelog koncerta, da bi kraj koncerta dočekali na nogama…” napisao je jedan od trubadura.

Šibenik i Skopje njeguju godinama srdačne i prijateljske odnose i postupno razvijaju suradnju na gospodarskom i kulturnom planu, a za očekivati je da će već uspostavljenoj suradnji nove impulse dati i ovaj posjet šibenskog izaslanstva predvođenog gradonačelnikom Željkom Burićem.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI