Neovisni novinarski portal
26.9.2021.
civilno društvo
Print

Šibenik:
Konferencija o civilnom društvu Hrvatske, Mediterana i Europe do 2030. godine

Print

Kako će civilno društvo izgledati i funkcionirati u Hrvatskoj, Mediteranu  Europi (ili kakvo bi trebalo biti) tri dana će se raspravljati u Šibeniku. Konferencija Civilno društvo 2030.: HR-EU_Euro-Mediteran u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva održat će se od 23. do 25. listopada 2019. godine u Konvencijskom centru Solaris u Šibeniku.

Svečano otvorenje započinje danas, u srijedu, 23. listopada 2019. godine u 15:30 sati uvodnim pozdravima ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Marka Pavića, ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH  Helene Beus i upraviteljice Nacionalne zaklade  Cvjetane Plavša-Matić.

Cilj Konferencije je postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnoga društva u novom desetljeću – do 2030. godine kako u Republici Hrvatskoj tako i na razini Europske unije te na Euro-Mediteranu. Izazovi s kojima se susreću gotovo sve zemlje u Europi i međunarodnoj zajednici stavljaju pred organizirano civilno društvo potrebu promišljanja vizije daljnjeg društvenog (i ekonomskog) razvoja te novih modela međusektorske suradnje koji će osigurati holistički pristup održivosti od lokalnih zajednica pa sve do planeta Zemlje. 

Program konferencije

Poslije svečanog otvorenja slijede uvodni paneli o budućnosti civilnoga društva, mogućnostima ESI fondova u novom razdoblju i potencijalima europskih programa mobilnosti o čemu će govoriti:  Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije,  Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU te  Đordana Barbarić, predsjednica udruge MoSt. Kraj prvog dana konferencije bit će rezerviran za umrežavanje sudionika Konferencije.

Drugi dan Konferencije će započeti uvodom upraviteljice Nacionalne zaklade Cvjetane Plavša-Matić o viziji razvoja civilnoga društva do 2030. godine te će se potom održati posebni programi izobrazbe te savjetovanja o strateškom okviru za daljnji razvoj civilnoga društva te oblicima podrške civilnom društvu u idućem desetljeću. Predavači će biti. Colin Habberton iz organizacije Relativ (Južnoafrička Republika)Ante Loboja iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te predstavnici Ureda za udruge i Nacionalne zaklade. 

Treći dan Konferencije započinje s nastavkom posebnih programa izobrazbi nakon kojih će se u 11:30 sati održati plenarni završetak Konferencije na kojem će se razgovarati o zaključcima.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI