Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
(NE)RED / aktivisti / arhitek(s)t
Foto: Motel Trogir

Prema novom nasljeđu:
Baštinski aktivizam u borbi za zaštitu zapuštene ostavštine kasnog modernizma

Foto: Motel Trogir

Graditeljska ostavština kasnog modernizma od pedesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća,  kvalitetom i kvantitetom izuzetnog razdoblja arhitekture u Hrvatskoj, i dalje je, unatoč sporadičnom interesu državne službe za zaštitu spomenika, zapostavljena i dobrim dijelom zapuštena. Formalno pravna zaštita je manjkava ili nepostojeća, društvena svijest nerazvijena, a privatizacijski procesi najčešće problematični. Sve su to razlozi zbog kojih taj vrijedan segment arhitektonskog naslijeđa biva prečesto izložen neadekvatnim adaptacijama ili prepušten ubrzanom propadanju.

O svemu tome govorit će se ovih dana u Splitu i okolici, na četverodnevnom simpoziju u organizaciji zagrebačke udruge za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze koja je projektom i kampanjom Motel Trogir posljednjih godina usredotočena na društvenu valorizaciju i formalnu zaštitu arhitektonske ostavštine kasnog modernizma u Hrvatskoj.

Foto: Motel Trogir

Projekt Motel Trogir pridružio se aktivnostima na domaćoj izvaninstitucionalnoj sceni, udrugama koje su prepoznale nužnost većeg društvenog i stručnog angažmana na polju istraživanja i suvremene prezentacije dosega arhitekture i urbanizma iz razdoblja SFR Jugoslavije, prvenstveno kako bi kompenzirale manjak institucionalne pažnje.

Foto: Motel Trogir

Skup je organiziran s namjerom kritičke refleksije, osvrta na posljednju dekadu bavljenja ovom temom – zaštitom modernizma druge polovice 20. stoljeća.

-Namjera nam je sagledati procese, protagoniste, metode i izazove u polju historizacije moderniteta i zaštite modernističke baštine, u međunarodnom kontekstu. Posebno ćemo se osvrnuti na internacionalni grant „Keeping it Modern”, potporu Getty Fondacije posvećenu očuvanju modernističke arhitekture s fokusom „na najvažnije građevine dvadesetog stoljeća”. Od 2014. godine, putem „Keeping It Modern” granta, podržana su 64 projekta iznimnog arhitektonskog značaja koji doprinose unapređenju prakse očuvanja. O svojim iskustvima s ovim grantom govorit će međunarodno priznati teoretičar i povjesničar arhitekture Ruben Arevshatyan iz Erevana, Armenija. Uz lokalne stručnjake u polju, ugostit ćemo i bečku umjetnicu i ko-kustosicu velike izložbe „Sovjetski modernizam 1955.-1991.: nepoznate priče”, koju je 2012. godine organizirao Architekturzentrum Wien, Ekaterinu Shapiro Obermair. O svojim iskustvima zaštite modernističkih izgrađenih okoliša nakon neovisnosti Maroka, govorit će profesori Škole arhitekture u Casablanci, Imad Dahmani i Lahbib El Moumni, iz organizacije MAMMA – kažu u udruzi Slobodne veze.

Foto: Motel Trogir

U posljednjih sedam godina aktivnosti projekta Motel Trogir, ali i još dužeg razdoblja djelovanja drugih aktera, od kada se tema zaštite modernističkog arhitektonskog i drugog kulturnog nasljeđa druge polovice 20. stoljeća nekako probila do šire javnosti, kako lokalno tako i u širim evropskim okvirima, učinjen je popriličan napredak.

Foto: Motel Trogir

-Prvenstveno, započelo je manje-više sustavno istraživanje i kritička valorizacija te baštine, pri čemu se u domaćem i regionalnom kontekstu neizostavno ušlo u polje znanstvene evaluacije, ali i „borbe za interpretaciju jugoslavenskog nasljeđa“. Tijekom tog razdoblja, pomalo se afirmirao pojam i praksa „baštinskog aktivizma“ koji se često vezuje upravo uz zaštitu modernistički izgrađenog okoliša, ali i politike (javnih) prostora koji su učestalo u (in)direktnoj vezi. Djelovanje istraživača i aktivista u Hrvatskoj upisuje se i u širu, globalnu, priču o potrebi zaštite modernističkog nasljeđa te se ove dvije razine neprestano prepliću, pritom ponekad stvarajući i trenja, zbog artikulacije različitih političkih stajališta u procesu historizacije tog nasljeđa. Ne treba izgubiti iz vida da recentni trend historizacije različitih dimenzija prostorno-fizičkog razvoja socijalističke Jugoslavije ima svoju ideološko-političku funkciju, a tu spadaju i politike i prakse konzervacije modernističke baštine. Ti užestručni koncepti i metodologije zaštite, kako ističe politički aktivist i teoretičar Milan Rakita, ne mogu se promatrati izvan općih obrazaca društvene valorizacije historijske prošlosti koji su dio još širih procesa kreiranja tzv. politike sjećanja, i koji o tim procesima ovise. Drugim riječima, ti koncepti i metodologije zaštite dio su odnosa cjelokupnog društvenog sistema prema vlastitoj historijskoj prošlosti – pišu organizatori uz ostalo u programskoj knjižici splitskog simpozija Prema novom nasljeđu: protagonisti, izazovi, prekidi.

Foto: Motel Trogir

Četverodnevni simpozij/javni sastanak koji će se odvijati u Splitu i okolici od 17. do 20. listopada 2019. godine organizira Udruga za suvremene umjetničke prakse Slobodne veze iz Zagreba u okviru suradničkog projekta Kolektivna domena kulturnog sjećanja (CDCM).

Foto: Motel Trogir

Osim predavanja, prezentacija i razgovora, program će uključivati niz stručno vođenih tura otvorenih za javnost, a više informacija i raspored događanja, dostupni su ovdje.

https://www.youtube.com/watch?v=RkDH8bYNy7k

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI