Neovisni novinarski portal
17.6.2021.
'zašto ne napišete...?' / RASKOPAVANJE
Majka i kćeri u oblaku prašine (foto TRIS)

Neekskluzivno i nesenzacionalno:
Radovi na 2 i nešto kilometara državne ceste D33 u Drnišu još nisu gotovi (nakon 381 dan)

Majka i kćeri u oblaku prašine (foto TRIS)

U rubrici ‘Zašto ne napišete…?’ danas donosimo neekskluzivnu i nesenzacionalnu vijest kako komadić državne ceste D33 između Driša i Siverića u duljini od nekih dva i nešto kilometara ni dan danas nije završen, čitavu godinu i pola mjeseca nakon početka radova. Prošao je 381 dan. Imali smo namjeru, dakako, i ranije štogod napisati o toj temi, no postojala je nada kako će razum i odgovornost odgovornih prevladati, te kako će radovi ubrzati. No ništa od toga. Kao niti od suvislog objašnjenja i isprike građanima. Ta dionica jedine županijske državne ceste koja spaja Šibenik sa zaleđem, Drnišem, Kninom itd. i dalje je raskopana, nedovršena, neuredna, neosigurana za pješake, stanare i sve ostale. Prašina, semafori, rupetine, duga čekanja.. i dalje svakodnevno maltretiraju sve koji se tamo zateknu.

– Zašto ne napišete o sramoti i tome da još uvijek nisu gotovi radovi koji su trebali biti gotovi prije ljeta.. – među ostalim piše čitatelj, Drnišanin, koji je izgubio strpljenje.

Radi pristojnosti nećemo objaviti sve što nam je napisao u svojem ojađenom dopisu. No možemo potvrditi kako nije ništa izmislio, jer smo se i sami niz puta uvjerili kakvo je stanje te raskopane prometnice čije je uređenje službeno trebalo biti dovršeno u lipnju ove godine.

-Hrvatske ceste započele su sa kompletnom rekonstrukcijom državne ceste D 33, na dionici koja od Drniša ide prema Siveriću. Vrijednost projekta, koji se provodi u suradnji sa Gradom Drnišom i Komunalnim društvom ‘Rad’ Drniš d.o.o., je oko 20 milijuna kuna bruto. Radovi obuhvaćaju izgradnju mreže fekalne i oborinske kanalizacije, plinovoda, nogostupa, nove prometne signalizacije, javne rasvjete i stručnog nadzora. Radovi će očekuje se potrajati do konca lipnja 2019. godine. Vozači se mole za strpljenje uz sugestiju vozačima kamiona da za Knin idu preko Oklaja – objavljena je vijest na početku radova 24. rujna prošle godine (!).

Najgore od svega je što se tijekom proteklih mjeseci na tom gradilištu nerijetko moglo vidjeti tek po nekoliko uposlenih radnika, čime je svima jasno kako Hrvatske ceste i ostali nisu smatrali kako je ključna prometnica u Šibensko-kninskoj županiji prioritet. Još gora činjenica je kako se taj gospodarski i svakojako posve zapušten dio Hrvatske svojevrsnom blokadom glavne ceste koja spaja more sa zaleđem još više unazadio tijekom ove godine, s obzirom na napore koji su pojedinci poduzeli kako bi pokušali razvijati seoski i druge vidove turizma osnovane na prirodnim i drugim znamenitostima i vrijednostima toga kraja.

Državne vlasti nije zanimalo ni to što se taj dio Hrvatske smatra tvrđavom HDZ-a, tj. aktualno vladajuće političke partije na državnoj i lokalnoj razini, pa ni stoga nisu učinile ništa kako bi olakšali svakodnevni život svom glasačkom korpusu.

Na žalost, odnos prema ovoj prometnici, koja bi u nekoj uređenoj zemlji zbog njene važnosti bila najvjerojatnije kompletno bila renovirana u mjesec-dva dana, ovdje neće biti dovoljna niti čitava godina i pol, kako sada stvari stoje.

Bezobzirnost, nesposobnost, nebriga, nekompetentnost, traljavost, nerazumijevanje, nedostatak valjane vizije za opće dobro, ikakve odgovornosti za kvalitetu života lokalnog življa i njihovih težnji za preživaljavanje u tom kraju.. moglo bi se nabrajati u nedogled negativnosti koje se ogledaju u slučaju ovih dva i nešto kilometara državne ceste D33.  No žitelja je sve manje. Polja su neobrađena. Ukinute su nekada česte prometne veze sa Šibenikom, odnosno da selima. Nema ni nekadašnjih ambulanti, poštanskih ureda, područnih škola, vrtića. Tu i tamo se otvori neki vrtić ili igralište EU novcem. No na igralištima nema djece. Otišla su u Zagreb… Njemačku… Ne brinu se niti za akutni problem zagađenja pitke vode iz kninske tvornice.

Valja podsjetiti i kako je najtragičnija, najapsurdnija i najiritantnija činjenica, što pamte mnogi koji prate ovdašnje prilike, kako uoči svakih lokalnih ili državnih zbora u posljednjih tridesetak godina najveće izborno obećanje bude rekonstrukcija i gradnja ceste Šibenik-Drniš-Knin.

Nikad započeto.

Treba ovdje ponovno napomenuti i kako državni vrh u ove krajeve zalazi uglavnom samo jednom godišnje, 5. kolovoza, kada se motaju po Kninu, uz kasniji obilati ručak.

I onda se vratiti na sliku koju smo zatekli u nedavnom prolazu kroz Drniš: majka s dvije male kćeri probija se kroz oblak prašine između autobusa, kamiona, bez nogostupa, bez pješačkog koridora…

Bilo bi najbolje tekst zaključiti s riječima Drnišanina, branitelja, kaže, i njegovim ‘pozdravima i željama’ upućenima državnoj vlasti.

No nećemo.

Prenijet ćemo samo njegovu poruku: ‘Sramite se!’.

fotografije: TRIS

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI